Bečić: Guranje problema pod tepih neće dovesti do boljitka, demokratizacije i napretka na evropskom putu

"Samo ako ubrzano i predano budemo sprovodili reforme možemo očekivati da ćemo biti spremni za članstvo za EU", rekao je Bečić na konferenciji u organizaciji Skupštine Crne Gore i Centra za demokratsku tranziciju (CDT), a pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške

19110 pregleda 210 reakcija 21 komentar(a)
Bečić govori na konferenciji, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Bečić govori na konferenciji, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 13.11.2020. 12:02h

Stagnacija na mnogim poljima više ne može biti opcija, poruke evropskih partnera su jasne i one nalažu potrebu ubrzanja evropskog puta Crne Gore, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On je na konferenciji "Zapadni Balkan i EU: Demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma", rekao da vjeruje da će ovome doprinijeti mirna tranzicija vlasti koja će dovesti do dinamičnijeg zatvaranju poglavlja.

On je podsjetio da Crna Gora u regionu važi za lidera u evropskim integracijama, ali prostora za napredak ima.

"Samo ako ubrzano i predano budemo sprovodili reforme možemo očekivati da ćemo biti spremni za članstvo za EU", rekao je Bečić na konferenciji u organizaciji Skupštine Crne Gore i Centra za demokratsku tranziciju (CDT), a pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške.

On je kazao da se nada da će Skupština u narednom periodu postati pravo poprište konstruktivne rasprave.

"Zadatak svih nas je da radimo na prioritetnom rješavanju problema koje je ovaj otvoreni forum bude prepoznao kao urgentne. Njihovo guranje pod tepih što je obilježilo vrijeme iza nas neće dovesti ni do boljitka niti demokratizacije našeg društva niti do napretka ne evropskom putu, a oba ova procesa moraju da se odvijaju sinhronizovano, ruku pod ruku", rekao je Bečić.

On je podsjetio da ispunjavanje evropskih standarda u dijelu političkih kriterijuma znači jačanje vladavine prava, udaranje čvrstih temelja za institucije sistema i njihovu dalju izgradnju, kao i nepokolebljivo i neselektivno poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

"Skupština je svjesna uloge u savladavanju izazova i odlučna u namjeri da ostvari sve što je zacrtano u agendi prioriteta ovog saziva", poručio je Bečić.

On je najavio da će saradnja sa građanima biti unaprijeđena i olakšana kroz institute, prestavke i peticije.

Koprivica: Očigledna stagnacija

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je da je očigledno da države Zapadnog Balkana stagniraju pa čak i nazaduju na polju demokratizacije.

"Zarobljena država, endemska korupcija, korupcija kao način života samo su neke od sintagmi kojima organizacije civilnog društva, analitičari ali i međunarodne institucije i organizacije sve češće opisuju stanje u državama Zapadnog Balkana. Nacionalne vlasti još nemaju odgovor na ove kritične ocjene", naveo je Koprivica.

On je kazao da su u prethodnoj godini objavili 20 publikacija i uradili blizu 100 intervjua sa ekspertima iz raznih oblasti.

"Publikacija nosi naziv, nažalost kao i prošle godine "Demokratija bez institucija 2" sublimira objedinila je sve istraživačke zaključke. Ključni zaključak jeste da je dosadašnja politika EU imala ograničeni uticaj na vladavinu prava u državama Zapadnog Balkana i pored formalnog ispunjavanja postavljenih zadataka postalo je očigledno da države stagniraju pa čak i nazaduju na polju demokratizacije", naveo je Koprivica.

On je dodao da ni u jednoj od država Zapadnog Balkana nije uspostavljena ravnoteža vlasti već je izvršna vlast zadržala dominaciju nad parlamentima i pravosuđem.

"I to će biti ključni zadatak parlamenta – napraviti preraspodjelu, ali ne na način kako to odgovara moćnima, već kako ustavi propisuju", kazao je Koprivica.

On je, navodeći ključne slabosti država regiona, podsjetio da izborni procesi i dalje donose tenzije, a zloupotrebe javnih resursa i sumnje u finansiranje političkih partije nastavljaju da podrivaju povjerenje.

"Ni pravosudne reforme nikako da nas približe cilju – depolitizovanom i nezavisnom pravosuđu.

Dodaje da javna uprava karateriše nepotizam, klijentelizam i partijsko zapošljavanje, ambijent za djelovanje medija takođe nije na zadovoljavajućem nivou, sve države se suočavaju sa problemom širenja dezinformacija i propagande.

Smatra da je nova metodologija proširenja, šansa za povratak uticaja EU na Balkanu.

Delić: Pred Crnom Gorom je izazovan period

Direktorica Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić rekla je da je pred Crnom Gorom izazovan period i donošenje zakona o reformi medijskih zakona i reforma izbornog zakonodavstva.

"Moja poruka je da bi bilo važno odblokirati proces što prije i napraviti konsenzus oko izbornih zakona kako bi Crna Gora mogla brže da ispunjava političke kriterijume", kazala je Delić.

Popa: Biti lider ne treba da bude samo po sebi cilj

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa navela je da je Crna Gora najviše napredovala u evropskim integracijama od zemalja kandidata. "Ali biti lider ne treba da bude samo po sebi cilj. Fokus treba da bude na svim benefitima koje ovaj proces može da donese građanima", rekla je Popa. Ona je podsjetila da je Evropska komisija u oktobru objavila izvještaj za Crnu Goru u kojem je dala jasnu mapu puta, identifikujući područja u kojim su potrebne reforme. Naglasila je da su politički kriterijuma od ključnog značaja i da sada nova vlada mora ubrzati političke i ekonosmke reforme "kako bi građani mogli da osjete benefite od procesa pristupanja".

Gjelstad: Očekujem da države regiona neće skrenuti sa puta reformi

Ambasador Norveške u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, Jorn Eugene Gjelstad očekuje da države regiona ostanu na pravom kursu i da neće skrenuti sa puta reformi.

On je poručio da su bliske veze sa EU ključne za države Zapadnog Balkana i njihov napredak i prosperitet.

Bonus video: