Partije traže mjesta i promjene

Predstavnici poslanika danas sa mandatarom o resorima “po dubini”, SNP traži lustraciju i izmjene Zakona o vjeroispovijesti

15408 pregleda 179 reakcija 36 komentar(a)
Ostali bez mjesta u vladi, traže direktorska: Politički zvaničnici sa mandatarom, Foto: Luka Zeković
Ostali bez mjesta u vladi, traže direktorska: Politički zvaničnici sa mandatarom, Foto: Luka Zeković

Šefovi poslaničkih klubova nove parlamentarne većine razgovaraće danas sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem oko raspodjele mjesta “po dubini” u novoj administraciji, u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom partija.

Više predstavnika parlamentarnih partija vladajuće većine potvrdilo je “Vijestima” da je zakazan sastanak, ali nisu željeli da saopšte sa kakvim zahtjevima idu kod mandatara.

“Podjela po dubini” je izraz za čelna mjesta šefova direktorata, predsjednika i članova upravnih odbora, direktora preduzeća, škola, zdravstvenih ustanova... Nakon što je mandatar ranije objavio da će nova Vlada biti ekspertska, partije su izrazile očekivanje da će dobiti mjesta na nižim ljestvicama, ali shodno broju osvojenih mandata na izborima.

Krivokapić je prije dva dana saopštio da prihvata da dođe do raspodjele po dubini, ali da on neće raditi taj posao jer je, kako je naveo, više puta optuživan da nije bio principijelan. On je rekao da principijelnost treba da pokažu oni koji su predložili da se napravi “raspodjela po dubini”.

“Funkcije po dubini koje treba da rasporedi parlamentarna većina treba da pokriju stručni i kompetentni ljudi, a svaki ministar treba sam da formira svoj tim”, kazao je mandatar.

On je juče razgovarao sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), potpredsjednicima Draganom Ivanovićem i Dragoslavom Šćekićem i funkcionerom te partije Vasilijem Laloševićem. Lalošević je nakon sastanka rekao da političke partije nove parlamentarne većine shodno svom procentu učešća u vlasti treba da dobiju funkcije po dubini.

On je kazao “Vijestima” da će SNP po dubini dati kadrove koji predstavljaju njihova najjača imena, koji su stručni i iskusni kako bi pokazali da imaju kadrove i da mogu uraditi sve da dovedu Crnu Goru “onamo gdje treba”.

“To je prije svega, na jednu časnu ljestvicu svega onoga što smo svih ovih godina obećavali narodu”, kazao je Lalošević.

Odgovorajaći na pitanje da li traže preko 30 mjesta po dubini, kao i ambasadorska i pozicije direktora škola, Lalošević je kazao da na sastanku konkretno ništa nije dogovoreno, te da će podjela biti napravljena u kontekstu neke radne grupe ili komisije.

“Iz SNP-a ne tražimo ništa osim onoga što nam pripada, to je taj procenat koji smo osvojili na izborima sa pet mandata. Mislim da će konkretne stvari biti razjašnjene na sastanku i narednih dana“.

On je kazao da je suština cijele priče na sastanku bila da se napravi jedna vrsta razjašnjenja njihovih i mandatarovih stavova oko svega što slijedi.

“Vijesti” nezvanično saznaju da SNP traži da se do kraja decembra usvoje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), donese Zakon o lustraciji i porijeklu imovine i da se krene sa čišćenjem biračkih spiskova.

“Ne tražimo ništa osim onoga što nam pripada, to je taj procenat koji smo osvojili na izborima sa pet mandata”, kazao je funkcioner te partije Vasilije Lalošević.

CGO: Da li nas čekaju nova partijska zapošljavanja

CGO je juče izrazio zabrinutost zbog izjava predstavnika SNP da pregovaraju sa mandatarom kako bi dobili svoj “pripadajući dio” mjesta unutar Vlade “po dubini”.

Kooridnatorka programa demokratizacije i evropeizacije u CGO Mira Popović saoštila je da to ne vodi depolitizaciji javne uprave, a vodi i nezakonitim radnjama.

“Ukoliko nova vlast bude raspodjeljivala mjesta „po dubini“ imaćemo nastavak prakse političko-partijskog zapošljavanja prethodne vlasti na čije štetne posljedice su kontinuirano ukazivali kritički orijentisan NVO sektor, mediji, tada opozicione partije koje sada čine novu parlamentarnu većinu, kao i relevantni međunarodni akteri poput, na primjer, Evropske komisije. Čini se da to sada dobija i otvoreniji i drastičniji vid i očekujemo reakcije stručne i zainteresovane javnosti jer ovo nije promjena koja može demokratizovati i evropeizirati crnogorsko društvo”, kazala je ona.

U saopštenju podsjeća da “iz izbornih programa partija nove većine ne proizlazi da su tražili glas građana kako bi kršili zakon i uhljebili partijske drugove, već da bi obezbijedili poštovanje zakona”.

“A ovim se javno najavljuje da će oni koji treba da sprovedu postupak zapošljavanja vršiti krivična djela i da to od njih očekuju neki konstituenti nove vlasti”, navodi Popović.

Bonus video: