Zeković: Datum sjednice Skupštine uvredljiv za Crnu Goru

"I nesrećni izbor datuma sjednice bi se mogao posmatrati kao nenamjerna greška, kada bi bio izolovan slučaj, a ne samo jedna u nizu poruka vrijeđanja i negiranja Crne Gore, njene državnosti i građanskog i multietničkog karaktera", smatra Zeković

14194 pregleda 129 reakcija 53 komentar(a)
Zeković, Foto: Privatna arhiva
Zeković, Foto: Privatna arhiva

Socijaldemokratska partija poziva predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića, da pomjeri datum sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je planiran izbor Vlade Crne Gore, a koji je voljom parlamentarne većine DF/SNP, Demokrate i URA određen na isti datum na koji je Crna Gora poslije vjekova postojanja ukinuta kao država na nelegalnoj i nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini 1918. godine, saopštio je član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković.

"Izbor nove Vlade najavljivan je kao demokratski iskorak i korak naprijed, što je i trebalo biti - jer je promjena vlasti na izborima suština demokratije, ali sve viđeno nakon izbornog dana jasno pokazuje povratak u devedesete. I nesrećni izbor datuma sjednice bi se mogao posmatrati kao nenamjerna greška, kada bi bio izolovan slučaj, a ne samo jedna u nizu poruka vrijeđanja i negiranja Crne Gore, njene državnosti i građanskog i multietničkog karaktera", smatra Zeković.

On je kazao da je identitetski karakter buduće Vlade je jasno demonstriran prijedlogom u oblast i prosvjete i kulture.

"Sve što smo mogli čuti i vidjeti o svjetonazorima buduće Vlade pokazuje, uprkos naglašenoj potrebi da joj se da šansa, da izlazimo iz okvira naših tradicionalnih ideoloških razlika i ulazimo u period gdje će očigledno biti neophodno boriti se i za elementarnu normalnost življenja", navodi se u saopštenju.

On je naveo da vjeruje da "ćete se i vi, iako dolazite iz drugačijeg političkog miljea, saglasiti da je izbor datuma krajnje neprimjeren i uvrjedljiv za državu čijom Skupštinom predsjedavate".

"Zbog toga Vam se, vjerujući da i Vi imate potrebu da se ogradite i prikrijete takav karakter Vlade, obraćamo inicijativom, prije nego i formalno pošaljete saziv, da pomjerite najavljeni datum koji ima jasnu poruku negiranja države čiji ste predsjednik Skupštine. Izražavamo spremnost za bilo koji drugi datum prije i kasnije, koji odgovara novoj parlamentarnoj većini", zaključio je Zeković.

Bonus video: