Krivokapić: Nadam se da nema odlaganja sjednice, kandidat za vladu ne smije biti korumpiran

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine poslali su prethodno pismo Krivokapiću u kome traže da precizno izvrši raspodjelu resora "po dubini"

67220 pregleda 1085 reakcija 122 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić poručio je u pismu šefovima poslaničkih klubova parlamentarne većine da se nada da neće biti novog odlaganja sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će on predstaviti program i personalni sastav Vlade.

Krivokapić je u pismu poručio da bi novo odlaganje bilo "poigravanje sa strpljenjem građana koji su napokon dočekali dugo željenu slobodu".

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine poslali su prethodno pismo Krivokapiću u kome traže da precizno izvrši raspodjelu resora "po dubini".

Krivokapić je između ostalog poručio da će u njegovoj vladi, ministri moći sami da izaberu saradnike.

Poručio je i da kandidat za novu vladu mora zadovoljiti nekoliko principa: da nije korumpiran, da nije ni na koji način povezan sa kriminalnim aktivnostima, te da ima neophodne reference.

"Obradovan sam vašim dopisom i spremnošću koju pokazujete da radimo svi zajedno na unaprjeđenju ukupnog ambijenta u Crnoj Gori, a da li bi moglo drugačije da bude ako znamo da sam za mandat za sastav nove Vlade dobio potpise svih poslanika ovih koalicija. Prije prelaska na suštinu dopisa, izražavam naročitu zabrinutost time što je došlo do odlaganja zasijedanja Skupštine Crne Gore na kome treba ustanoviti prvu demokratsku Vladu Crne Gore. Međutim, još više zabrinjava činjenica da je dopisom ostavljena mogućnost ponovnog pomjeranja, za šta ne želim da mislim da predstavlja ne samo neki pokušaj pritiska, već uz određene inpute i jednu dozu neozbiljnosti u pristupu", istakao je Krivokapić u pismu šefovima poslaničkih klubova parlamentarne većine.

On je dodao da visoko cijeni njihovu opredijeljenost da se raskine sa dosadašnjom praksom u Crnoj Gori i da se kroz buduće aktivnosti ne krši nijedan zakon u Crnoj Gori, pa ni Zakon o državnim službenicima i namještenicima, za koji Krivokapić kaže da je saglasan da ga treba mijenjati.

"Dijelim vaše razmišljanje da ne bi bilo logično da na rukovodećim mjestima ostanu ljudi koji su u znanju ili neznanju doprinijeli situaciji koju nam ostavlja odlazeći režim, i siguran sam da u vašim koalicijama ima kvalitetnih kadrova koji bi te poslove mogli dostojno obavljati. Upravo time potvrđujem da program i ciljeve za koje su građani glasali, treba da iznesu pripadnici onih političkih struja koji su svojim djelovanjem i požrtvovanjem stali iza njih. Pristupom racionalizacije i posljedične sistematizacije, otvaramo prostor za nova kadrovska rješenja. U ovom trenutku, sa obzirom na nedostupnost neophodnih podataka, nijesam u mogućnosti da posjedujem informacije o tolikom broju kadrova niti imam preferirana rješenja. Upravo iz tog razloga, a sa obzirom na vaše političko iskustvo, očekujem da vaše strukture predlože izbor odgovarajućih kadrova", poručio je Krivokapić u pismu.

Mandatar je poručio da u skladu sa tim, očekuje da po datom pitanju što skorije formiraju radnu grupu i upute mu predloge adekvatne raspodjele, koji su rezultat njihovog međusobnog dogovora.

"Naime, prilikom tog procesa, potrebno je imati nekoliko stvari na umu:

1. Pored neophodnosti usvajanja novih zakonskih rješenja, za izradu, usvajanje i sprovođenje potrebnih pravilnika kojima se uređuje rad nove administracije, do sada je bilo neophodno minimum 120 dana.

2. Poštujući autonomiju ministara, oni zadržavaju pravo izbora kabineta i najbližih saradnika, bez obzira na političku ili bilo kakvu drugu pripadnost potencijalnih kandidata.

3. Preporuka je da prilikom predlaganja izbora potencijalnih kadrovskih rješenja vodite računa o njihovoj kompetentnosti i stručnosti, kao i činjenici da je izbor uvijek kvalitetniji i pravedniji ukoliko više kandidata konkuriše na jedno mjesto.

4. Sugerišem da se datoj problematici pristupi sa punom sviješću i znanjem o svim pravnim aspektima kadriranja u državnoj upravi, te da imate na umu neophodnost konkursnog načina realizacije i procedure pred Upravom za kadrove. Svaki drugi put rješavanja, bio bi kontinuitet veoma loše prakse odlazećeg režima.

5. Posljednje i ne manje važno, neophodno je zadovoljiti i nekoliko osnovnih principa: da kandidat nije korumpiran, da nije ni na koji način povezan sa kriminalnim aktivnostima, te da ima neophodne reference", napisao je Krivokapić.

Mandatar je naveo i da bi na prethodno izložen način, djelovanjem takve radne grupe, kreirali "pool" kadrova koji bi, poštujući sve zakonske procedure, imali na raspolaganju kao stručnjake koji će doprinijeti radu nove administracije.

"Nadajući se vašem skorom djelanju i postizanju dogovora po ovom pitanju, sa radošću iščekujem predloge", zaključio je Krivokapić u pismu.

Bonus video: