Ujedinjena Crna Gora: Irinej je pripremio našu Crkvu za novo vrijeme, drugačijih i ubrzanih izazova

"Tiho i mudro čuvao je dostojanstvo Crkve, država u kojima je Crkva djelovala, i unapređivao ugled SPC u svijetu koji se kao nikada do sada nije tako ubrzano i korjenito mijenjao", kazali su iz Ujedinjene

8007 pregleda 7 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crna Gora se s dubokim poštovanjem i ponosom oprašta od Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz ove partije povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Nije bilo lako prije deset godina naslijediti patrijarha Pavla na tronu pećkih arhiepiskopa, na uzvišenom mjestu duhovnog pastira srpskog naroda. Naslijediti onoga koji je, nepodijeljeno, u očima cijelog naroda već za života bio svet. Ipak, patrijarh Irinej je čuvao i unapređivao svetinju naše Crkve imajući uvijek u vidu njeno jedinstvo i razumijevanje za specifičnosti mnogih, rasutih djelova našeg naroda. Tiho i mudro čuvao je dostojanstvo Crkve, država u kojima je Crkva djelovala, i unapređivao ugled SPC u svijetu koji se kao nikada do sada nije tako ubrzano i korjenito mijenjao. Patrijarh Irinej bio je značajna ličnost naše crkvene i ukupne nacionalne istorije, neko ko je s velikim životnim iskustvom pripremio našu Crkvu za novo vrijeme, drugačijih i ubrzanih izazova. Sjećaćemo ga se sa ljubavlju i zahvalnošću jer je u najvećim događajima bio sa nama, mnogo puta boravio u Crnoj Gori i sa divljenjem, ne štedeći najljepše riječi, govorio o duhovnom preporodu naših ljudi i duhovnoj snazi našeg počivšeg mitropolita Amfilohija", kazali su iz Ujedinjene Crne Gore.

Povezani članci

20. Novembar 2020.

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Bonus video: