Šta donosi Bajdenova politika: Promjene i na Balkanu

Promjenama na čelu Amerike, Zapadni Balkan i Crna Gora mogli bi biti u većem spoljnopolitičkom fokusu te uticajne države, posebno u pravcu demokratizacije i vladavine prava, smatraju sagovornici “Vijesti”

21641 pregleda 420 reakcija 24 komentar(a)
Priznanje na uloženoj energiji da Crna Gora uđe u NATO: Vujanović i Bajden, Foto: Predsjednik.me
Priznanje na uloženoj energiji da Crna Gora uđe u NATO: Vujanović i Bajden, Foto: Predsjednik.me

Promjenama na čelu Amerike, odnosno pobjedom Džoa Bajdena za predsjednika, Crna Gora i Zapadni Balkan mogli bi biti u većem spoljnopolitičkom fokusu te uticajne države, posebno u pravcu demokratizacije i vladavine prava.

Oko toga se slažu sagovornici “Vijesti”, navodeći i da aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp nije polagao previše pažnje ovom dijelu Evrope.

Politički analitičar Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber smatra da bi se Bajden i njegova administracija, kako je rekao, mogli vraćati liberalnoj demokratiji, uključujući i u spoljnoj politici.

"To znači tradicionalnoj, čvrstoj transatlantskoj saradnji u politici prema Zapadnom Balkanu,” izjavio je “Vijestima” Veber, čija se think-thank organizacija bavi i Balkanom.

Veber
Veberfoto: Screenshot/Youtube

On objašnjava da je vladavina Trampove administracije na Zapadnom Balkanu generalno imala višestruki efekat:

“Prvo, oslabila je uticaj Zapada zbog podrivanja transatlantske saradnje i NATO saveza generalno, te djelimično transatlantsku saradnju na Zapadnom Balkanu putem unilateralnog djelovanja SAD mimo Evropske unije i protiv zajedničke politike kao što je bio slučaj u vezi sa pregovorima Srbija-Kosovo o sveobuhvatnom sporazumu”.

Sagovornik je rekao i da je politika predsjednika SAD ohrabrila autoritarne i autokratske tendencije vladajućih elita zbog sistematskog podrivanja liberalne demokratije, kako unutar SAD, tako u spoljnoj i sigurnosnoj politici.

“Treće - nacionalistička i djelom rasistička Trampova politika dala je vjetar u leđa neispunjenim, nacionalističkim agendama na Balkanu, koje su bila na djelu tokom ratova 1990-ih godina”, rekao je politički analitičar.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović vjeruje da će SAD insistirati na partnerstvu, koje je već uspostavljeno članstvom Crne Gore u NATO-u.

“Svaki pokušaj nekog traženja alternative i zaobilaženja toga, naići će na neku vrstu reakcije SAD”, rekao je Đukanović “Vijestima”.

Đukanović je kazao i da SAD u široj regionalnoj konstelaciji podržavaju članstvo u Evropsku uniju.

“Očekivaće se da Crna Gora nastavi dalje unutrašnje reforme ka članstvu u EU i realizaciji tog strateškog cilja koji je definisan kao vanjsko-politički cilj. SAD će očekivati neku vrstu uspostavljanja dobrih dobrosusjedskih odnosa među državama na Zapadnom Balkanu”, navodi profesor FPN.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je da su se prilike u regionu pogoršavale u mjeri u kojoj je intenzitet prisustva zapadnih demokratija, a time i Amerike, slabio.

Vujović
Vujovićfoto: Filip Roganović

“Kao što nije teško zaključiti da u ovim našim zemljama ne bismo imali ni ovoliko demokratije i sloboda koliko imamo da nije bilo integracionih procesa i podrške naših zapadnih partnera”, rekao je Vujović “Vijestima”.

On je ocijenio da bi u tom svjetlu trebalo sagledavati i ishod američkih izbora budući da bi za Crnu Goru, rekao je, bilo izuzetno važno da nova američka administracija dodatno pojača fokus na Zapadni Balkan.

“Izbor Džoa Bajdena, koji izuzetno dobro poznaje naš region, može da bude nagovještaj za tako nešto, iako naravno treba biti realan i svjestan da SAD imaju svoje druge prioritete kada je riječ o vanjskoj politici”.

