Rakčević: MORT i Vuković planiraju da betoniraju pola Njegoševog parka i više od polovine Kasarne Morača

"Kako će Crna Gora prije osvojiti Mundijal, nego dobiti Plan generalne regulacije (kao plan višeg reda), možemo slobodno računati da će ovaj PUP dugo biti glavni orijentir u upravljanju našim prostorom. Izrada tog PUP-a bila je idealna prilika da se prostor u užem gradskom jezgru zaštiti i da se "centralne djelatnosti" (CD), koje su u Podgorici uvijek tumačene isključivo kao agresivna stanogradnja, zamijene površinama za kulturu, sport i rekreaciju, urbanog zelenila itd."

35430 pregleda 118 reakcija 24 komentar(a)
Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Rakčević, Foto: Građanski pokret URA

Pola Njegoševog parka i više od polovine Kasarne Morača – za izgradnju stambeno-poslovnih objekata, parkinga, hotela i drugih betonskih površina. Tako glase izmjene i dopune Prostornog urbanističkog plana (PUP) Podgorice, kao najvišeg planskog dokumenta u našem gradu, koji ovih dana završavaju Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i gradska uprava gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, saopštio je danas Luka Rakčević, odbornik Građanskog pokreta URA u Skupštini opštine (SO) Podgorica.

"Kako će Crna Gora prije osvojiti Mundijal, nego dobiti Plan generalne regulacije (kao plan višeg reda), možemo slobodno računati da će ovaj PUP dugo biti glavni orijentir u upravljanju našim prostorom. Izrada tog PUP-a bila je idealna prilika da se prostor u užem gradskom jezgru zaštiti i da se "centralne djelatnosti" (CD), koje su u Podgorici uvijek tumačene isključivo kao agresivna stanogradnja, zamijene površinama za kulturu, sport i rekreaciju, urbanog zelenila itd. To je bila i savršena prilika da se Njegošev park, koji je Grad u najvećoj mjeri očoplio i rasprodao (sve označene površine su u privatnom vlasništvu), konačno zaštiti i da se u njemu trajno zabrani svaka dalja gradnja", napisao je Rakčević na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je mijenjanje PUP-a bila šansa da se uvaži i mišljenje gotovo svih građana/ki, koji su u nikad većem broju, zahtijevali da prostor Kasarne Morača ostane namijenjen isključivo javnim, kulturnim, obrazovnim i sportsko-rekreativnim sadržajima.

"Međutim - MORT, Vukovićeva uprava i zainteresovani investitori imaju bitno drugačije planove. Tako je (primjer 1), više od polovine Njegoševog parka opet planirano za centralne djelatnosti (CD), kako bi se vlasnicima označenih parcela omogućila izgradnja stambeno-poslovnih i hotelskih objekata, sa pratećom infrastrukturom. U praksi je to značilo 24,622 m2 betona, u srcu Njegoševog parka, kako je to planirao DUP „Nova Varoš“, čije usvajanje smo uspjeli spriječiti 2018. godine. Koliko desetina hiljada kvadrata betona bi bilo planirano ovog puta, vidjeli bi u razradi ovog plana, kada bi dozvolili da isti bude usvojen u ovakvom katastrofalnom obliku. Najveći dio prostora Kasarne Morača (primjer 2), kao i u PUP-u iz 2014. godine, ostaje namijenjen „centralnim djelatnostima“. U ranijoj praksi je to podrazumijevalo skoro 150.000 m2 stanogradnje na svega 8 hektara zemljišta i uništavanje 75% postojećeg zelenila, kako je to katastrofalni UP „Kasarna Morača“ razrađivao, a šta smo takođe uspjeli spriječiti sredinom 2018. godine. Jedina izmjena ovog puta, pored blagog širenja površina pejzažnog uređenja (u dijelu prema Vezirovom mostu), jeste obaveza planiranja Muzeja savremenih umjetnosti i razrada prostora na međunarodnom konkursu, koji bi zamijenio UP. Prostor oko hotela „Podgorica“ (primer 3), koji je prodat libanskom investitoru i kome (opet) prijeti devastacija, je možda i najbolji primjer bezakonja i apsurda koji vlada u sektoru planiranja prostora", poručio je Rakčević.

On je napisao da, iako je PUP još 2014. godine (kao plan višeg reda), baš kao što to čine i ove izmjene, kompletan prostor hotela "Podgorica" i zeleni pojas prema Blažovom mostu planirao kao – "površine za turizam", danas je – punih šest godina nakon toga i dalje je na snazi DUP "Rekreativno kulturna zona na obali Morače – južni dio" iz 2012. godine (kao plan nižeg reda), koji na tom prostoru nezakonito planira dvije zgrade (CD).

"Jedna je mimo plana i zakona izgrađena dvije godine nakon donošenja PUP-a (čuveni soliter uz hotel „Podgorica“, 2016. godine), a druga i dalje figurira na prostoru između hotela i mosta Blaža Jovanovića. Da li je Glavni grad zaista godinama „zaboravljao“ da donese novi DUP i upodobi ga planu višeg reda, ili je svjesno okretao glavu kako bi omogućio izgradnju navedenog solitera i devastaciju prostora – vjerujem da je svima jasno. Isto kao što je svima jasno zbog čega je DPS-ova Uprava za zaštitu kulturnih dobara (UZKD) godinama odbijala da zaštiti hotel „Podgorica“ i dodijeli mu status kulturnog dobra, kako je još 2012. godine bila u obavezi da postupi", naveo je Rakčević.

Po njegovim riječima, svi ovi problemi su samo vrh ledenog brijega, sa kojim se nova Vlada mora pozabaviti u što kraćem roku - od radikalnog mijenjanja navedenog Nacrta PUP-a, do mijenjanja nikada goreg Zakona o planiranju prostora.

"Zbog toga vremena za čekanje nema i zato je svako dalje odlaganje njenog konstituisanja - samo prolongiranje stanja haosa u svim segmentima društva i prosipanje dragocjenog vremena. Jer postoje i mnogo opasnije i hitnije krize, koje je neophodno sanirati. Neka ovaj PUP ostane i kao pokazatelj istinskih namjera DPS-a i uprave Glavnog grada – čiji prvi čovjek jedno priča, drugo misli, a treće radi, uz konstantna očekivanja da mu uprkos svemu „vjerujemo na riječ“. Iako je, za nikada kraće vrijeme, pokazao da mu riječ vrijedi taman koliko i Marovićevo poštenje, a da je za njega čak i Migo Stijepović oličenje političkog morala. Međutim, šanse da DPS zadrži vlast u Podgorici, u kojoj je – čak i na namještenim izborima - izgubio sa preko 30 hiljada glasova razlike, je ravna naučnoj fantastici. Pa neka i Vuković pročešlja oglase na Zavodu, jer se možda u gradskom preduzeću „Putevi“ pojavi kakvo radno mjesto, za - svečana otvaranja presvučenog asfalta. Makar mu te kvalitete ne bi niko sporio", zaključio je Rakčević.

Bonus video: