Mitrović: Nikšićka policija nečovječno i ponižavajuće postupala prema maloljetniku

"Takođe, zvanično je i potvrđeno i dokazano da je i prema maloljetnim licima upotrebljavana nesrazmjerna sila, te i to govori da strukturama odlazeće vlasti ne samo da zakon i pravo nijesu značili ništa, već im ništa nijesu značile ni elementarne moralne norme", istakao je Mitrović na pres konferenciji

7254 pregleda 8 komentar(a)
Mitrović, Foto: Demokratska Crna Gora
Mitrović, Foto: Demokratska Crna Gora

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) zvanično je utvrdila da je Uprava policije - Centar bezbjednosti (CB Nikšić) maloljetnom licu 13. maja ove godine prilikom protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) povrijedila pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti, nečovječnim i ponižavajućim postupanjem prema njemu, saopštio je danas predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Nikšić Marko Mitrović.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, Mitrović i predsjednica Opštinskog odbora (OO) Demosa Nikšić Ksenija Milović danas su na pres konferenciji prezentovali podatke u vezi sa postupanjem policajca i dežurnog ljekara Opšte bolnice u Nikšiću prema maloljetniku koje je bilo učesnik protesta 13. jula ove godine nakon hapšenja Joanikija i sveštenika SPC) u Nikšiću.

"Prezentovaćemo vam Mišljenje i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, akt broj 01-374/20-4, od 30. 9. 2020 godine u vezi prekoračenja ovlašćenja policijskog službenika I nesavjesnog postupanja dežurnog ljekara. Nema sumnje da je institucija ombudsmana izvršila svoj posao objektivno i jeste institucija za primjer, a takve institucije su najbolji čuvari države. Sa druge strane, iz ovog akta ombudsmana proizilaze saznanja o skandaloznom postupanju pomenutih lica. Utoliko je veća naša obaveza da svaki taj postupak dobije odgovarajući i pravni i institucionalni epilog. U fokusu ovog akta ombudsmana je postupanje pomenutih lica prema jednom maloljetnom licu", istakao je Mitrović.

On je dodao da je ovo "još jedna potvrda da je prilikom mirnog protesta građana u Nikšiću, zbog nezakonitog hapšenja episkopa Joanikija i sveštenika, došlo do kršenja ljudskih prava građana i to od strane policijskih službenika".

"To je razlog za preduzimanje mjera protiv odgovornih lica kako bi ovi nečovječni i protivpravni postupci dobili epilog i vjerujemo da će tako i biti. Činjenicu da je došlo do nečovječnog i ponižavajućeg postupanja policijskih službenika prema građanima, utvrdila je ne ova ili ona partija, već zvanična državna institucija Ombudsman, i usled toga po automatizmu treba da se preduzmu odgovarajuće mjere i sankcije. Ovo je naročit razlog da se krene u suštinske reforme policije. Takođe, zvanično je i potvrđeno i dokazano da je i prema maloljetnim licima upotrebljavana nesrazmjerna sila, te i to govori da strukturama odlazeće vlasti ne samo da zakon i pravo nijesu značili ništa, već im ništa nijesu značile ni elementarne moralne norme", istakao je Mitrović na pres konferenciji. On je kazao i da ono što izaziva maksimalnu zabrinutost i što je vrhunac skandaloznog postupanja vidi se na stranici 10 akta Ombudsmana.

"Takođe, Zaštitnik zapaža da prilikom pregleda postupajući ljekar-specijalista nije konstatovao sve nanesene povrede, niti ih opisao, kako bi se na osnovu zvaničnih ljekarskih izvještaja moglo utvrditi o kakvim je tačno povredama riječ. Osim navedenog, Zaštitnik je uočio da je isti ljekar koji je pregledao policijskog službenika koji je naveo da je zadobio povrede od strane maloljetnog lica veoma detaljan u opisu uočenih povreda (lokalno otok i paraptrolno bolna pokretljivost u desnom koljenu, lateralno otok prečnika 1 cm), dok u opisima podnosioca pritužbe izostaje detaljan opis povreda u odnosu na faktičko stanje, na šta je takođe ukazano postupajućem tužiocu", rekao je Mitrović.

Milović je navela da iz izvještaja Ombudsmana proizilaze 3 zaključka.

"Zbog slijepog služenja Demokratskoj partiji (DPS) pojedini ljekari su pogazili Hipokratovu zakletvu. Dr Ilija Ašanin u ovom slučaju ne konstatuje i ne opisuje sve povrede nanesene maloljetnom licu. To je vrhunac degradacije profesionalne etike", rekla je Milović.

Milović
Milovićfoto: Demokratska Crna Gora

Ona je dodala da je mreža ucjena i zastrašivanja odlazeće vlasti, navodila zdravstvene radnike, kao što je slučaj sa Ašaninom, da modifikuju izvještaje koji su glavni osnov za reagovanje nadležnih organa u slučajevima upotreba sredstava prinude od strane policije.

"Odnosno ovakvi izvještaji su omogućavali da se izbjegne i umanji odgovornost onih policijskih službenika koji su, gazeći zakon i policijsku etiku kršili ljudska prava neistomišljenika odlazeće vlasti. Treće, instrumentalizovani zdravstveni radnici nijesu sprovodili jednak tretman prema svima, jedan pristup važio je za pojedine policijske službenike, sasvim drugi za građane, uključujući maloljetna lica. Efekat je posebno štetan, policija se ne doživljava kao služba javne uprave kojoj je povjereno čuvanje javnog reda i mira, već kao instrument vladajućih struktura za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima", rekla je ona. U saopštenju Demokrata se navodi da su Mitrović i Milović sa pres konferencije pozvali: 1. Da Uprava policije bez odlaganja, preduzme mjere za identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti svih policijskih službenika, koji su dana 13.05.2020. godine prekoračili ovlašćenja prema maloljetnom licu; 2. Da Uprava policije obezbjedi dosljedno poštovanje nacionalnih propisa, potvrđenih međunarodnih ugovora i opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava; 3. Da Opšta bolnica u Nikšiću u budućim postupanjima tačno i blagovremeno dokumentuje medicinske dokaze koji ukazuju na eventualno zlostavljanje, u skladu sa smejrnicama datim u Instambulskom protokolu. Mitrović je pitano i šta su rukovodstvo bolnice i CB Nikšić, preduzeli u vezi sa ovim zvaničnim aktima i preporukama državne institucije Zaštitnika ljudslih prava i sloboda.

"Da li su i koje mjere preduzeli? “Da li su uputili izvinjenje maloljetnom licu i njegovoj porodici? Ili su možda opredijeljeni da i ovu sramotu i bezakonje gurnu pod tepih? To im zasigurno neće proći, a pravna i svaka druga odgovornost mora biti utvrđena" upitao je Mitrović.

On poziva nadležnog tužioca da ovaj slučaj objektivno sagleda u svjetlu člana 414 Krivičnog zakonika.

"To je krivično djelo falsifikovanje službene isprave, i ono je definisano: Službeno lice koje u službenu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke ili ne unese važan podatak ili svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri službenu ispravu, knjigu ili spis sa neistinitom sadržinom ili koje svojim potpisom, odnosno službenim pečatom omogući pravljenje službene isprave, knjige ili spisa sa neistinitom sadržinom, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina". Snažno apelujemo i spremni smo da dokumentaciono pomognemo, da ovaj skučaj dobije svoj pravni i institucionalni epilog. To je naš imperativ", zaključio je Mitrović.

Bonus video: