U PLANU UKIDANJE I OBJEDINJAVANJE NEKIH RESORA

Lista ministara skoro gotova

Planirano ukidanje Ministarstva saobraćaja, novi resori ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija, kultura, nauka, sport i prosvjeta objedinjeni. U opciji za ministre Jelena Borovinić Bojović,Vuk Kadić, Mladen Bojanić, Velibor Marković, Nikola Tripković, Vesna Bratić, Đorđe Radulović

82702 pregleda 1141 reakcija 139 komentar(a)
Još se ne zna ko će za ministra odbrane: Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Još se ne zna ko će za ministra odbrane: Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić trebalo bi do kraja radne sedmice da sastavi svoj kabinet, za koji je ranije dobio načelnu saglasnost vladajućih koalicija da u njemu budu samo stručnjaci.

Zbog racionalizacije državne uprave broj mjesta u vladi trebalo bi da bude prepolovljen, zbog čega će neki resori biti objedinjeni, a neki i ukinuti - poput Ministarstva saobraćaja, saznaju “Vijesti”.

Televizija Vijesti najavila je da bi mandatar danas popodne mogao da se obrati javnosti, nakon što svoj plan predoči partijama.

Prije nego što predlog bude dostavljen parlamentu, mandatar treba da dobije saglasnost partijskih organa vladajućih koalicija.

Više puta je najavljivano da će spisak kandidata za ministre u parlamentu biti do 11. novembra.

foto: Jasna Kalač

U Demokratskoj Crnoj Gori i GP URA još nemaju zvaničnih najava od mandatara Krivokapića kad će tačno dostaviti predloge eksperata za vladu. Iz partija članica koalicije Za budućnost Crne Gore nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

“Nemamo zvaničnih najava od mandatara kad će tačno dostaviti predloge eksperata za vladu, ali prema njegovim ranijim najavama očekujemo da to učini do kraja tekuće nedjelje”, rekao je Bojan Jevrić iz GP URA.

Krivokapić je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, skoro sastavio spisak ministara i danas će ga ponuditi partijama.

Nova vlada će, pored premijera, imati ukupno 12 ministarstva i dvije kancelarije - za ljudska i manjinska prava i za evropske integracije.

Aktuelna Vlada Duška Markovića ima 22 resora - pored premijera, ima tri potpredsjednika i 18 ministarstava.

Novi resori u vladi Krivokapića trebalo bi da budu ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija. Javna uprava biće pripojena Ministarstvu pravde, a Ministarstvu prosvjete treba da pripadnu resori kulture, sporta i nauke.

Ministarstvo finansija dobiće i nadležnost za oblast rada i socijalnog staranja, rekao je sagovornik “Vijesti”.

O čelnicima nekih resora Krivokapić navodno još nije donio konačnu odluku, pa su u opciji po dva imena. Tako se za ministarstvo zdravlja kao kandidati pominju dr Jelena Borovinić Bojović i dr Vuk Kadić.

Vuk Kadić je ljekar i sin pokojnog Ranka Kadića, nekadašnjeg lidera Demokratske srpske stranke.

Ranije je pominjano da je resor finansija gotovo siguran za Milojka Spajića, koji se školovao i radio na Zapadu. “Vijesti” juče nijesu uspjele da kontaktiraju Spajića.

Bivši poslanik i predsjednički kandidat opozicije Mladen Bojanić pominje se kao jedan od mogućih saradnika Krivokapića u jednom od ekonomskih sektora vlade, najvjerovatnije ministarstvu kapitalnih investicija koje će obuhvatiti i saobraćaj i energetiku.

Ministarstvo vanjskih poslova planirano je za Đorđa Radulovića, sadašnjeg šefa jedne od direkcija u MVP.

Sagovornici su rekli da je mandatar za pojedine resore kontaktirao više osoba, pa je tako ranije za Ministarstvo pravde imao u vidu profesora Vladimira Leposavića, člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske.

Sagovornik “Vijesti” juče je rekao da mandatar sada ima u planu advokata Velibora Markovića, koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti zbog homofobnih i seksističkih izjava. Advokat juče nije želio da potvrdi, niti negira ovakvu ponudu, ne želeći da da izjavu za “Vijesti”.

Sagovornik je potvrdio da bi Vesna Bratić, bliska saradnica mandatara koja ga je naslijedila na čelu NVO “Ne damo Crnu Goru”, mogla preuzeti resor koji objedinjuje nauku, prosvjetu, kulturu i sport.

Kao članovi nove vlade pominju se i predsjednik Američke privredne komore Nikola Tripković i profesor Ratko Mitrović, te ekonomista Jakov Milatović.

Za sada je među problematičnijim resorima Ministarstvo odbrane, gdje kandidat mora biti pažljivo biran zbog saradnje sa NATO-om. U opciji za mjesto ministra odbrane bio je pukovnik u penziji Vladislav Vlahović, ali se od toga odustalo. Vlahović je bio vojno diplomatski predstavnik Crne Gore pri stalnoj misiji NATO u Briselu.

Kao jedno od imena koje se pominjalo za ministra unutrašnjih poslova bio je Andrija Jovićević, nekadašnji ministar koga je DF protežirao i kao svog mogućeg predsjedničkog kandidata na izborima 2018.

Prema juče dostupnim informacijama Jovićević više nije u opciji za mjesto.

Kadić: Predložio sam strategije za borbu protiv kovida i za reformu zdravstvenog sistema

Vuk Kadić je za “Vijesti” kazao da mu mjesto ministra zdravlja nije zvanično ponuđeno. “Nismo pričali o personalnim rješenima što se tiče zdravstva i resor nadležnog ministarstva do sada, prema mojim saznanijma, nikome personalno nije ponuđen”, kazao je Kadić.

On je dodao da je bilo razgovora između njega i mandatara o strategiji borbe sa epidemijom koronavirusa. Istakao je da će biti mandataru na raspolaganju, kao i što je to bio i prije izbora, kada je ušao u eksperstki tim Zdravka Krivokapića.

„Prioritet Ministarstva zdravlja u sljedećem periodu biće borba protiv koronavirusa, a to će biti jedan od najvažnijih zadataka i čitave Vlade. Posebno je osjetljivo jer će se vrh drugog talasa pandemije virusa kovid-19 preklopiti sa epidemijom sezonskog gripa“, rekao je Kadić.

Kandidat za ministra zdravlja: Vuk Kadić
Kandidat za ministra zdravlja: Vuk Kadić foto: Facebook

On je dodao da bi u brojnim segmentima djelovao drugačije og sadašnjeg rukovodstva Ministarstva zdravlja i da je u okviru tima mandatara Krivokapića već predložio pored strategije za borbu sa kovid-19 i strategiju reforme kompletnog zdravstvenog sistem.

Kao još jedan kandidat za ministra zdravlje pominje se i načelnica Kliničkog centra Jelena Borovinić Bojović. Ona nije odgovarala na pitanje “Vijesti”.

Još nema rješenja za skupštinske odbore, čeka se vlada

Skupštinski odbori nijesu formirani ni mjesec dana nakon konstitutivne sjednice 23. septembra, izuzev Administrativnog odbora. “Vijestima” je potvrđeno da partije vladajućih koalicija nisu usaglasile imena budućih predsjednika odbora i potpredsjednika parlamenta, jer bi o tome trebalo da se postigne dogovor u paketu sa onim o formiranju vlade. Tek nakon toga, znaće se i koji će odbori biti ponuđeni opoziciji da rukovodi njima.

Na pitanje da li su dostavili kandidate za članove skupštinskih odbora iz URA je rečeno da još nema konkretnih rješenja i da su procedure i razgovori unutar parlamentarne većine u toku.

Portparol Demokrata, Nikola Rovčanin kazao je da je na posljednjem pregovaračkom sastanku dogovoreno da se kandidati i raspodjela odbora Skupštine završe uoči izbora vlade.

Od opozicionih partija, na pitanje “Vijesti” odgovorio je samo SD:”Konkretni predlozi će biti koncipirani u zavisnosti od toga kojim odborima će predsjedavati opozicija, kao i raspodjele mjesta koja pripadaju opoziciji unutar svih skupštinskih odbora”, rekli su iz SD-a.

Skupština ne može razmatrati akta u proceduri prije nego što ona prođu odbore. Tako je, između ostalog, na čekanju izbor dva kandidata za Ustavni sud koji treba da zamijene sudije koji idu u penziju početkom naredne godine.

O kandidatima treba prvo da se izjasni Ustavni odbor, a za njihov izbor potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini.