Partije biraju predstavnike za DIK

U DIK-u jednog člana stalnog sastava dobija i predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji treba da bude “stručan za pitanja izbornog zakonodavstva

4939 pregleda 2 komentar(a)
Prihvaćen predlog da odbori imaju po 13 članova: sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović
Prihvaćen predlog da odbori imaju po 13 članova: sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović

Parlamentarne partije trebalo bi Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore da do 3. decembra dostave predloge za članove Državne izborne komisije (DIK), koja mijenja sastav nakon parlamentarnih izbora.

DIK čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a četiri iz redova opozicije.

Zakon propisuje da se za člana stalnog sastava DIK-a imenuje i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice koja je na izborima dobila najveći broj glasova.

U DIK-u jednog člana stalnog sastava dobija i predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji treba da bude “stručan za pitanja izbornog zakonodavstva”.

Pošto skupštinski odbori nakon izbora još nisu formirani, izuzev Administrativnog, juče je odlučeno da se njihov broj poveća. Tako bi stalna radna tijela Skupštine trebalo da imaju po 13 članova, a Komisija za praćenje postupaka privatizacije 14 članova.

Do sada je većina skupštinskih tijela imala po 13 članova, izuzev nekoliko koji su brojali 11 članova.

Ovo je bio predlog skupštinske većine, dok su predstavnici DPS-a i BS-a bili protiv.

Tokom rasprave, Daliborka Pejović (DPS) i Raško Konjević (SDP) rekli su da je trebalo da se o tome raspravlja najpre na kolegijumu predsjednika Skupštine. Od 13 članova odbora vlast će imati po sedam, a opozicija po šest članova.

Bonus video: