Milačić: Ko želi dobro Crnoj Gori glasaće za predloženu Vladu

Prema njegovim riječima, Crna Gora tek sada istinski ulazi u pravi višepartizam

13726 pregleda 5254 reakcija 67 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Partije koje žele dobro Crnoj Gori podržaće 2. decembra novu Vladu koju je predložio mandatar Zdravko Krivokapić, kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, navodeći da njen reformski potencijal zavisi od čitavog društva.

Milačić je u intervjuu agenciji MINA rekao da je, prije svega, riječ o formiranju prve slobodne Vlade u istoriji Crne Gore i zahtjevnom i višeslojnom političkom procesu.

Prema njegovim riječima, taj politički proces odvija se u ambijentu kada odlazeća vlast, „po dubini, ali i putem svojih više nego ikada radikalizovanih medija, čini sve da opstruira proces demokratizacije“.

„Imajući to u vidu, svaka Vlada koju sastavi čovjek kakav je Zdravko Krivokapić, dakle čovjek od punog ljudskog i profesionalnog kredibiliteta, biće istorijski iskorak za čitavo društvo. Konkretno govoreći o personalnom sastavu predložene Vlade govorimo o ljudima čistih biografija, kojima, ukoliko želimo dobro Crnoj Gori, svi moramo dati šansu“, naveo je Milačić.

Upitan da li smatra da predložena Vlada ima reformski potencijal, Milačić je odgovorio da reforme koje su potrebne crnogorskom društvu zavise od podrške ne samo političkih elita, već i čitavog društva.

„I najveći eksperti na svijetu ne mogu provesti reforme bez podrške, a ljudi koji čak i nijesu eksperti mogu ukoliko imaju snažnu podršku“, dodao je Milačić.

Na pitanje šta su najveći nedostaci predloženog kabineta, a koja su dobra rješenja, Milačić je odgovorio da ćemo se u to uvjeriti nakon 200 dana rada Vlade, “koliko je mandatar tražio da ih pustimo da rade bez kritika”.

“Ali, hajde da ih pustimo, da ih, naročito neosnovano i bespotrebno, ne kritikujemo, već suprotno, da im damo ogromnu šansu i pomognemo, svi skupa, u ovom istorijskom koraku u koji smo kao narod zakoračili. Ko želi dobro Crnoj Gori, 2. decembra glasaće predloženu Vladu”, kazao je Milačić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora tek sada istinski ulazi u pravi višepartizam.

“Sve Vlade do sada bile su maltene jednopartijske”, smatra Milačić.

Novu Vladu, kako je rekao, sačinjava veliki broj političkih partija, pa kao takva biće prepuna izazova i primorana na velike kompromise, “kada govorimo o odnosima u okviru nove parlamentarne većine”.

“Moraćemo i moramo da se učimo demokratiji, da budemo mnogo mudriji i zreliji, da u svakodnevnom političkom životu mnogo više čuvamo druge od sebe, mnogo više pazimo šta i kako pričamo, moraćemo, svi skupa u novoj vlasti, da poradimo na međusobnom povjerenju, ali iskreno, a ne deklarativno”, poručio je Milačić.

Na to ih, kako je naglasio, obavezuju građani koji su im dali povjerenje.

“Narod nam nije dao povjerenje da se svađamo, već da ih složno i snažno zastupamo. Na to nas obavezuje ljubav prema Crnoj Gori”, istakao je Milačić.

Upitan zbog kojih razloga je napustio poslanički klub u kojem je, između ostalih, Demokratski front (DF), Milačić je odgovorio da Prava Crna Gora i on lično smatraju da je, kada već imaju različite poglede na određene teme, pošteno da nastupaju sa posebnih pozicija.

“Prava Crna Gora i ja lično smatramo da je pošteno prema svima, kada već imamo različite poglede i pristupe na određene teme, pa i povodom političkog stava prema mandataru, da nastupamo sa posebnih pozicija kada govorimo organizaciji skupštinskog života, u dijelu pripadnosti klubovima”, naveo je Milačić.

To je, kako je kazao, pošteno i prema DF-u, ali i prema narodu, kako bi svi precizno znali svačije političke pozicije.

“Ovo nikako ne dovodi u pitanje borbu za, bez dileme, zajednički isti cilj, a to je demontaža odlazećeg režima i stvaranje društva prosperiteta”, rekao je Milačić.

Upitan kako komentarišete kritike koje su iz tog političkog saveza upućivane mandataru, Milačić je kazao da ih doživljava kao legitiman politički stav jednog političkog subjekta i da je na narodu, a ne na njemu, da sudi o bilo čijem političkom postupanju.

“Trudim se i trudiću se, i to nema veze sa DF-om, da sopstvenim primjerom pokazujem kako mislim da je najbolje djelovati”, zaključio je Milačić.

Bonus video: