Demokrate i DPS Podgorica osudili skrnavljenje spomenika Moše Pijade

Na spomeniku koji se nalazi na raskrsnici "Bulevara Ivana Crnojevića i ulice Rista Stijovića" u Podgorici, pojavio se grafit na kojem je ispisano "smrt komuni", i ispod tih riječi nacrtan je krst sa četiri ćirilična slova "s"

7826 pregleda 11 komentar(a)
Moša Pijade, Foto: Wikipedia
Moša Pijade, Foto: Wikipedia

Demokratska Crna Gora i Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Podgorica najoštrije su osudili skrnavljenje spomenika Moše Pijade u Podgorici.

Na spomeniku koji se nalazi na raskrsnici "Bulevara Ivana Crnojevića i ulice Rista Stijovića", pojavio se grafit na kojem je ispisano "smrt komuni", i ispod tih riječi nacrtan je krst sa četiri ćirilična slova "s".

"Najoštrije osuđujemo skrnavljenje spomenika Moše Pijade, poznatog slikara, novinara i likovnog kritičara, a iznad svega antifašiste i učesnika Narodnooslobodilačke borbe. Izolovani vandalski činovi, podsticani od strane prevaziđenih i retrogradnih struktura, ne mogu ni u najmanjoj mjeri prikriti dominantno antifašističko raspoloženje građana Crne Gore, a koje, između ostalog, istinski cijeni doprinos Moše Pijade podizanju Trinaestojulskog ustanka i borbi protiv fašizma", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su pozvali nadležne organe da "hitno pronađu i procesuiraju počinioce ovog gnusnog čina".

"Demokrate ostaju posvećene izgradnji sistema vrijednosti crnogorskog društva, koja će se bazirati na očuvanju tekovina antifašizma i usmjerenju ka implementaciji i usvajanju modernih evropskih vrijednosti, uz istovremeno njegovanje multietničkiog i multikonfesionalnog sklada", piše u saopštenju Demokrata.

Iz DPS Podgorica su kazali da "ovaj bezumni akt pokazuje da Crna Gora prolazi kroz jedan od najtežih perioda sopstvene duhovnosti, u kome se sve crnogorske ideje i žrtve pokušavaju relativizovati i obesmisliti".

"Udar na bistu koja slavi lik i djelo Moše Pijada udar je na tekovine antifašizma, ali i na sve pale u borbi za slobodu Crne Gore. Poručujemo vinovnicima da se ne nadaju da će nova vlast, koju većinski sačinjavaju partije klero-nacionalnog opredjeljenja i revizionističkih ambicija, potrijeti svjedočanstva o velikoj antifašističkoj borbi, i da će zahvaljujući takvoj vlasti ova i slična njihova nepočinstva proći nekažnjeno", poručili su iz DPS Podgorica.

Bonus video: