"Bitno formirati kulturni centar Crnogoraca"

"Uz zahvalnost za podršku Upravi dijaspore, ukazali su na snažniju potrebu pomoći matične države, kako bi se efikasnije organizovali i odoljeli, kako kažu, pokušajima potiranja crnogorskog identiteta i nacionalne svijesti, uz punu lojalnost Republici Srbiji kao njeni građani", navodi se u saopštenju

6497 pregleda 7 komentar(a)
Sa prijema, Foto: Kabinet predsjednika
Sa prijema, Foto: Kabinet predsjednika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predstavnike Crnogorskog vijeća, organizacije koja okuplja crnogorske iseljeničke asocijacije u Republici Srbiji, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

"Zakonski zastupnik Crnogorskog Vijeća Dragan Gago Marković zahvalio je Đukanoviću za prijem, prenoseći pozdrave predsjednika Vijeća Milenka Perovića koji nije bio u prilici da prisustvuje sastanku", kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi u saopštenju, zajedno sa članovima upravnog odbora predsjednikom udruženja Crnogoraca iz Novog Sada Božidarom Markovićem, predsjednikom Nacionalne zajednice iz Beograda Mirkom Zečevićem i predsjednikom udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije Milošem Paovićem, predstavio program i ciljeve Crnogorskog Vijeća koje zastupa interese crnogorskih iseljenika u Srbiji.

"Uz zahvalnost za podršku Upravi dijaspore, ukazali su na snažniju potrebu pomoći matične države, kako bi se efikasnije organizovali i odoljeli, kako kažu, pokušajima potiranja crnogorskog identiteta i nacionalne svijesti, uz punu lojalnost Republici Srbiji kao njeni građani", navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, oni su istakli poseban značaj formiranja kulturnog centra Crnogoraca i stavljanja u funkciju ranije prepoznatih prostora za rad i djelovanje Vijeća u cilju čuvanja crnogorske tradicije i baštine i jačanja kulturnih veza između crnogorske zajednice i matične države.

"Đukanović je uz zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima crnogorske nacionalne zajednice naglasio da je pristup Crne Gore uvijek bio odgovoran i građanski-pristup budućnosti. On je ocijenio da crnogorska zajednica proaktivnim odnosom u Srbiji treba da nastavi da doprinosi daljem razvoju društva, radi na svojoj prepoznatljivosti, snažeći koherentnost i svijest o svom identitetu, kao neodvojivom dijelu evropske kulturne baštine. On je iskazao spremnost za dalju podršku projektima koji su od posebnog značaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: