Odbornici pljevaljske opštine će glasati elektronski?

Lokalni parlament u Pljevljima više od pet mjeseci nije održao sjednicu, iako je statutom predviđeno da se održava jednom u tri mjeseca

4905 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Odluku o izmjenama poslovnika o radu Skupštine opštine Pljevlja, kojom će se omogućiti odbornicima glasanje elektronskim putem, kolegijum predsjednika Opštine donijeće 24. novembra, nakon što sličnu odluku donese državni parlament dan ranije.

To je odlučeno na sastanku predsjednika Skupštine Dragiše Sokića sa šefovima odborničkih klubova. Sastanku nisu prisustvovali odbornici Nove i DNP-a i PzP Milan Lekić, Vladislav Bojović i Božidar Bajić.

Vladajuća koalicija koju predvodi DPS tražila je da se sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj bi se usvojila izmjena poslovnika, održi u četvrtak.

Nacrtom odluke predviđeno je da u slučaju postojanja epidemije virusa kovid 19 sjednice lokalnog parlamenta mogu održati na daljinu, uz korišćenje informaciono-telekomunikacione tehnologije. Odbornik može učestvovati u radu Skupštine opštine na daljinu samo ako je zaražen virusom, ako se nalazi na bolničkom liječenju ili ako mu je određena samoizolacija.

SO Pljevlja nedavno nije održana jer je vladajuća koalicija napustila sjednicu nakon što je konstatovano da u sali nisu prisutna njihova dva odbornika, bez kojih nisu imali većinu, a koji, kako je kazao šef odboničkog kluba DPS-a Danijel Živković, nisu mogli da prisustvuju sjednici zbog obaveze da budu u samoizolaciji.

Lokalni parlament u Pljevljima više od pet mjeseci nije održao sjednicu, iako je statutom predviđeno da se održava jednom u tri mjeseca.

“Razlozi zašto nisu održavane sjednice skupštine Opštine je jedan jedini, a to je epidemioloka situacija”, rekao je Živković.

U opoziciji smatraju da su se odavno stekli uslovi uslovi da se u Opštinu uvede prinudna uprava.

Bonus video: