odlučeno na sjednici predsjedništva

Albanska lista odbila da uđe u Vladu

Dokument koji su dostavili mandataru sadržao je 20 primarnih zahtjeva

26512 pregleda 142 reakcija 121 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Albanska lista odbila je da uđe u vladu Zdravka Krivokapića, potvrđeno je "Vijestima".

Takva odluka je donesena kasno sinoć na sjednici Predsjedništva.

Đeljošaj je i prethodne sedmice razgovarao sa mandatarom za sastav Vlade Zdravkom Krivokapicem.

Albanska lista ranije se pohvalno izjašnjavala o razgovorima sa mandatarom, kome su takođe dostavili spisak svojih zahtjeva.

Dokument koji su dostavili mandataru sadržao je 20 primarnih zahtjeva, a prvi je investicije na područjima gdje žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

Drugi zahtjev je bio decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 mjeseci.

“Povraćaj imovine. Rok za ispunjenje ovog zahtjeva je 18 mjeseci”, navodi se u dokumentu.

Albanska lista tražila je i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 mjeseci.

“Plantaže „13. jul“ kao lokalni resurs da doprinesu razvoju Opštine Tuzi redovnim plaćanjem poreza i prepuštanjem na upravljanje neiskorišćenih površina Opštini Tuzi. Rok tokom 2021. godine”, navodi se u zahtjevima.

Albanska lista tražila je i redefinisanje granica i promjena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

Tražili su i završetak procesa raspodjele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od tri mjeseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

Jedan od zahtjeva je i poništavanje odluka o privatizaciji gdje se nijesu ispoštovali osnovni ugovori (bivši Galeb, Lido i lokalitet Suka – bivši Jadran) u roku od 12 mjeseci, kao i izmjena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

Tražili su i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje kanala na RTCG na albanskom jeziku...

Preporučujemo za Vas