Naknadna pamet dozvala Podgoričku skupštinu

“Brajović izabran upravo 24. novembra 2016, dok je Vlada na čelu sa premijerom Duškom Markovićem izabrana 28. novembra iste godine”. Na taj 28. novembar 1918. završena je Podgorička skupština.

45582 pregleda 303 reakcija 65 komentar(a)
Nikome na kolegijumu nije "smetao" datum, dva dana kasnije DPS, SDP i SD nisu odgovarali na pitanja Vijesti, Foto: Luka Zeković
Nikome na kolegijumu nije "smetao" datum, dva dana kasnije DPS, SDP i SD nisu odgovarali na pitanja Vijesti, Foto: Luka Zeković

Sjednica Skupštine, na kojoj će se birati nova vlada odložena je za 2. decembar, nakon sumnji da je nova vlast namjeravala da to uradi na godišnjicu ukidanja državne samostalnosti Crne Gore.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić objavio je da je pomjerio termin sa 24.novembra uprkos tome što je to bio konsenzus svih poslaničkih klubova. “Spreman da na svakom koraku doprinesem pomirenju, koheziji i pogledu u budućnost, uz uvažavanje zahtjeva i stavova opozicije,” dodao je on.

Na kolegijumu predsjednika Skupštine prije dva dana niko od predstavnika poslaničkih klobova nije se protivio da nova vlada bude birana 24. novembra već je oko toga postignuta opšta saglasnost, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Tog datuma 1918. počela je Podgorička skupština, na kojoj je donijeta odluka o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji čime je Crna Gora izgubila svoju samostalnost.

Do ove godine paralela ovog događaja sa datumima u novoj istoriji nije pravljena, pa je tog dana 2016. godine, takođe nakon parlamentarnih izbora, izabran predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović (Socijaldemokrate). Na to su juče podsjetile i Demokrate u saopštenju za javnost podsjetivši da je

“Brajović izabran upravo 24. novembra 2016, dok je Vlada na čelu sa premijerom Duškom Markovićem izabrana 28. novembra iste godine”. Na taj 28. novembar 1918. završena je Podgorička skupština.

“Jasno je da su i Vlada Crne Gore i predsjednik Skupštine u prethodnom mandatu izabrani na datume koji istorijski odgovaraju datumima održavanja Podgoričke skupštine”, navode Demokrate. Dodaju i da je datum utvrđen konzenzusom na Kolegijumu predsjednika Skupštine.

Upitan da prokomentariše datum sjednice parlamenta, jedan od lidera DF-a Milan Knežević je na pres konferenciji juče podsjetio da je na taj datum 2016. izabran Brajović. “Tako da tad niko nije postavljao pitanje, niti su komite bile toliko ažurne i agresivne i pokušavale da dovedu u pitanje crnogorsku nezavisnost”, rekao je Knežević.

“Vijesti” su juče pitale DPS, SD i SDP zašto njihovi predstavnici nisu reagovali na sjednici kolegijuma ako im je bio sporan datum, ali ni iz jedne partije nije odgovoreno.

Prethodno su funkcioneri DPS-a i SDP-a zatražili da predsjednik parlamenta Aleksa Bečić promijeni datum sjednice na kojoj bi trebalo da se bira nova vlada mandatara Zdravka Krivokapića.

“Poslanički klub DPS-a tražiće promjenu datuma održavanja sjednice na kojoj će se raspravljati o izmjenama Poslovnika i izboru Vlade Crne Gore”, objavio je portparol te stranke Miloš Nikolić na Tviteru.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković je u saopštenju pozvao Bečića, da pomjeri datum sjednice Skupštine. On je u saopštenju naveo da je termin izabran “voljom parlamentarne većine DF/SNP, Demokrate i URA na isti datum na koji je Crna Gora poslije vjekova postojanja ukinuta kao država na nelegalnoj i nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini 1918”.

Na kolegijumu predsjednika parlamenta bio je prisutan šef kluba te partije Raško Konjević, koji se prema informacijama “Vijesti” nije protivio predlogu da sjednica bude 24. novembra, ali je rekao da je SDP-u prihvatljivo da sjednica bude ranije.

Iz SDP-a juče nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da objasne naknadni stav te partije o spornom istorijskom datumu.

Učesnici kolegijuma rekli su da niko nije pomenuo ni osporio mogućnost izbora nove vlade 24. novembra, ali SNP-u nije odgovaralo prije toga zbog sjednice partijskih organa.

Milačić nezavisni poslanik, istupio iz kluba DF-a

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić napustio je Poslanički klub Demokratskog fronta, saznaju “Vijesti”. On je to potvrdio, navodeći da je o tome obavijestio predsjednika Skupštine. U dopisu je naveo da će nastupati kao nezavisni poslanik i predstavljati “samo Pravu Crnu Goru i narod Crne Gore”.

“Saradnja u borbi za zdravo i prosperitetno društvo nema nikakve veze sa pripadnošću poslaničkim klubovima. Kao i u prethodnom periodu Prava Crna Gora i ja lično bićemo potpuno posvećeni konstituisanju nove vlasti na svim nivoima, pružajući snažnu podršku mandataru Zdravku Krivokapiću u ovom istorijskom procesu uvođenja slobode i demokratije u Crnoj Gori”, rekao je Milačić.

Klub poslanika DF-a sada čine poslanici Nove, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Bonus video: