Pregovarač za EU sad kod premijera

Vlada ukinula Ministarstvo evropskih poslova i smanjila broj članova Socijalnog savjeta
3 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2018. 13:27h

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) prestaće da postoji nakon što u Službenom listu bude objavljena uredba o njegovom gašenju koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Prema Uredbi o izmjeni Uredbe o Vladi, kancelarija glavnog pregovarača sa Evropskom unijom (EU) ubuduće će biti pri kabinetu premijera, a glavnog pregovarača, njegovog zamjenika i nacionalnog IPA koordinatora biraće Vlada.

MEP, kojim je rukovodio Aleksandar Andrija Pejović koji je podnio ostavku nakon što je Agencija za sprečavnje korupcije (ASK) utvrdila da je spajanjem funkcija prekršio Ustav, prestaće da postoji nakon manje od dvije godine od njegovog osnivanja.

Vlada je juče usvojila i Predlog zakona o Socijalnom savjetu kojim je predviđeno smanjenje broja njegovih članova sa 33 na 24.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je riječ o izmijenjenom i unaprijeđenom Zakonu koji je stupio na snagu početkom 2008. godine. „Novi zakon o Socijalnom savjetu predviđa jačanje Sekretarijata Socijalnog savjeta u svakom smislu i institucionalnom i finansijskom, što bi trebalo da obezbijedi dobru podršku radu Socijalnog savjeta”, kazao je Purišić. Da. M. Rotacije na čelu Savjeta

Purišić je saopštio da je u predlog zakona uveden i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom, “pa će ubuduće po godinu predsjedavati Socijalnim savjetom svi reprezentativni socijalni partneri, dakle predstavnik Vlade i predstavnici reprezentativnih sindikata, odnosno udruženja poslodavaca“, rekao je Purišić.

Bonus video: