"Depolitizovane i profesionalne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužnu javnu upravu"

"Iako su mjesta ministara i državnih sekretara politička imenovanja, sva ostala imenovanja moraju proći kroz proceduru zapošljavanja koja se primjenjuje na državne službenike", rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez

2861 pregleda 1 komentar(a)
Pisonero Hernandez, Foto: BETAPHOTO
Pisonero Hernandez, Foto: BETAPHOTO

Sva imenovanja, pored ministara i držanih sekretara, moraju proći proceduru zapošljavanja koja se primjenjuje na državne službenike, kazala je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez, navodeći da se ona mora zasnivati na profesionalnim, nepristrasnim i kriterijumima zasluga.

Na pitanje Televizije Crne Gore da prokomentarišu zahtjeve pojedinih partija za preciznom raspodjelom mjesta "po dubini" u novoj vladi i javnim institucijama, i najavu dogovora prema kojem će svaka stranka dobiti "odgovarajući procenat kadra", u Komisiji navode da nije na Evropskoj uniji (EU) da komentariše proces ili pregovore za formiranje vlade.

Iz Komisije su ukazali da su depolitizovane i profesionalne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužnu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti.

Pisonero je navela da Unija očekuje od njih da rade na nepristrasan način u interesu svih građana.

"I da zadrže već stečenu stručnost da bi nastavili napredak postignut proteklih godina", dodala je Pisonero, prenosi portal RTCG.

Prema njenim riječima, sve funkcije, pored političkih, moraju proći jasnu proceduru.

"Iako su mjesta ministara i državnih sekretara politička imenovanja, sva ostala imenovanja moraju proći kroz proceduru zapošljavanja koja se primjenjuje na državne službenike i koja se mora zasnivati na profesionalnim, nepristrasnim i kriterijumima zasluga, u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i evropskim principima javne uprave", kazala je Pisonero.

Bonus video: