Milačić: Neprihvatljivo ograničavati mandat Vlade, za tako kratak rok ne može se postići mnogo toga

"Pored toga, uvijek se, u slučaju da se u nekom doglednom roku nova Vlada ne pokaže doraslom za ogroman posao koji će preuzeti, može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi. U svako doba, može se uz inicijativu predsjednika Vlade smijeniti ministar koji ne zadovolji očekivanja parlamentarne većine", kazao je Milačić

26291 pregleda 1272 reakcija 78 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

U ovom trenutku neprihvatljivo je unaprijed ograničavati trajanje mandata Vlade i na taj način u startu postavljati prepreke realizaciji ogromnog posla koji je pred njom. Mandatar i predloženi kandidati za ministre su ličnosti koje imaju bogate biografije i ozbiljne lične karijere, koje su požrtvovano spremni da ostave po strani, da bi pokušali da ovo društvo unaprijede po svom najboljem znanju i savjesti, kazao je Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore.

On je objasnio da je smjenjivost vlasti je jedan od osnovnih demokratskih principa, u okviru kojeg se definišu rokovi koji omogućavaju izabranoj vlasti da ostvari program i proklamovane ciljeve zbog koje je dobila povjerenje naroda na izborima.

"Taj rok je najčešće četiri godine i prva prava slobodna crnogorska Vlada, mora dobiti tu šansu, kao i svaka vlada u svijetu. Naravno, Parlament uvijek ima mogućnost da skrati mandat sebi, pa time i Vladi. Pored toga, uvijek se, u slučaju da se u nekom doglednom roku nova Vlada ne pokaže doraslom za ogroman posao koji će preuzeti, može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi. U svako doba, može se uz inicijativu predsjednika Vlade smijeniti ministar koji ne zadovolji očekivanja parlamentarne većine", kazao je Milačić.

On je pitao kakva se poruka tim ljudima šalje, ako se, čak prije nego što su formalno izabrani, njihov mandat, suprotno Ustavu i svim demokratskim principima, bez ikakvog povoda i razloga, ograničava na vremenski period kraći od onog koji su im građani na izborima povjerili, te da li bi iko prihvatio da obeća da će takav posao završiti u nekom nemoguće kratkom roku?

"Niko od njih ne bi bio neozbiljan da ostavi uspješnu i zahtjevnu karijeru univerzitetskog profesora, ljekara specijaliste, advokata ili međunarodnog stručnjaka iz bilo koje oblasti i prihvati se, kroz ministrasku funkciju, služenja narodu za jedan tako kratak rok, u kojem se suštinski ne može postići mnogo toga. Stoga, uz podršku svih nas, političara, i cjelokupnog društva, nova Vlada treba da vlada pun mandat. Sve manje od toga narušavalo bi ogromne reformske procese za koje je potrebno značajno vrijeme, a i davalo kiseonik DPS hobotnici da se i dalje nada povratku na mjesto „zločina“", tvrdi Milačić.

Pozvao je sve da se uzrdže od "nepotrebnih medijskih i kuolarskih napada" na ličnosti predloženih za članove Vlade, koji su svojim biografijama i ugledom u društvu, zaslužili su povjerenje Krivokapića.

"Moramo im dati iskrenu šansu i veliku društveno-političku podršku, s obzirom na državne obaveze koje njima i svima nama zajedno predstoje u naredne četiri godine", zaključio je Milačić.

Bonus video: