Veljovićev izvještaj stoji u fioci

Odbor za bezbjednost nije razmatrao rezultate policije u borbi protiv kriminala i korupcije

10459 pregleda 7 komentar(a)
Veljović sa saradnicima, Foto: Boris Pejović
Veljović sa saradnicima, Foto: Boris Pejović

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost prethodnog saziva nije razmatrao Izvještaj direktora Uprave policije Veselina Veljovića o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za prvu polovinu ove godine, iako je on dostavljen.

Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno je da se taj poseban izvještaj dostavlja do 1.juna i 1. decembra svake godine.

“Izvještaj direktora Uprave policije o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije dostavljen je Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore 29. 5. 2020. godine. Predmetni Izvještaj označen je stepenom tajnosti”, navodi se u zvaničnom odgovoru “Vijestima” iz parlamenta.

Poslanici bivšeg saziva koji su bili članovi Odbora rekli su “Vijestima” da se o tom dokumentu nije raspravljalo. Odbor je od juna do kraja proljećnog zasjedanja imao nekoliko sjednica. Na sajtu Skupštine piše da su teme bile aktuelna situacija u Budvi povodom tamnošnjih dešavanja u Opštini, zatim Zakon o vojno-obavještajnim poslovima i odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u misiju NATO za brzo reagovanje.

Na čelu Odbora bio je Branko Čavor (DPS). Opozicija je u tom periodu tvrdila da parlamentarna rasprava snižava rejting vladajućih partija, koje su izbjegavale teme koje im ne idu u prilog, pa i one iza zatvorenih. Posebno krajem juna kada su raspisani izbori.

Bivši članovi odbora nemaju saznanja šta sadrži Veljovićev izvještaj, rekli su “Vijestima”.

Kada bi parlament mogao da se bavi tom temom nije poznato jer novo skupštinsko tijelo još nije ni konstituisano, a Veljović je obavezan da do 1. decembra dostavi i novi izvještaj.

Obaveza direktora Uprave policije da redovno izvještava nadležni odbor, čiji je cilj parlamentarni nadzor nad sektorom bezbjednosti, unijeta je u zakon kada je on mijenjan prije dvije godine na predlog SDP.

Tadašnji šef kluba SDP Raško Konjević rekao je tokom rasprave u plenumu da bi “direktor Uprave policije, imajući u vidu poglavlja 23 i 24, trebalo Odboru za odbranu i bezbjednost da predlaže poseban izvještaj o stanju i rezultatima u oblasti borbe protiv organizovanog krimanala i korupcije”. „I ukoliko ne bude usvojen izvještaj, ministar pokreće proceduru za razrješnje direktora policije“, rekao je Konjević i dodao da se time jača uloga parlamenta, jačanjem uloge njenog nadležnog odbora.

Bonus video: