odložili aktivnosti

Ambasada Srbije: Božoviću u MVP-u kazali da je polaganje vijenca neprihvatljivo

Ambasada i Republika Srbija tvrdnje i navode Ministarstva vanjskih poslova odbacuju kao zlonamjerne i netačne, "a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu"

54495 pregleda 737 reakcija 119 komentar(a)
Spomen ploča u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Spomen ploča u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje vijenca na spomen ploču “srpskim oslobodiocima Budve”.

Kako je saopšteno iz tog diplomatskog predstavništva, Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore sinoć je pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo stav da polaganje vijenca na spomen ploču u Budvi smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom.

Kako navode iz ambasade, Republika Srbija i to predstavništvo tvrdnje i navode MVP-a odbacuju kao zlonamjerne i netačne, "a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu".

"Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obilježi 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu. Na njoj piše: „Pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“. Dakle, na ploči koja simbolizuje pobjedu, oslobođenje kao univerzalnu vrijednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu. Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavijestila Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore. Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu", saopšteno je iz Ambasade Srbije.

Oni su poručili da današnji dan treba da bude dan mira i pomirenja.

"Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu", saopšteno je iz ambasade.

Povezani članci

11. Novembar 2020.

Protest u Budvi zbog polaganja vijenca na spomen ploču