Simović izabran za predsjednika Opštine Nikšić: Mladi da iznesu mišljenje, vizije i kreativna rješenja

Za izbor Simovića glasali su svi odbornici koji su prisutni na sjednici SO - njih 23, dok su predlog da on bude izabran za prvog čovjeka Opštine potpisala 22 odbornika DPS-a i 13 Socijaldemokrata (SD)

29333 pregleda 1339 reakcija 118 komentar(a)
Simović, Foto: Svetlana Mandić
Simović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.11.2020. 12:21h

Dugogodišnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović izabran je na sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić za predsjednika Opštine Nikšić i tu funkciju će obavljati do marta naredne godine kada će u gradu pod Trebjesom biti održani lokalni izbori.

Simović je, nakon što je položio zakletvu, kazao da je ponosan što pripada generaciji Nikšićana, koja nikada nije zaboravila svoj rodni grad.

"Svim onim što je posljednjih decenija krenulo iz Nikšića i onim što je za Crnu Goru uradio naš Nikšićanin i drugi Nikšićani, Nikšić je bio uzdanica građanske, evropske, sekularne i antifašističke Crne Gore. Nikšić vječno treba da ostane ime crnogorskog samopouzdanja i garancija moderne i prosperitetne Crne Gore", poručio Simović.

Kako je kazao razjedinjeni nastup evropske politike dovodi do rezultata koji ne znači samo zastoj na evropskom putu, već ugrožava temeljne vrijednosti našeg društva i sami opstanak Crne Gore.

"To nam mora biti nauk da konsolidujemo i objedinimo sve proevropske snage, uključujući i najširi mogući građanski aktivizam. Prva prilika za takav pristup je upravo naš Nikšić", poručio je prvi čovjek grada pod Trebjesom.

Briga o sugrađanima, prema njegovim riječima, biće prioritet svake institucije i svakog pojedinca.

"Današnje vrijeme traži da se ojača osjećaj solidarnosti, uz puno poštovanje dostojanstva i integriteta svakog građanina. Zbog toga, potrebno je da pružimo ruku svakom ljudskom izazovu sa kojim se suočavaju naši sugrađani. Da ga razumijemo i da pronađemo rješenje“, kazao je Simović i dodao da dijalog sa građanima mora biti kontinuiran, uz uključenost predstavnika privrede, akademske zajednice, civilnog sektora, kulturnih poslenika, sportista, vrijednih domaćina, penzionera...

Kako je kazao, u ovom izazovnom vremenu, posebno je važno da svi budu jedinstveni i solidarni, da se ne dijele u kolone i da jedni drugima pruže ruku pomirenja.

Posebna pažnja i briga, prema riječima Simovića, biće posvećena mladima.

"Pozivam ih da iznesu svoje mišljenje, svoje vizije i kreativna rješenja. Moramo mladima otvoriti priliku da preuzmu odgovornost i za kreiranje politika u konkretnim oblastima, sa prilikom i odgovornošću za realizaciju konkretnih aktivnosti po njihovoj mjeri i viziji. Dajmo šansu brojnim vrijednim pojedincima, koji će svoj stvaralački duh, entuzijazam i novu energiju usmjeriti na dobro svih građana, a da ih mi u tome podržimo iskreno i svojski. Potvrda njihovog rada biće konkretni i mjerljivi rezultati. Nikšić mora biti grad probuđene, ambiciozne, kreativne i ostvarene crnogorske mladosti", poručio je Simović.

Istakao je da neće biti privilegovanih, da ne postoje male i velike kompanija, te da će svako radno mjesto predstavljati egzistenciju za zaposlenog i članove njegove porodice.

"Preispitaćemo sve biznis barijere i sve izdatke na lokalnom nivou, koje danas imaju dodatnu težinu i uradićemo sve da im, u maksimalnoj mogućoj mjeri, Opština bude pouzdan i odgovoran partner. Sagledaćemo katastar opštinskog zemljišta i pripremiti plan njegove valorizacije, uključujući i formiranje biznis zone koja, će biti atraktivna i za domaće i za strane investicije", kazao je Simović.

Ocijenio je da je gradska uprava na čelu sa Veselinom Grbovićem u dva mandata, značajno infrastrukturno unaprijedila grad, kao i da stabilizovane javne finasije "daju optimizam i snagu u suočavanju sa aktuelnim izazovima".

Istakao je da će biti otvoren za sve konstruktivne predloge i za nove ideje "kako bi udružili stvaralačku i kreativnu energiju i svi zajedno odoljeli svim izazovima".

"Imamo snage za nove iskorake i nove pobjede - i privredne i zdravstvene, i obrazovne, i kulturne i sportske, a posebno za one najznačajnije – ljudske, koje suštinski čine život. Svi mi to dugujemo našem Nikšiću. U to ime, pozivam vas da već danas započnemo obiman i odgovoran posao koji je pred svima nama", zaključio je predsjednik Opštine Nikšić.

Za izbor Simovića glasali su svi odbornici koji su prisutni na sjednici SO - njih 23, dok su predlog da on bude izabran za prvog čovjeka Opštine potpisala 22 odbornika DPS-a i 13 Socijaldemokrata (SD).

U predlogu za izbor Simovića, se navodi da je on "svojim dugogodišnjim radom i ponašanjem pokazao stručnost, kompetencije, menadžerske sposobnosti, stekao ugled i autoritet koji ga preporučuju za vršenje odgovorne dužnosti".

"Uz sve to, obavljajući najodgovornije funkcije u državi pokazao je visok stepen tolerancije i empatiju prema svim događajima i pojavama u političkom životu Crne Gore", piše u predlogu koji je pročitao Nikola Bezmarević, predstavnik predlagača.

Jelena Međedović, predsjednica Kluba odbornika SD Nikšić, kazala je da je Simović poznavalac prilika kako opštine Nikšić, tako i cijele Crne Gore.

"On je čovjek sa bogatim političkim i profesionalnim iskustvom na odgovornim funkcijama u Crnoj Gori i upravo te reference su ga i preporučile za odgovornu funkciju gradonačelnika", kazala je Međedović.

Simoviću je u ponedjeljak Predsjedništvo DPS-a dalo saglasnost da bude kandidat za predsjednika Opštine, a zatim to potvrdio i nikšićki Opštinski odbor.

On će naslijediti Veselina Grbovića, nakon što mu je mandat prestao po sili zakona zbog sticanja prava za odlazak u penziju.

Funkciju vršioca dužnosti predsjednika Opštine Nikšić obavljao je Dragan Perović.

Bonus video: