Jokić odmah skinuo Mandića sa opštinske kase

U dopisu koji je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor upućen Mandiću i Skali, stoji da Opština jednostrano raskida ugovor o poslovoj saradnji sa tim radijom jer Skala nije ispoštovala svoju ugovorenu obavezu da kabinetu gradonačelnika dostavlja CD sa smimljenim emisijima za koje je dobijala novac iz gradskog budžeta

73254 pregleda 2417 reakcija 82 komentar(a)
Ostao bez finansijske podrške: Slavko Mandić, Foto: Vijesti
Ostao bez finansijske podrške: Slavko Mandić, Foto: Vijesti

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) jednostrano je danas raskinuo ugovor o poslovnoj saradnji te Opštine i privatnog Skala radija iz Kotora, koji su 3.januara sklopili bivši kotorski gradonačelnik Željko Aprcović (DPS) i vlasnik Skala radija Slavko Mandić.

Jokić
Jokićfoto: Siniša Luković

Po tom ugovoru, Aprcović je odredio da Opština Kotor sa ukupno 20.000 eura godišnje finansira Skala radio u zamjenu za obavezu tog medija bliskog DPS-u, da “za potrebe Opštine Kotor objavljuje sve informacije, saopštenja i obavještenja koja se odnose na djelatnosti Opštine koja su od interesa za učešće građana u vršenju javnih poslova i za realizaciju njihovih prava i obaveza u svim oblastima iz nadležnosti lokalne samouprave“.

Aprcović
Aprcovićfoto: Savo Prelević

U ugovoru stoji i da će Opština i privatni radio sarađivati “u cilju potpunog, kvalitetnog i blagovremenog informisanja građana“ i da će to činiti “vodeći računa o interesima Crne Gore, njenim identitetskim pitanjima i upoznavanju građana sa državom u kojoj žive, njenom kulturom, istorijom, običajima, jezikom i svim bitnim elemantima od značaja za njeno funkcionisanje“. Pored ostalog, Skala se obavezala da kabinetu predsjednika Opštine dostavlja CD sa snimkom svih svojih programskih sadržaja i emisija u kojima je objavljivala materijale koji se pominju u ugovoru, i to najkasnije u roku od osam dana od dana njihovog emitovanja.

Aprcović je u ugovoru odredio da se radiju isplati kompletan budžetom Opštine za 2020. predviđen iznos od 20.000 eura na budžetskoj poziciji Službe predsjednika Opštine za “ostale medijske usluge“, i to u mjesečnim iznosima od po 1.665 eura.

Bivši gradonačelnik je, pored toga, dozvolio i da se opštinskim službenim automobilom o trošku građana Slavko Mandić svakog utorka vozi od Kotora do Podgorice i nazad, kako bi na privatnoj A1 Televiziji vodio svoju redovnu autorsku televizijsku emisiju “Tamo i natrag“, za koju je od A1 TV dobijao poseban honorar.

Aprcović je, inače, na čelo Opštine došao u ljeto 2019. nakon što je njegov DPS, uz značajnu medijsku pomoć Skala radija i uz kolaboraciju dijela kotorskog SDP-a, srušio dotadašnju kotorsku vlast.

Samo nekoliko dana pošto se vratio u kabinet gradonačelnika, Jokić je raskinuo kontroverzni ugovor svog prethodnika Aprcovića i Skala radija.

Mandić je ranije, dok je Kotorom vladao DPS za vrijeme nekadašnjih gradonačelnika Marije Ćatović i Aleksandra Stjepčevića, već imao slične ugovore sa Opštinom, pa je iz gradske kase za svoj privatni radio i to za programske sadržaje koje je Opština Kotor već dobijala preko sopstvenog lokalnog javnog servisa Radio Kotor, uspio da izvuče ukupno preko 100 hiljada eura.

Takvu praksu finansiranja Jokić je prekinuo 2017. godine kada je prvi put došao za gradonačelnika.

U dopisu koji je danas iz kabineta predsjednika Opštine Kotor upućen Mandiću i Skali, stoji da Opština jednostrano raskida ugovor o poslovoj saradnji sa tim radijom jer Skala nije ispoštovala svoju ugovorenu obavezu da kabinetu gradonačelnika dostavlja CD sa smimljenim emisijima za koje je dobijala novac iz gradskog budžeta.

“Takođe, imajući u vidu nespornu okolnost da je, a što predstavlja predmet Ugovora, obaveza vaše ugovorne strane bila potpuno, kvalitetno i blagovremeno informisanje građana o aktivnostima Opštine Kotor...., a pri činjeniuci da programski sadržaji vašeg radija nisu ispunjavali gore navedene kriterijume (potpuno, kvalitetno i blagovremeno), nalazimo da Opština Kotor ne može imati poslovnu saradnju sa privrednim društvom koje na ravnopravan način ne tretira gore navedene kategiorije, na bazi međusobnog uvažavanja, tolerancije i jednakosti“, piše u dopisu Jokićevog kabineta.

Bonus video: