Zirojević: Krivokapić zasipa javnost retrogradnim idejama, izgleda da planira da vodi Crnu Goru iz hrama

„Ono što nas, osim retrogradnih ideja kojima nas već duži vremenski period mandatar zasipa, izuzetno zabrinjava jeste činjenica da je takozvani ekspert nad ekspertima demonstrirao nedozvoljeni nedostatak jasne vizije daljeg društveno-ekonomskog razvoja u cilju poboljšanja životnog standarda građana“, kazao je Zirojević

17529 pregleda 88 reakcija 87 komentar(a)
Zirojević, Foto: Socijaldemokrate
Zirojević, Foto: Socijaldemokrate

Mandatar Zdravko Krivokpić, osim retrogradnih ideja kojima zasipa javnost, nema jasnu viziju daljeg društveno-ekonomskog razvoja u cilju poboljšanja životnog standarda građana, ocijenile su Socijaldemokrate Crne Gore (SD).

Portparol te stranke Nikola Zirojević kazao je da je crnogorska javnost sinoć u nevjerici gledala intervju sa Krivokapićem i ostala zapanjena površnošću, količinom neupućenosti i neznanja, kao i nedostatka vizije koju je demonstrirao.

Prema riječima Zirojevića, mandatar nije konkretno odgovorio ni na jedno pitanje, pa čak ni na to ko ga je postavio za nosioca liste.

„Ono što nas, osim retrogradnih ideja kojima nas već duži vremenski period mandatar zasipa, izuzetno zabrinjava jeste činjenica da je takozvani ekspert nad ekspertima demonstrirao nedozvoljeni nedostatak jasne vizije daljeg društveno-ekonomskog razvoja u cilju poboljšanja životnog standarda građana“, kazao je Zirojević.

Kako je naveo, jedino što je javnost imala prilike da čuje jesu par floskula, uz priču o stranim ekspertima koji će riješiti sve izazove sa kojima se Crna Gora suočava.

„Izgleda mandatar planira da vodi Crnu Goru iz hrama Hristovog vaskrsenja, moleći se da sve bude kako treba. Jer, kako smo sinoć saznali, ako imate vjeru, nemate nikakvih problema ni sa virusom, a ni inače“, rekao je Zirojević.

On je kazao da je tačno da Crnu Gori „sa ovakvim mandatarom i njegovom pripravničkom Vladom, jedino metafizika i kosmičke sile mogu izvesti na pravi put“.

„Zato i razumijemo Nebojšu Medojevića kad kaže da je ova Vlada opasan i neuspješan eksperiment. Kad to kaže jedan od lidera koalicije na čijem je čelu bio Krivokapić, onda to ima posebnu težinu i značenje, jer ga je očigledno ponajbolje upoznao“, smatra Zirojević.

Prema njegovim riječima, frapantna je činjenica da krajnje nekulturne istupe sa šovinističkim elementima predložene kandidatkinje za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta na društvenim mrežama, mandatar objašnjava kao “njen lični stav”.

„Jer očigledno sada uvodimo praksu da ministar ima lični i stav kao ministar, što je “iskorak” nepoznat u savremenoj demokratiji“, dodao je Zirojević.

Kako je naveo, mandatar je pokazao i zabrinjavajuće nepoznavanje sistema kojim planira da upravlja za dvadesetak dana.

„Što je najbolje prezentirao mučnim pokušajima objašnjenja stvaranja kumbulj ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, za sve i svašta, ministarstva finansija i socijalnog staranja, ukidanja ministarstva turizma i vidno neiskrenom i zamušenom pričom oko uvođenja vjeronauke u škole“, precizirao je Zirojević.

On je kazao da mandatar, izgleda, nije upoznat ni sa članom 14 Ustava Crne Gore, pa je vjerovatno smatrao da mu ne treba nikakav argument kojim bi pobio konstataciju voditelja da dolazi na čelo crkvene Vlade.

„Oko vjere kojom premijer pomjera planine i koja je jača od virusa teško da ima potrebe da se bilo šta komentariše. Ostaje nejasno kako njega vjera nije zaštitila od virusa koji je, po sopstvenom priznanju, ipak dobio“, rekao je Zirojević.

On je, obraćajući se građanima, kazao da je većina njih na proteklim izborima poslala poruku da želi drugačiju Crnu Goru.

„Ali su oni za koje ste glasali krenuli u kreiranje ne drugačije, nego druge Crne Gore koja potire sve one njene decenijama strpljivo građene temeljne vrijednosti građanske, multietničke, multivjerske, sekularne i antifašističke Crne Gore“, smatra Zirojević.

Sve to, kako je naveo, uz podršku navodno građanske partije URA i njenog lidera Dritana Abazovića „koji društvenim snagama srednjeg vijeka koje formiraju Vladu treba samo jednom da podigne ruku, prilikom njenog izbora, a demontažu ne sistema vladanja, nego demontažu Crne Gore će sami“.

„Mandataru na kraju, strahujući koliko će ga ova vijest pogoditi, poručujemo da se dolaskom na čelo Vlade ne postaje vladika“, zaključuje se u reagovanju Zirojevića.

Bonus video: