Od danas predstavke putem internet prezentacije parlamenta

"Saglasno Ustavu Crne Gore, svako ima pravo da se, pojedinačno ili zajedno sa drugim, obrati državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i da dobije odgovor", kazali su iz Skupštine

3674 pregleda 101 reakcija 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić

Od danas je na internet prezentaciji Skupštine Crne Gore, u dijelu Građani, putem podnošenja predstavki otvorena je mogućnost obraćanja parlamentu.

"Skupština kao najviše predstavničko tijelo omogućava aktivno učešće građana u parlamentarnom životu. Zato je rad parlamenta javan i posebna pažnja posvećuje se njegovoj otvorenosti i dostupnosti," saopštili su iz Skupštine Crne Gore.

"Saglasno Ustavu Crne Gore, svako ima pravo da se, pojedinačno ili zajedno sa drugim, obrati državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i da dobije odgovor. Ustavom je, takođe, propisano da niko ne može da bude pozvan na odgovornost, niti da trpi druge štetne posljedice zbog stavova iznijetih u obraćanju, osim ako je time učinio krivično djelo", kaže se u saopštenju.

Oni su objasnili da se građanke i građani se mogu obratiti Skupštini Crne Gore na sljedeći način:

1. dostavljanjem podneska poštom, na adresu Bulevar Sv. Petra Cetinjskog br. 10, 81 000 Podgorica;

2. elektronskom porukom na adresu: predstavke@skupstina.me;

3. neposredno u Skupštini, svakim radnim danom od 8 do 16 sati

Dodaju da obraćanje treba da bude jasno i obuhvati sve podatke koji su potrebni da bi se po njemu moglo postupiti i da bi se mogao pripremiti odgovor. Obraćanja, takođe, moraju biti u jasnoj vezi sa nadležnostima Skupštine. U suprotnom, Služba Skupštine će predstavku proslijediti nadležnoj instituciji i o tome obavijestiti podnosioca predstavke.

"Obrazac obraćanja građana Skupštini Crne Gore može se preuzeti na sajtu Skupštine i osmišljen je tako da se njegovim popunjavanjem olakša postupak podnošenja predstavki, ali i efikasnije postupanje po njima od strane nadležnih službi i radnih tijela Skupštine", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će Služba Skupštine pripremiti i dostaviti odgovor podnosiocu predstavke u roku od 15 dana.

"U zavisnosti od stvarne nadležnosti povodom teme obraćanja, Služba Skupštine će u roku od pet dana predstavku proslijediti nadležnom radnom tijelu Skupštine radi obrade i pružanja odgovora i o tome obavijestiti podnosioca predstavke", zaključeno je u saopštenju.

Kad podnesak sadrži neki nedostatak zbog koga se po njemu ne može postupiti ili ako je podnesak nepotpun ili nerazumljiv, ovlašćeni službenik će najkasnije u roku od tri dana od prijema predstavke, kontaktirati podnosioca predstavke i poučiti ga da nedostatke otkloni.

Bonus video: