Đukanović sa ambasadrom Rumunije: Važno da Crna Gora u najskorije vrijeme dobije novu vladu

„Sagovornici su se u kontekstu postizbornih prilika, saglasili da je važno da Crna Gora u najskorije vrijeme dobije novu vladu, kako bi se uz visok stepen odgovornosti što prije suočila sa aktuelnim izazovima izazvanim koronavirusom i ekonomskom situacijom prouzrokovanom kovid krizom“, navodi se u saopštenju

15702 pregleda 17 komentar(a)
Nađ i Đukanović, Foto: Predsjednijk CG
Nađ i Đukanović, Foto: Predsjednijk CG

Za Crnu Goru je važno da u najskorije vrijeme dobije novu vladu, kako bi se što prije suočila sa izazovima i ekonomskom situacijom prouzrokovanom kovid krizom, poručeno je na sastanku crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i ambasadora Rumunije u Podgorici Ferdinanda Nađa.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, primio u oproštajnu posjetu Nađija, kojem je za veliki doprinos unapređenju međudržavnih odnosa i partnerskog povjerenja uručio medalju za zasluge.

„Sagovornici su se u kontekstu postizbornih prilika, saglasili da je važno da Crna Gora u najskorije vrijeme dobije novu vladu, kako bi se uz visok stepen odgovornosti što prije suočila sa aktuelnim izazovima izazvanim koronavirusom i ekonomskom situacijom prouzrokovanom kovid krizom“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je poručio da je tokom sedam godina mandata svjedočio izuzetnom ličnom naporu Nađa da doprinese učvršćivanju prijateljstva i razvoju međudržavnih odnosa i veza Crne Gore i Rumunije.

On je zahvalio za kontinuiranu podršku Rumunije demokratskom razvoju Crne Gore i njenim euroatlantskim aspiracijama.

Đukanović je podsjetio da su podrška i razumijevanje Rumunije bili izuzetno značajni za prijem Crne Gore u NATO, što je ključni napredak države od obnove nezavisnosti i strateška prekretnica i zaokret ka evropskoj porodici i euroatlantskim vrijednostima.

Ocjenjujući da je povratak regiona evropskoj kući jedina formula za prevazilaženje slabosti, on je kazao da visoko cijeni napore Rumunije i susjednih zemalja članica da približe region Evropi.

Đukanović je, kako je saopšteno, pozdravio i doprinos Nađa na planu unapređenja bilateralnih odnosa, posebno u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti, uz očekivanje da će i saradnja u turizmu i energetici biti intenzivirana.

Nađ je zahvalio Đukanoviću za visoko državno priznanje i poručio da je ponosan i počastvovan što je diplomatsku službu u Crnoj Gori obavljao tokom njegovog mandata kao premijera i predsjednika.

„Uz žaljenje što napušta Crnu Goru, kako je naglasio, prijateljsku zemlju i svoj drugi dom, podsjetio je da su u godinama nakon Berlinskog kongresa na kojem su obje zemlje stekle nezavisnost, Crna Gora i Rumunija u više od 140 godine prošle zajedno puno istorijskih događaja i zajedničkih izazova“, navodi se u saopštenju.

Nađ je naveo da su dvije zemlje sada zajedno u NATO.

„Nadam se da ćemo uskoro biti zajedno i u Evropskoj uniji. Ne dozvolite nikom da pomjeri ono što je do sada Crna Gora ostvarila“, poručio je Nagi. On je istakao da dalja evropska perspektiva Crne Gore, kao NATO članice, mora ostati prioritet, što će Rumunija i ubuduće podržavati.

Đukanović je potvrdio da će sa svoje pozicije davati jasan, prepoznatljiv i ključni ton tom procesu.

Bonus video: