Golubović: Finansije Pljevalja u potpunosti stabilizovane, nema bojaznosti za isplatu zarada

Kazao je da je ovogodišnji budžet za deset mjeseci ostvaren 77 odsto

9999 pregleda 1 komentar(a)
Golubović, Foto: Goran Malidžan
Golubović, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović tvrdi da su finansije opštine Pljevlja u potpunostii stabilizovane i da za sada nema bojaznosti za isplatu zarada i redovnost izmirivanja obavez prema dobavljačima i državi za poreze i doprinose.

“Naravno plaši nas korona i njeni efekti koji su već uzrokovali problem za javni sektor u primorskim opštinama, gdje je došlo do samnjenja privrednih aktivnosti, što će sigurno uticati na smanjenje prihoda države, a samim tim i lokalnih uprava. Upravo ova finansijska situacija u kojoj se nalazi opština je u dobrom dijelu poboljšana i zbog povećanja naplate prihoda od poreza i doprinosa na lična primanja i zarade zaposlenih. Prošle godine donijeli smo odluku o unapređenju i zaštitu životne sredine u Pljelvjima koja će obezbijediti koja će obezbijediti značajna sredstva za realizaciju ekoloških projekata u našoj opštini. U narednu godinu ulazimo sa dva miliona eura za realizaciju projekata iz oblasti ekologije”, rekao je prvi čovjek grada, obraćajući se građanima putem RTV Pljevlja, povodom 20. novembra Dana Opštine Pljevlja.

Kazao je da je ovogodišnji budžet za deset mjeseci ostvaren 77 odsto.

“To je najbolje ostvarenje budžeta ikada. Mi smo ove godine naplatili skoro dva miliona eura više prihoda nego predhodne godine. Nažalost sa Vladom nismo dovršili ono što smo obećali građanima Pljevalja prije godinu dana, da ćemo riješiti nenaplaćenobaveze Vektre Jakić za koncesije u iznosu 4,5 miliona eura, kao I obećanje vezano za otkup Vlade manjeg vlasničkog udjela u Sportskom centru Ada, koji je u većinskom vlasništvu države. To bi se iskoristilo za pokrivanje obaveza za poreze I doprinose. Nadamo se da će nova vlada imati senibiliteta dap o tom pitanju I da ćemo naći način da postignemo dogovor, kako bi ostvarili prihod, koji oština Pljelvja dobija od države a država ga nije naplatila”, rekao je Golubović.

Finansijske obaveze opštine, istakao je on, krajem oktobra bile su dva miliona manje nego početkom godine, a poreske obaveze su smanjene za 600.000 eura.

Dospsjele obaveze koje uključuju I poreski dug su manje za million eura, tvrdi Golubović.

Kazao je da je tokom prošle I ove godine više od 30 radnika zaključilo sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine u iznosu od pet I 17 hiljada eura.

Objedinjavanjem radnih mjesta, a na osnovu kadrovskog plana, primili smo deset mladih kolega I na taj način značajno podmladili ekipu u opštini Pljevlja. Trenutno u Opštini radi 239 službenika I namještenika”, rekao je Golobuvić.

Kazao je i da je prva polovina godine izgubljena u realizaciji mnogih planiranih projekata zbog prvog talasa epidemije a das u drugoj polovini godine značajno intenzivirali aktivnosti na realizaciji svih projekata koje su planirali.

“Jedan od fokusa našeg rada bio je na uljepšavanju i održavanju gradskog jezgra. Implementirajući mjere energetske efikasnosti urađene fasade na 11 stambenih zgrada, okončani radovi u glavnoj ulici, ugrađen jedan dio urbanog mobilijara, a naredne godine planiraju I ozelenjavanje te površine.

“Završeni radovi na rekonstrukciji dva trga u centru grada, osvežen je park ispod pošte a iz centra uklonjeni neaktivni privremeni objekti. Pljevlja su zadnjih godina doživljla transformaciju gradskog jezgra koji je značajno upotpunio I novi parking servis na nekoliko lokacija. Predsjendik Opštine je kazao da će prioritet u narednom peridou biti projekti vodosnabdijevanja. Ove godine smo završili prvu i drugu fazu Postrojenja za preradu pitke vode Pliješ, u što je uloženo preko 700 000 eura. Nastaavili smo rekonstrukciju vodovodne I distributivne mreže u centru grada. Kod Vlade smo za narednu godinu kandidovali projekat vrijedan 2,5 miliona eura za preardu vode iz akumulacionog jezera Otilovići. Budžetom opštine planirali smo izgradnju Postrojenja za preradu pitke vode Bogiševac što će značajno poboljšati kvalitet vode koja dolazi iz Jugoštice. Dobijena je i donacija slovenačke Vlade od 800.000 eura za izgradnju postrojenja za preradu pitke vode Breznica. Nažalost realizacija tog projekta nije počela zbog problema izazvanih pandemijom u Sloveniji ali sam siguran da ćemo taj posao uraditi naredne godine”, kazao je Golubović ističući da je u gradske saobraćajnice uloženo 260.000 eura a u obnovu trotoara I ivičnjaka 95.000 eura. .

Završena je izgradnja više sportskih terena, počela je gradnja novog vrtića Guke, a obimni radovi izvode se i na utevima prema granici sa Srbijom i BiH i puta Mijakovići- Vrulja.

Golubović je istakao da je poljoprivreda prepoznata kao jedna od strateških privrednih grana ulaganja opštine u koju je kroz agrobudžetske mjere u zadnjih pet godina lokalna uprava uložila preko1,5 miliona eura, a sa državnog nivoa 6,5 miliona eura.

Prvi čovjek grada ističe da je ekologija za lokalnu upravu i sve stanovnike tog grada najvažnija tema i “tema našeg opstanka u najširem smislu”.

To je tema koju je lokalna uprava prepoznala kao strateško pitanje. Naravno zbog specifičnosti industrijske proizvodnje I značaja pljevaljskog termo-energetskog kompleksa moramo biti posebno oprezni I pažljivi u traženju balansa, odnosno dinamike promjena I prilagođavanja savremenim eko- stadardima.

Neću licitirati kada će neki projekti biti realizovani, pogotovo ako sami o njima ne odlučujemo I njihova realizacija ne zavisi samo od nas. Ono što je najvažnije ispunili smo preduslove za ekološke projekte, a novčana sredstva obezbjedili u najvećoj mjeri. Na inicijativu Vlade EPCG je obezbijedila donaciju za izgradnju toplovoda od Termoelektrane do SC Ada vrijednosti od 2,5 miliona eura, a napravili smo I dogovor sa Vladom da u naredne dvije godine preostali dio novca od 6,5 miliona eura, bude finansiran iz državnog budžeta.Takva inicijativa sugiran sam biće podržana i od nove vlade”, kazao je Golubović.

On je podsjetio i da se radi na sanaciju i rekultivaciju crnih ekoloških tačaka, jalovišta u Gradcu i deponije pepela i šljake Maljvac. U lokalnoj upravi očekuju dobijanje povoljnih kredita i grantova za rekonstrukciju mreže atmosferske i fekalne kanalizacije, koji su procjenjeni na sedam miliona eura.

“Poseban značaj želim da dam ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane, kao najznačajnijoj investiciji koja se sprovodi u Pljevljima. Ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja će se obezbjediti apsolutna neutralnost rada ovog termoenergetskog giganta u odnosu na pljevaljsku životnu sredinu. Ovom investicijom čuvamo preko 1 500 direktnih radnih mjesta i preko 3 000 indirektnih radnih mjesta. Za naš je najvažnije što se u okviru ekološke rekonstrukcije rad TE prilagođava proizvodnji toplotne energije za grijanje Pljevalja”, kazao je Golubović.

Predsjednik SO Pljevlja Dragiša Sokić uručio je nagradu „20. novembar“ dr Enes Pelidija, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i dr Momir Cvijović, ljekar internista u Opštoj bolnici Pljevlja. Nagrada je uručena I Klubu dobrovoljnih davalaca krvi.

Dobitnici studentske nagrade koju Opština Pljevlja dodjeljuje svake godine povodom 20. novembra Dana Opštine su Dijana Damjanović, Belma Zečević, Milan Bekljkaš i Lejla Kordić. Dijana Damjanović je student Filološkog fakulteta, Univerzitet Crne Gore, čiji je prosjek ocjena 9,94. Belma Zečević student Fakulteta za poslovni menadžment Univerziteta Crne Gore, prosjek 9,93. Milan Beljkaš je student Farmaceutskog fakulteta , Univerziteta u Beogradu, čiji je prosjek ocjena 9,90, a Lejla Kordić student je Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore sa prosječnom ocjenom 9,62.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 300 eura.

Povodom Dana Opštine lokalna uprava donirala je 5.000 eura Opđtoj bolnici u Pljevljima za kupovinu bolničkih kreveta.

Bonus video: