ask objavila podatke

Koliko su koštali mandati u Tivtu: DPS najjeftinije prošao, HGI 20 puta skuplje

Prema podacima ASK-a, sedam podnosilaca izbornih lista ukupno je za kampanju za lokalne izbore u Tivtu potrošilo 64.747,53 eura

31337 pregleda 22 reakcija 8 komentar(a)
Sa jednog od biračkih mjesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa jednog od biračkih mjesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Najskuplji osvojeni odbornički mandat u aktuelnom sazivu Skupštine opštine Tivat na lokalnim izborima 30. avgusta, u odnosu na visinu troškova izborne kampanje, imala Hrvatska građanska inicijativa (HGI), dok je najjeftinije u tome prošla do sada vladajuća Demokratska partija scijalista (DPS).

To proizilazi iz podataka koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u izvještaju o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje 2020. Od ukupno 32 mandata u aktuelnom sazovu SO Tivat, na izborima 30. avgusta, najviše - 13 mandata, osvojila je građanska koaliciona lista Narod pobjeđuje, DPS je osvojio 11, a građananaka lista Bokeški forum, te SD i HGI po dva mandata.

Po jedan mandat pripao je građanskoj listi Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, odnosno SDP-u.

Prema podacima ASK-a, sedam podnosilaca izbornih lista ukupno je za kampanju za lokalne izbore u Tivtu potrošilo 64.747,53 eura.

Od toga je najviše novca, ukupno 19.945 eura za kampanju potrošila HGI, pa ispada da je osvojeni jedan odbornički mandat tu stranku prosječno koštao čak 9.972,5 eura.

Najjeftiniji osvojeni mandat u odnosu na ukupne troškove izborne kampanje koja je iznosila 5.573 eura, platio je DPS čiji je odbornik u posjeku koštao 506,6 eura. To je skoro dvadeset puta manje nego što je koštao mandat HGI.

Drugi prosječno najskuplji mandat platile su Socijaldemokrate koje su imale ukupne troškove izborne kampanje od 14.692 eura, pa ih je jedno od dva osvojena odbornička mjesta koštalo 7.346 eura.

Skoro upola manje koštao je jedan osvojeni odbornički mandat SDP koja je u kampanji za izbore u Tivtu utrošio ukupno 3.852 eura.

Koalicija Narod pobjeđuje koja je osvojila 13 mandata imala je ukupne troškove izborne kampanje od 18.413 eura iz čega proizilazi da ih je jedan odbornik u prosjeku koštao 1.416 eura.

Građanska lista “Goran Božović” za svoj jedan odvojeni mandat u troškovima izborne kampanje izdvojila je 1.055 eura, dok su izdaci kampanje građanske liste Bokeški forum iznosili ukupno 1.217 eura, što znači da ih je osvojeni mandat u prosjeku “koštao“ nešto preko 608 eura.

Kada se pogleda omjer uloženog novca u kampanju i rezultati koje je postigla na parlamentarnim i lokalnim izborima u Tivtu, odnosno Kotoru, na kojima je učestvovala, možda je i najgore prošla Hrvatska građanska inicijativa.

Stranka na člijem je čelu Adrijan Vuksanović je, prema podacima ASK, za ta tri izborna odmjeravanja na raspolaganju za kampanju imala ukupno 109.515 eura, od čega je potrošila ukupono 58.752 eura.

Jedini “opravdani trošak“ HGI je imala u Tivtu gdje je zadržala sva odbornička mjesta u loklalnom parlamnetu koliko je ta stranka imala i u protekle četiri godine, dok se novac potrošen u kampanji za lokalne izbore u Kotoru (10.219 eura), odnosno parlamentarne izbore (28.588 eura) može smatrati bačenim u vjetar, jer je HGI i u Kotoru i na državnom nivou ostala ispod cenzusa i izgubila parlamentarni status.

Preporučujemo za Vas