Bečić: Najbolji svjedoci etabliranja Skupštine njeni službenici

"Na platou ispred Skupštine postavljena je izložba Iz parlamentarnog arhiva, koja sadrži 60-tak fotografija, od kraja '50-tih godina XX vijeka do današnjih dana i otvorena je za javnost"

7042 pregleda 17 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Najbolji svjedoci stasavanja i etabliranja Skupštine Crne Gore su, pored poslanika, njeni službenici, koji su radni vijek posvetili kompleksnom i zahtjevnom zadatku uspostavljanja i jačanja standarda parlamentarnog rada, utemeljenog na principima demokratije, ocijenio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Bečić je to ocijenio povodom 31. oktobra - Dana parlamentarizma, koji je ove godine posvećen stručnoj Službi Skupštine i zaposlenima u najznačajnijem zakonodavnom tijelu u državi.

On je kazao da je tim povodom uputio simbolični znak zahvalnosti svim zaposlenima u Službi Skupštine Crne Gore.

"Posebne zahvalnice uručene su našim uvaženim kolegnicama koje su više od četiri duge decenije provele na radu u Skupštini Crne Gore - Snežani Grupković, Desimirki Knežević, Radmili Lazović i Radmili Vukmirović", rekao je Bečić.

On je naveo da je ponosoan što je Dan parlamentarizma ove godine posvećen zaposlenima u Službi zbog njihovog profesionalnog i ljudskog odnosa prema svim poslanicima tog visokog doma.

"Vama, koji nikada nijeste pravili razliku između parlamentarne većine i parlamentarne manjine i time svima nama pokazali da podjele nijesu i ne mogu biti opcija", kazao je Bečić.

On je poručio da je Skupština radila i da će ubuduće raditi u duhu imena, zajedništva i reprezentovanja svega vrijednoga što narod u svom potencijalu posjeduje.

Bečić je rekao da tradicija parlamentarizma, kroz razne oblike, u Crnoj Gori nije neznatna, a ni kratka.

On je podsjetio da je savremena Skupština Crne Gore jednodomni parlament u kojem 81 poslanik vrši reprezentativnu funkciju u ime hiljada građana koji ga biraju na parlamentarnim izborima.

"Razumije se, da bi Skupština Crne Gore u punoj mjeri ostvarivala svoje najznačajnije funkcije, ona posjeduje vlastitu Službu koja joj to omogućava i olakšava time što obavlja stručne i druge poslove za njene potrebe", naveo je Bečić.

Bečić je rekao da je na putu osavremenjivanja Službe Skupštine Crne Gore, 2006. godine donešen Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji Službe.

"Poznato je, 2006. godina, posmatrajući širi političko-istorijski ambijent, donijela je promjenu državnog statusa Crne Gore. Ona je povratila svoju nezavisnost, što je, posljedično, moralo donijeti i značajne promjene u organizaciji našeg parlamenta, ali i Službe Skupštine Crne Gore", kazao je Bečić.

On je rekao da je Služba Skupštine do sada prešla dug razvojni put, ali da je uvjeren da posjeduje potencijal za dalji napredak kako bi odgovorila na kontinuirani ritam promjena i izazova koji se pred njom postavljaju.

Kako su dodali u saopštenju, na platou ispred Skupštine postavljena je izložba Iz parlamentarnog arhiva, koja sadrži 60-tak fotografija, od kraja '50-tih godina XX vijeka do današnjih dana i otvorena je za javnost.

Bonus video: