Bratić vrijeđala Dežulovića: Kontekstom brani stav da je "đubre ustaško"

Pravdajući se da je fokusirana na pripremu resora, kandidatkinja Vesna Bratić odbila da objasni čime bi to pokušala da opravda uvrede izrečene na račun poznatog hrvatskog kolumniste i pisca. Bratić je naknadno objasnila i dio konteksta koji su imale tri sporne objave

91866 pregleda 2567 reakcija 280 komentar(a)
Bratić, Foto: Privatna arhiva
Bratić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.11.2020. 12:02h

Jako je bitan kontekst - tim riječima je kandidatkinja za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić pokušala da odbrani javno izrečeni stav da je poznati kolumnista i pisac Boris Dežulović - “đubre ustaško”.

Vanredna profesorica Filološkog fakulteta u Nikšiću, jedna od 12 “apostola” mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića, nije objasnila o kakvom kontekstu je riječ, obećavši da će to učiniti kada bude imala vremena.

“Rado ću Vam odgovoriti na sva pitanja čim budem u prilici. Sada to nisam, fokus je na pripremi razvoja resora... Hvala na razumijevanju“, odgovorila je Bratić juče “Vijestima” na pitanje da prokomentariše skandalozne komentare koje je objavila na Fejsbuku, indirektno potvrdivši njihovu autentičnost.

Ona je Dežulovićevu kolumnu “Spasimo srpske svetinje” objavila na svom Fejsbuk profilu, uz komentare:

“Pi! Gradžanin! Šatroljevičar! Meti svoj ustaški prag, ostalo je natrune dosta!“. Ali đubre ustaško da piše, neinformisano, zlobno. A u CG mu neki aplaudiraju! Da l zbog apanaža, laža, paralaža ili su samo neobaviješteni kao ovaj magarac“.

Objava Vesne Bratić na Fejsbuku
Objava Vesne Bratić na Fejsbukufoto: Screenshot

Bratić je naknadno objasnila "Vijestima" da je izjava o Dežuloviću afektivna i možda pretjerana lična reakcija u jednom osjetljivom trenutku zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da će kad bude imala vremena odgovoriti detaljnije.

"Moja reakcija je bila još emotivnija, jer sam Dežulovićeve kolumne rado čitala i smatrala ga umjerenim, a neke principe za koje se zalaže i sama dijelim", rekla je Bratić.

Dežulović je tekst objavio 13. januara, a skrinšotovi komentara kandidatkinje za ministarku preplavili su društvene mreže...

Dežulović u tekstu, između ostalog, piše o posjeti manastiru Ostrog prije 40 godina kada je, kako navodi, bio nepristupačniji i neposjećeniji i ponovnom obilasku prije nekoliko godina.

“Sve, naime, kad bi spornim crnogorskim zakonom veličanstveni Ostrog i bio prepisan Đukanovićevoj mafijaškoj državi, sve i kad bi ga podgoričke vlasti prodale British Museumu u Londonu - ili, još bolje, kamen po kamen rastavili i uglavili u okomitu liticu nekog od divovskih hotela iznad Budve, kao kockarnicu za Milove ruske i zemunske kolege, da im bude bliže dok s tetoviranih šija skidaju teške zlatne kajle i vješaju ih svome zaštitniku Vasiliju - ne bi čudesni Ostrog naje*** gore nego što je naje*** ovako, pod brigom i pažnjom rođene Srpske pravoslavne crkve”, naveo je u kolumni Dežulović.

foto: Screenshot

Predsjednica NVO “Ne damo Crnu Goru”, koja je naslijedila Krivokapića na tom mjestu, na Fejsbuku je 28. jula objavila sopstvenu fotografiju s komentarom: “Žensko ko žensko, čak i kad je četnik”.

Bratić je naknadno objasnila da je opis fotografije „žena ko žena i kad je četnik“ je i na prvi pogled ironičan, a naročito u kontekstu konstantnih prozivki na CDM portalu, na koji, kako tvrdi, je konstantno prozivaju da je četnik samo zato što je rođena u Trebinju.

"Ne znam čak ni šta znači četnik danas, jer je Drugi svjetski rat davno završen. To su, svakako, istorijska pitanja o kojima ja nemam kompetencije da govorim, niti ću. Zato nisam odgovorila na besmisleno pitanje: da li sam četnik", kazala je Bratić.

foto: Screenshot

Bratić nije odgovorila na pitanje “Vijesti” da li to znači da je četnik, ali je portal in4s pod naslovom “DPS poltroni izvlačenjem iz konteksta pokušali da umanje kredibilitet buduće ministarke”, prenio i njenu objavu sa Fejsbuka iz februara, u kojoj s ponosom ističe da je srpski nacionalista.

“Reče mi jedan čoek: Ti si srpski nacionalista, kao da je to uvreda. Jesam. Ja jesam nacionalista. Srpski. Ne no ću belgijski. To samo znači da volim svoj narod. Prestanite da čitate samo jednu knjigu kao neki ‘mladi’ (daleko se kazalo čiji). Ali - ili upravo zato - bih životom branila jednu (Es)Minku kao i jednu Milicu. Kuća nam ga daje, što bi ovdje rekli”.

One je dodala da su njeni stavovi jasni u dijelu Fejsbuk objave o nacionalnim, vjerskim i građanskim pitanjima u Crnoj Gori.

"Takvi stavovi su više nego jasni, i više nego dobronamjerni – dio o sumanutim vremenima koja treba da ostanu iza nas", rekla je Bratić "Vijestima".

Bratić nije odgovorila “Vijestima” na pitanja: da li njen javni diskurs priliči univerzitetskoj profesorici i kandidatkinji za ministarku građanske Crne Gore.