Opština Pljevlja zrela za prinudnu upravu?

Vladajući DPS, iako već duže ne može da obezbijedi kvorum, tvrdi da ima puni legitimitet i da će nastaviti da radi do lokalnih izbora 2022. godine

9161 pregleda 45 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Skupština opštine Pljevlja juče nije održana jer je vladajuća koalicija koju predvodi DPS napustila sjednicu, nakon što je konstatovano da u sali nisu prisutna njihova dva odbornika, bez kojih nisu imali većinu od 18 odbornika za usvajanje važnih odluka.

Sjednicu je napustio i predsjednik Skupštine Opštine Dragiša Sokić. Šef odborničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da oni neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta jer njihova dva odbornika nisu mogli da prisustvuju sjednici zbog, kako je rekao, zdravstvenih razloga i obaveze da budu u samoizolaciji.

“Zbog obaveze vladajuće većine da se ponaša prema onome što je dnevni red i što su tačke dnevnog reda, koje su značajne za rad lokalne upave i ostvarivanje javnog interesa, a posebno zbog toga što kolege iz opozicije nisu podržale odluke na odborima, mi nećemo dalje učestvovati u radu. Moramo se ponašati kao odgovorna većina jer nemamo dva odbornika i to je jedini razlog zbog čega ne možemo održati sjednicu. Nastavićemo je kada se steknu uslovi”, rekao je Živković, prije nego što su odbornici DPS-a, BS-a i SD-a izašli iz sale.

Nakon izlaganja Živkovića, predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić nije omogućio opozicionim odbornicima da proceduralno reaguju, već je zajedno sa ostalim odbornicima DPS-a, SD-a i BS-a napustio sjednicu.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici DPS-a Jovana Krivokapić i Veljko Petrović. Petrović prije nekoliko dana nije prisustvovao ni sjednici skupštinskih odbora. Lokalni parlament u Pljevljima već pet mjeseci nije održao nijednu sjednicu, iako je Statutom predviđeno da se održava jednom u tri mjeseca.

“Razlozi zašto nisu održavane sjednice skupštine Opštine je jedan jedini a to je epidemioloka situacija u našoj državi i gradu”, rekao je Živković.

On je rekao da sadašnja lokalna vlast ima pun legitimitet i da će nastaviti da radi do lokalnih izbora koji u Pljevljima treba da se održe 2022. godine.

“Imamo puni legitimitet i nastavićemo da radimmo do lokalnih izbora. Legitimitet sadašnje lokalne uprave stečen je na izborima 2018. godine i tek 2022. godine su lokalni izbori i do tada će se koalicija DPS, BS i SD nastaviti da fukcioniše u punom kapacitetu”, odgovorio je Živković na prozivke opozicije da su ostali bez legitimiteta nakon što su DPS i koalicioni partneri na parlamentarnim izborima u Pljevljima ubjedljivo poraženi.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kaže da sva današnja dešavanja u Skupštini opštine Pljevlja upućuju na zaključak “da lokalna vlast u Pljevljima gubi tlo pod nogama”.

“Očekujem od nove vlade, odnosno nadležnog ministarstva da razmotri mogućnost raspuštanja Skupštine opštine Pljevlja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi jer ne vrši i svjesno odbija da vrši svoju funkciju, čime bi se stekli uslovi za održavanje prijevremenih lokalnih izbora. Za to vrijeme nanijeta je ogromna materijalna šteta gašenjem dva lokalna preduzeća, D.O.O “Agencija za stambeno poslovni fond” i D.O.O “Komunalne usluge”.

Napominjem da je predsjednik Opštine zaključkom SO Pljevlja od decembra 2019. godine bio dužan da Skupštini predloži plan sanacionih mjera za ova preduzeća što nije učinio. U međuvremenu, jedno je likvidirano, a drugo je u fazi sprovođenja stečajnog postupka. Takođe, nije usvojen nijedan izvještaj o radu lokalnih komunalnih preduzeća, što je bilo neophodno do kraja maja ove godine. Uz to, do kraja maja mjeseca predsjednik Opštine Pljevlja je bio dužan da dostavi i završni račun budžeta što takođe nije učinio”, rekao je Rovčanin.

On podsjeća i da predsjednik Opštine nije od 2018. godine predložio ni strateški plan razvoja opštine Pljevlja, što je razlog za njegovo razrješenje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Skupština opštine Pljevlja se nalazi u stanju potpune blokade, a današnji postupak napuštanja sjednice od strane odbornika DPS-a, SD-a i BS-a zbog nedostatka većine, uprkos činjenici da je sjednici prisustvovao 31 odbornik, predstavlja kukavički čin. Takođe, napuštanje sjednice od strane predsjednika SO Pljevlja predstavlja skandal nezabilježen u istoriji parlamentarizma”, rekao je Rovčanin.

Predsjednik Opštine Igor Golubović kazao je da je neupitna većina i da dva odbornika nisu prisustvovala sjednici jer im je zakon zabranio da izlaze iz kuće jer su pozitivni na koronavirus.

“Mi moramo hitno u dogovoru sa predsjednicima odborničkih klubova ući u hitnu promjenu poslovnika o radu SO gdje će se u ovakvim slučajevima kada je odbornicima zabranjeno napuštanje njihovih mjesta stanovanja, omogućiti da elektronskim putem putem video linka budu prisutni na skupštini Opštine i na taj način učestvuju u raspravi”, rekao je Golubović.

Kazao je da će se SO nastaviti čim dvojica odbornika izađu iz samoizolacije. Golubović je kazao da se ne plaši da će nova vlada uvesti prinudnu upravu u Pljevlja.

“Ja radim u punom kapacitetu i radiću do izbora 2022. godine i vjerovatno i poslije toga, jer smo pokazali da na odgovoran i kvalitetan način vršimo vlast”, rekao je Golubović.

Odbornik NSD Milan Lekić kazao je da se nikada do sada nije desilo da predsjednik SO napušta sjednicu. On smatra da on to nije smio da uradi. “Ništa ne zamjeramo što su odbornici DPS-a shvativši da će im pasti svi izvještaji privrednih društava i ustanova čiji je osnivač ova skupština napustili sjednicu. Oni su zainteresovani da direktore tih preduzeća i ustanova sačuvaju, jer neusvajanje Izvještaja o radu za sobom povlači posljedice. Svi odbori direktora bi trebalo da raskinu ugovor sa izvršnim direktorima ako im se ne usvoji izvještaj, što piše u svim njihovim statutima”, rekao je Lekić. Kazao je i da je pitanje dana kada će doći do smjene sadašnje lokalne vasti u Pljevljima.

“Pozivam predsjednike Oštine i Skupštine da podnesu ostavke i odblokiraju rad lokalne uprave. To mogu da urade ako ne žele da gube obraz. Najpoštenije je da se dogovorimo i zakažemo sjednicu Skupštine i skratimo mandate odbornicima”, rekao je Lekić.

Za odbornika DNP-a Vladislava Bojovića napuštanje sjednice predstavnika vladajuće koalicije predstavlja jasnu potvrdu da ova lokalna vlast nije dostojna i dorasla da upravlja Opštinom.

“Napuštanje sjednice je bježanje od činjenice da oni više nemaju legitimitet i većinu da upravljaju Opštinom Pljevlja. Ovo je takođe potvrda da oni bježe od suočavanja sa nagomilanim problemima koje su proizveli. Poslednji je trenutak da se prestane sa ovom agonijom”, rekao je Bojović.

On je rekao da smatra da su se odavno stekli uslovi da se u Pljevljima uvede prinudna uprava.

Rovčanin: Elektronsko glasanje ne dolazi u obzir

Komentarišući najavu Golubovića da se odbornicima omogući da elektronski glasaju u slučaju kada su spriječeni da prisustvuju sjednici lokalnog parlamenta, Rovčanin je rekao da je to potvrda da je DPS u problemu i da traži izlaz.

“Imajući u vidu da su izgubili komociju, oni sada namjeravaju da se izjašnjavaju i kada su van zemlje. Tako bi pokušali da preduprijede fizičko odsustvo pojedinih odbornika koji bi se o odlukama u Pljevljima izjašnjavali sa brodova, aviona ili sa ulice gradova širom Evrope”, rekao je Rovčanin, aludirajući na odbornika DPS-a Gorana Cerovića koji je posljednjih mjeseci boravio u Njemačkoj.

Cerović je juče prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta.

Bonus video: