Darmanović: Crna Gora predstavlja snažnog partnera Konvencije i Suda za ljudska prava

Kako je istakao, "u izazovnim vremenima, kada se svijet suočava sa globalnom pandemijom i svim njenim posljedicama, od presudnog značaja je očuvanje širokog spektra ljudskih prava i njihovih ključnih postulata. „Skorašnje okolnosti su testirale naše demokratske sisteme, stoga ne smijemo dopustiti da pandemija postane izgovor za ugrožavanje principa koje promovišemo i za koje smo se decenijama borili“, kazao je Darmanović

2908 pregleda 5 komentar(a)
Darmanović, Foto: MVP
Darmanović, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović govorio je danas na online Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope koja se održava u okviru aktuelnog grčkog predsjedavanja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Šef crnogorske diplomatije ukazao je na značaj organizovanja konferencije, posebno imajući u vidu da se ove godine obilježava 70 godina od usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja ujedno predstavlja temelj Evropskog suda za ljudska prava. Tim povodom, Darmanović je još jednom poručio da „Crna Gora, kao istinski dio Evrope, predstavlja snažnog partnera Konvencije i Suda za ljudska prava“", kaže se u saopštenju.

Kako je istakao, "u izazovnim vremenima, kada se svijet suočava sa globalnom pandemijom i svim njenim posljedicama, od presudnog značaja je očuvanje širokog spektra ljudskih prava i njihovih ključnih postulata. „Skorašnje okolnosti su testirale naše demokratske sisteme, stoga ne smijemo dopustiti da pandemija postane izgovor za ugrožavanje principa koje promovišemo i za koje smo se decenijama borili“, kazao je Darmanović.

Kako se dodaje u saopštenju, "govoreći o jednom od osnovnih principa - slobodi govora, Darmanović je istakao da Crna Gora cijeni osnivanje Platforme za zaštitu novinarstva i bezbjednosti novinara, uz ocjenu da je ona neophodna za obezbjeđivanje slobode medija i prostora za njihovo bezbjedno funkcionisanje. Ukazao je da se akcenat u narednom periodu mora staviti na energičnije adresiranje problema rasizma, ksenofobije i govora mržnje".

„Svijet će se, već nekako, oporaviti od virusa COVID-19. Pitanje je hoćemo li se mi oporaviti i uspjeti u namjeri da budemo bolji. Zbog toga je važno osigurati dugoročnu učinkovitost sistema ljudskih prava, odnosno, sprovođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima“, zaključio je Darmanović.

Čestitao je Grčkoj na uspješnom predsjedavanju, istovremeno izrazivši podršku Njemačkoj kao narednoj predsjedavajućoj SE, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: