SDP: Nadležni se nijesu oglašavali poslije skupova, posao ugostitelja ugrožen i mjerama koje su sada na snazi

Dodaju da je najgora vrsta nepravde selektivna pravda, tj, namjera da se zatvore objekti u kojima se u manjoj ili većoj mjeri poštuju svi propisi, dok se istovremeno zažmurilo na masovna okupljanja proteklih nedjelja i mjeseci

8291 pregleda 27 reakcija 16 komentar(a)
Socijaldemokratska partija, Foto: SDP
Socijaldemokratska partija, Foto: SDP

Država koja nema autoritet da sprovede zakon i zaštiti zdravlje građana ima sporan kredibilitet da traži da čitava jedna branša snosi posljedice slabosti države i neodgovornosti nove parlamentarne većine, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Kako su kazali, uvođenje mjera koje su propisane od strane NKT je imalo punog smisla dok su ih se svi, odnosno ogromna većina građana i institucija, pridržavali čime smo uspjeli da završimo prvi talas koronavirusa sa samo 324 zaražena i 9 preminulih.

"Poslije raznih skupova, poslije kojih je po pravilu zabilježen ogroman rast slučajeva virusa, a za čije vrijeme organizovanja ili održavanja se nadležni organi nijesu oglašavali ovih dana "cijenu zatvaranja" treba da plate ugostitelji čiji je posao ionako ugrožen uvođenjem mjera koje su sada na snazi. U gradovima u kojima je predviđeno zatvaranje ugostiteljskih objekata je registrovano skoro 2.000 objekata sa nekoliko hiljada radnika kojima je taj posao jedini izvor prihoda. Ovi objekti takođe generišu milione eura poreza, doprinosa i taksi iz čega se u značajnoj mjeri pune državni i lokalni budžeti, te ovu odluku u vremenu snažnog pada prihoda moramo posmatrati i kroz ovu prizmu", navodi se u saopštenju SDP.

Dodaju da je najgora vrsta nepravde selektivna pravda, tj, namjera da se zatvore objekti u kojima se u manjoj ili većoj mjeri poštuju svi propisi, dok se istovremeno zažmurilo na masovna okupljanja proteklih nedjelja i mjeseci.

Kao poseban problem u SDP-u vide i prekidanje rada škola na 14 dana, čime se ugrožava obrazovni proces za desetine hiljada učenika, a njihovi roditelji dovode u tešku situaciju.

"Pogotovo ukoliko se radi o učenicima nižih razreda. I škole spadaju u objekte u kojima su se skoro bez izuzetka poštovale sve mjere i preporuke, od rukovodstava, preko nastavnog i vannastavnog kadra, pa do učenika. Ne može biti pravedno rješenje, da se recept za naglo povećanje broja zaraženih koronavirusom traži u zarvaranju ugostiteljskih objekata i škola u Podgorici, Cetinju, Ulcinju i Kolašinu te stoga pozivamo nadležne državne organe da još jedno razmotre ovu odluku", zaključuju iz SDP.

Bonus video: