govorio na onlajn Ministarskoj konferenciji

Vučinić: Crna Gora će nastaviti da pruža političku i finansijsku podršku Vladi Avganistana

“Crna Gora će, kao odgovorna članica NATO-a, nastaviti da pruža političku i finansijsku podršku Vladi Avganistana, u skladu sa dogovorom koji su članice Alijanse ranije postigle”, naglasio je Vučinić

4406 pregleda 7 komentar(a)
Vučinić, Foto: MVP
Vučinić, Foto: MVP

Crna Gora, kao odgovorna članica NATO-a, nastaviće da politički i finansijski podržava Vladu Avganistana, u skladu sa dogovorom koji su članice Alijanse ranije postigle, poručio je generalni direktor Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbjednosti, Vladimir Vučinić.

Vučinić je na, na onlajn Ministarskoj konferenciji o Avganistanu u Ženevi, istakao da Crna Gora snažno podržava postizanje mira u Avganistanu, kao preduslova za stabilizaciju i dalji napredak države.

On je ocijenio da početak pregovora između Vlade Avganistana i talibana predstavlja pozitivan pomak, ali da je od presudnog značaja da se implementira dugoročni prekid vatre kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo, i da se prekinu sve veze s terorističkim grupama.

“Crna Gora će, kao odgovorna članica NATO-a, nastaviti da pruža političku i finansijsku podršku Vladi Avganistana, u skladu sa dogovorom koji su članice Alijanse ranije postigle”, naglasio je Vučinić.

S tim u vezi, on je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, ukazao da će Crna Gora nastaviti da finansijski doprinosi održivosti Avganistanskih snaga bezbjednosti i odbrane do 2024. godine.

Vučinić je podsjetio da je Crna Gora tokom prethodnih deset godina pružala i vojnu pomoć Avganistanu kroz misije ISAF i Odlučna podrška.

Ministarska konferencija o Avganistanu, koju su organizovale Ujedinjene nacije i vlade Avganistana i Finske, održava se svake četvrte godine u cilju praćenja napretka u oporavku i razvoju države i njenih institucija.

“Cilj ovogodišnje konferencije je bio da se Avganistan i međunarodna zajednica obavežu na zajedničke razvojne ciljeve i koordinaciju razvojne saradnje, uz obezbjeđenje finansijske podrške avganistanskoj administraciji”, navodi se u saopštenju.