On je istakao da mu se, i pored svega, čini da izvjesnost revitalizacije evroatlantskog partnerstva pa i jedna drugačija atmosfera koja se stvara nakon Bajdenove pobjede može da generiše povoljniji ambijent i za same demokratske procese u regionu, pa naravno i Crnoj Gori.

Vujović podsjeća da Zapadni Balkan, ni nakon tri decenije od uspostavljanja formalne demokratije još nije konsolidovan i stabilan prostor:

“Nacionalizam i autokratija i dalje razjedaju supstancu ovih društava pa je za suočavanje sa tim izazovima jako važno prisustvo i podrška naši evroatlantskih partnera, među kojima svakako SAD zauzimaju posebno mjesto”.

Inauguracija i preuzimanje dužnosti novog predsjednika SAD je u januaru naredne godine.

Veber: Vašington će sa EU pomno pratiti djelovanje nove vladajuće koalicije

Na pitanje da li očekuje promjene u spoljno-političkom kursu s obzirom na to da je dio pobjedičke koalicije Crne Gore bio okrenut Rusiji, Bodo Veber kaže:

“Ne drastične, jer pošto Crna Gora nije bila u žiži Trumpovog interesa, niti njegovih najbližih saradnika, održan je određeni kontinuitet američke politike prema Crnoj Gori, koja zemlju vidi kao dio Evroatlantskog saveza. Očekujem politiku kontinuiteta, ali sa snažnijim naglaskom na demokratiji i vladavini prava. To znači da će Vašington, u saradnji sa EU, pomno pratiti djelovanje nove vladajuće koalicije, pogotovo u smislu kontinuiteta Zapadne geopolitičke orijentacije, te po sudbini demokratije i vladavine prava i planiranih reformi nove vlade u tim segmentima”.

Profesor FPN Dragan Đukanović podsjetio je da Sporazum vladajuće koalicije ne predviđa promjenu državnog kursa.

“SAD će od Crne Gore očekivati da zadrži partnerski odnos kao što je postojao i do sada”, rekao je.

Vujović: Crna Gora ulazi u novu fazu specifičnih izazova

“Crna Gora ulazi u jednu novu fazu specifičnih izazova kada je potrebno potvrditi i osigurati nespornu evroatlantsku stratešku državnu orijentaciju pa i to dodatno podvlači važnost pažnje koju će ovim povodom iskazati nova administracija SAD koji je naš najveći NATO partner”, rekao je Ivan Vujović.

On je ocijenio da je spoljna podrška važna, ali da država mora primarno smoći snage da izađe iz začaranog kruga u kojem su nacionalizam i klerikalizam glavna alternativa autokratiji.

Bajden dobio odlikovanje Crne Gore za podršku članstvu u NATO-u

Kao potpredsjednik SAD Bajden je 2018. dobio odlikovanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića zbog doprinosa promociji crnogorskih interesa, snaženju međudržavnih odnosa, te međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore.

Dodjelio mu je šef crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

“...Podrška je iskazana Crnoj Gori tokom cjelokupunog procesa evroatlantskih integracije, a posebno u završnoj fazi pristupanja NATO-u, kao jednom od naših najznačajnijih, ako ne i najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta, bila je od posebne važnosti i značaja”, obrazloženo je tada.

Pored Bajdena, odlikovanje je uručeno i tadašnjem senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru.

Darmanović je nedavno na RTCG rekao da Crna Gora tokom mandata Trampove administracije nije imala spoljno političke neuspjehe.

Rekao je da je u ovom periodu ratifikovan ugovor o ulasku države u NATO, te da su Podgoricu posjetili visoki zvaničnici SAD Majk Pens i Majkl Pompeo.

Ministar je kazao da Tramp nema spoljnopolitičkog iskustva za razliku od Bajdena koji je, kako je kazao, imao ogromno iskostvo u spoljnoj politiici kao senator i značajno iskustvo sa Balkanom.

“Tokom mog mandata u SAD on je uložio veliku energiju da Crna Gora uđe u NATO”, kazao je bivši ambasador države u Vašingtonu.

Bonus video: