Radunović: Nova vlada će biti izabrana 24. novembra

"Zbog situacije sa kovidom, odlučili smo da se održi kratka sjednica prije toga na kojoj će se donijeti odluka o onlajn glasanju", rekao je Radunović

80475 pregleda 636 reakcija 82 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Biljana Matijašević
Slaven Radunović, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 10.11.2020. 18:56h

Sjednica na kojoj će biti glasanje o predlogu Zdravka Krivokapića za novu vladu održaće se 24. novembra.

Prethodno, 23. novembra na Cetinju biće održana sjednica parlamenta na kojoj će biti izmijenjen Poslovnik Skupštine kako bi se omogućilo onlajn glasanje, dogovoreno je na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će 24. novembra biti izabrana nova vlada.

"Zbog situacije sa kovidom, odlučili smo da se održi kratka sjednica prije toga na kojoj će se donijeti odluka o onlajn glasanju. Onda ćemo formirati radnu grupu koja će se baviti ozbiljnijim izmjenama Poslovnika što ce biti zavrseno do Nove godine", rekao je Radunović nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Dodao je da je odluka o onlajn glasanju oročena do 31. decembra.

foto: Luka Zeković

Radunović je rekao da Nova srpska demokratija (Nova) vjerovatno neće moći da održi Glavni odbor, ali da je lider te stranke, Andrija Mandić "već na terenu i održava konslutacije".

"Tako da će o podršci novoj vladi odlučivati Predsjedništvo", rekao je Radunović.

Sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine
Sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštinefoto: Luka Zeković

Poslanik DPS-a Danijel Živković je rekao da ta partija neće opstruirati rad parlamenta, posebno u okolnostima kada su kolege zaražene.

"Kroz izmjene Poslovnika omogućićemo onlajn glasanje", rekao je Živković nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da će od mandatara biti traženo da najkasnije tri dana prije sjednice dostavi predlog programa i sastava vlade, da bi se poslanici što bolje pripremili.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao da su na sjednici Kolegijuma došli da zajedničkih jedinstvenih zaključaka. "Prvi je da smo formirali radnu grupu koja će do kraja nedjelje utvrditi Predlog odluke o dopunama Poslovnika Skupštine, a koji će omogućiti nesmetan rad i funkcionisanje Skupštine u uslovima izazvanim pandemijom - da u sljedeći utorak, nakon što radna grupa završi svoj dio posla, na Kolegijumu utvrdimo finalnu verziju predloga odluke o dopunama Poslovnika; - da odmah nakon procesuiranja tog akta sazovem sjednicu skupštine za 23. novembar na Cetinju sa vjerovatno jednom tačkom dnevnog reda, a to je Predlog odluke o dopunama Poslovnika; da za naredni dan, 24. novembar sazovem drugu sjedniu Skupštine Crne Gore koja će se održati ovdje u Podgorici sa tačkom "izbor 42. vlade Crne Gore", naveo je Bečić. Takođe, kako je dodao, jednoglasno je na kolegijumu zaključeno da se zatraži od mandatara za sastav nove vlade da najkasnije tri dana prije održavanje sjendice na kojoj će se birati vlada, dostavi poslanicima Predlog sastava i programa nove vlade kako bi poslanici imali dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za sjednicu. "Naravno uvažavamo Poslovnik i to što on daje mogućnost mandataru da do početka sjednice formalno može dostaviti Predlog programa i sastava vlade, ali negdje je bila želja i intencija poslaničkih klubova da bi se mogli kvalitetno pripremiti, da se traži od mandatara da dostavi predlog tri dana prije početka sjednice najkasnije", objasnio je Bečić.

Dogovoreno je da se na narednoj sjednici Kolegijuma formira radnu grupa koja će se baviti temeljnim izmjenama i dopunama Poslovnika i da do narednog Koelgijuma svi poslanički klubovi delegiraju svog predstavnika koji će biti u toj novoformiranoj radnoj grupi.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečićfoto: Luka Zeković

"Otvorio sam na Kolegijumu još nekoliko pitanja - da formiramo radne grupe o formiranju Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva i predlog zakona o Skupštini", rekao je Bečić.

Objasnio je da sjednica Skupštine neće biti održana uskoro, kako se očekivalo, zbog komplikovane situacije i procedura.

Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine prisustvovali su predstavnici svih poslaničkih klubova.

Krivokapić je u petak, u dopisu Bečiću, naveo da očekuje da se sjednica Skupštine organizuje u najkraćem vremenu.

Bonus video: