Crnogorac napušta mjesto savjetnika Krivokapića: Doprinio sam padu diktature i sprečavanju Đukanovićevih mahinacija

"Nadmudriti lukavog i iskusnog makijavelistu, sviklog na lake i rutinske pobjede, najboljeg đaka jednog drugog diktatora protiv kojeg sam se u mladosti borio, bio je jedan od najvećih izazova koji se našao pred današnjim mandatarom, pred cijelim timom, kao i pred mojom malenkošću", napisao je Crnogorac

55880 pregleda 193 reakcija 78 komentar(a)
Crnogorac, Foto: Screenshot/Youtube
Crnogorac, Foto: Screenshot/Youtube

Srećko Crnogorac saopštio je danas na napušta dužnost savjetnika mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

On je na Fejsbuku između ostalog poručio da je dao doprinos padu tridesetogodišnje diktature i sprečavanju postizbornih mahinacija predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

"Formiranjem predloga za sastav nove i prve demokratske Vlade Crne Gore, koju se obavezala da podrži većina poslanika izabranih na parlamentarnim izborima (dakle onim na kojima se, gle čuda, odlučuje samo o sastavu zakonodavnog tijela, a ne o sastavu Vlade), a predvođene liderom najveće pobjedničke koalicije, sa potpunim uspjehom se završila i misija prvobitnog savjetodavnog tima prof. Krivokapića, uključujući time i moju misiju kao jednog od savjetnika u sektoru za politiku i međunarodne odnose. Time se završila jedna, možda neformalna, ali zato moralna dužnost, koju sam sa najvećim zadovoljstvom prihvatio i obavljao pro bono i u skladu sa načelima koje smatram etičkim i profesionalnim. Napuštam je, u vjeri da će narod u predstojećem periodu dobiti svoje zadovoljenje za trećinu vijeka ispunjenih propadanjem, mukom i vladavinom najgorih, da će Crkva biti zaštićena kako joj po civilizacijskim normama savremenog svijeta napokon i dolikuje, a država uspravljena na noge, modernizovana i osnažena", napisao je Crnogorac na Fejsbuku.

On je dodao da je njegova misiija sasvim ispunjena i završena

"Moja misija, započeta odlukom da se odazovem na lični poziv nosioca liste upućen mi pred sam početak kampanje, kako bih dobio priliku da sam sebe opovrgnem u onome što je bio do tada sasvim opravdan pesimizam, samo da se ostalo pri tradicionalnom modelu političkog djelovanja i tradicionalnim predstavnicima političke klase, da potom zajedno sa ostalim članovima tima doprinesem postizanju ovog istorijskog preokreta, kao i postizbornoj odbrani pobjede i obavljanju temeljnih poslova do formiranja Vlade - ta misija je sada sasvim ispunjena i završena. Mogu reći da sam je, zajedno sa kolegama koji su dali jednak doprinos, obavio časno, stoički podnoseći bestidne klevete i vulgarne uvrede, ali požrtvovano i ne napuštajući principe koje istinski slobodan i nezavisan čovjek ne smije napustiti u javnom diskursu, a od kojih za najvažniji držim istinoljubivost. “Fiat iustitia et pereat mundus” - "Učini pravo, pa makar svijet propao", jedina je maksima kojom se oni koji se istinski bave politikom smiju voditi. Svijet, dakle, a kamoli efemerni politički dobici u našoj malenoj i dragoj domovini, naveo je Crnogorac.

On je poručio da iako na zahtjev jedne od političkih partija nije učestvovao u pregovorima o sastavu Vlade, i iako je u posljednjem mjesecu bio ometen bolešću, obavljao je svoj dio posla motivisan stidom zbog stanja u kojem se Crna Gora nalazi.

"I našavši napokon tim i okvir u kome se mogla strateški osmisliti, isplanirati i ostvariti željena smjena autokratskog režima. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam ga, nakon izvjesnog perioda traganja, našao i uvijek ću, zajedno sa svim kolegama i saradnicima na ovom velikom obavljenom poslu, biti ponosan na ono što je postignuto. To nam niko nikada ne može oduzeti. Dati doprinos padu tridesetogodišnje diktature i sprečavanju Đukanovićevih postizbornih mahinacija, zajedno sa grupom briljantnih i potpuno posvećenih slobodnih ljudi, bila je jedna od najvećih počasti mog života. Nadmudriti lukavog i iskusnog makijavelistu, sviklog na lake i rutinske pobjede, najboljeg đaka jednog drugog diktatora protiv kojeg sam se u mladosti borio, bio je jedan od najvećih izazova koji se našao pred današnjim mandatarom, pred cijelim timom, kao i pred mojom malenkošću", napisao je Crnogorac.

Poručio je i da se sa radošću i po sopstvenoj želji, vraća svojoj osnovnoj profesiji, akademskom svijetu i privatnom životu.

"Tim prije sam, imajući od početka u vidu tu moju odluku i posmatrajući pregovarački proces sa strane, sa čuđenjem gledao na neotmenu borbu za mjesta u Vladi, kojom je narodno strpljenje testirano do krajnjih granica. Jer, ministar nije ničiji gospodar. On je ono što i originalna latinska riječ kaže: “minister” - „sluga”, a prije svega sluga naroda. Ta pozicija predstavlja teško breme i ozbiljnu dužnost za ozbiljne ljude, a ne nikakav prvoborački orden, niti životnu nagradu i počast. To trostruko važi za ovu Vladu, koja se nalazi pred herkulovskim zadacima, nesumnjivo najtežim u savremenoj Evropi. Zarad svih nas, poželimo joj uspjeh", zaključio je Crnogorac.

Bonus video: