"podaci o padu u trgovini alarmantni"

Đuranović: Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

"U Crnoj Gori se proizvodi odlično voće i povrće, kvalitetni mesni i suhomesnati proizvodi, vrhunska vina, piva, vode, jogurti, sirevi i moraju biti dostupni potrošačima koji u mnogim istraživanjima ističu nedovoljno prisustvo domaćih proizvoda u trgovinama”, ističe Đuranović

5609 pregleda 857 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Član Glavnog odbora Građanskog odbora URA Miodrag Đuranović kazao je da su podaci o padu u trgovini alarmantni.

"U prvih devet mjeseci ove godine imali smo pad u trgovini od 18,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U septembru u prehrambenom sektoru čak 20,6 odsto, što je dovelo do pada zaposlenih od 10,3 odsto. U ovom periodu trgovine zapošljavaju 35780 radnika. Izvoz nam je uz to pao 15,3 odsto”, saopštio je on. 

Prema njegovim riječima, takvi alarmantni podaci nas dovode do jedinog mogućeg rješenja za opstanak crnogorske privrede i domaćih proizvođača – bolje saradnje između maloprodajnih objekata i proizvođača, kao i znatno većeg prostora na policama.

"U Crnoj Gori se proizvodi odlično voće i povrće, kvalitetni mesni i suhomesnati proizvodi, vrhunska vina, piva, vode, jogurti, sirevi i moraju biti dostupni potrošačima koji u mnogim istraživanjima ističu nedovoljno prisustvo domaćih proizvoda u trgovinama”, ističe Đuranović.

On predlaže da nova vlast uspostavi dogovor na nacionalnom nivou koji će podrazumijevati procentualno učešće domaćih proizvoda u okviru kategorija, kao i da ono ne može biti ispod 50 odsto.

"Predlažemo i da u svim objektima budu istaknuti domaći proizvodi sekundarnim pozicijama, promocijama i akcijama. Od izuzetne je važnosti da maloprodajni sektor prepozna značaj saradnje sa domaćim proizvođačima i da nađe načina da isforsira domaće proizvode. Osim toga, treba i da u što kraćem roku platiti robu, da bi dobavljači mogli da opstanu. Akcije tipa Kupujmo domaće su dale rezultate i trebalo bi da budu konstantno praktikovane. Nemjerljiv je značaj domaćeg proizvoda sa svih aspekata. Zato treba da uradimo sve u ovom teškom periodu uzrokovanom pandemijom virusa COVID19 i međusobno se pomognemo da bismo opstali”, zaključio je Đuranović.

Preporučujemo za Vas