Bogdanović: Svima koji misle dobro je cilj da se Vlada izabere, a ne da se zakaže sjednica na kojoj neće biti kvoruma

"Podsjećamo da je sa šefovima svih poslaničkih klubova usaglašen prvobitni termin za održavanje sjednice za izbor Vlade Crne Gore"

12817 pregleda 180 reakcija 17 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Imajući u vidu da pojedine adrese u javnom prostoru odlaganje sjednice Skupštine Crne Gore za 2. decembar i dalje zlonamjerno dovode u vezu sa određenim navodno skrivenim motivima, dužni smo još jednom jasno i argumentovano otkloniti sve sumnje, kako se građani ne bi dovodili u zabludu, saopštio je danas Boris Bogdanović, predsjednik Kluba poslanika "Mir je naša nacija".

"Podsjećamo da je sa šefovima svih poslaničkih klubova usaglašen prvobitni termin za održavanje sjednice za izbor Vlade Crne Gore. Nakon toga, opozicione partije su se predomislile i uputile zahtjev da se sjednica odloži. Prije svega važno je utvrditi šta je alternativa odbijanju zahtjeva za odlaganjem sjednice i insistiranjem da se ona održi 24. novembra. Svima koji misle dobro je cilj da se nova Vlada izabere, a ne da se zakaže sjednica na kojoj neće biti kvoruma, zato što je najmanje šest poslanika vlasti u ovom trenutku u samoizolaciji zbog epidemije koronavirusa. Kako bez njihovog prisustva, odnosno kako bez uvažavanja zahtjeva opozicije i dogovora sa njima izmijeniti Poslovnik, kako bi se omogućilo da poslanici koji su u samoizolaciji glasaju od kuće kada bude na dnevnom redu odlučivanje o izboru Vlade?", istakao je Bogdanović.

On je pitao je li po kritičarima alternativa da poslanici vladajuće većine koji su u samizolaciji zbog korona virusa dođu na sjednicu 23. novembra kako bi se promijenio Poslovnik?

"Da li je možda cilj paralisanje Parlamenta na način što se neće izmijeniti Poslovnik, jer parlamentarna većina nema 41 poslanika koliko je neophodno za imjenu Poslovnika? Da li je možda cilj da se sjednica o izboru Vlade održi suprotno Poslovniku? Nije i ne može biti. Mi smo odgovorni ljudi i ponašaćemo se takav način. Međutim, ono što nam je obaveza, jeste da potencijalno neodgovornim ponašanjem poslaničkih grupa ne dozvolimo paralisanje sistema", rekao je Bogdanović.

On je poručio i da je Parlament institucija koja mora da radi i normalno funkcioniše i u vrijeme pandemije.

"Da ne govorim ovoga puta o potrebi da prođe izvjestan vremenski period nakon usvajanja Poslovnika, kako bi isti bio objavljen u Službenom listu, odnosno kako bi stupio na pravnu snagu i omogućio poslanicima da glasaju na daljinu. Da ne govorim o potrebi da izbjegnemo podjele, tenzije i zloupotrebe određenih datuma. Dakle, ako imate sa jedne strane zahtjev da se odloži sjednica 7 dana i obezbijedi većina za izmjenu Poslovnika, a sa druge jedinu preostalu mogućnost da virusom zaraženi poslanici uđu u zgradu Skupštine i u plenarnu salu, pitamo se šta bi svaki razuman čovjek odlučio? Da odložite sjednicu ili da ugrozite kompletnu stručnu službu Skupštine i sve njene poslanike, a time u dužem vremenskom periodu dovedete u opasnost funkcionisanje zakonodavnog doma?", kazao je on. Bogdanović je kazao i da je njihov cilj da tragaju za kompromisima, a ne da neodgovornim potezima i populizmom kupe jeftine političke poene.

"Takođe, svjesni smo određenih razmišljanja, odnosno onih koji smatraju da, u krajnjem, poslanici koji su u samoizolaciji, i da dođu na sjednicu, ne bi prekršili mjere samoizolacije, jer su njihova prava i dužnosti definisana Ustavom Crne Gore koji je najveći pravni akt u hijerarhiji i iznad je zakona i podzakonskih akata koja im uvode ograničenja. Ali, odgovorno tvrdimo da je nova vladajuća većina profesionalno, odgovorno, demokratski i ljudski postupila kada je uz kompromis i konsenzus odložila sjednicu Skupštine Crne Gore, sa ciljem da stvorimo preduslove da se nova Vlada Crne Gore izabere na način kako i priliči. Dakle, potpuno je jasno da u prilog odluci da se sjednica odloži za 2. decembar idu i pravni i politički i zdravstveni i proceduralni i zakonski razlozi, tako da su kritike plod zlonamjernosti ili neinformisanosti. Na kraju, još jednom napominjemo da je odluka o odlaganju proizvod konsenzusa, odnosno dogovora svih poslaničkih klubova i vlasti i opozicije", zaključio je Bogdanović.

Bonus video: