"Neophodno je više edukacije"

Forum žena Demosa: Poražavajuće statistike, svaka peta žena je iskusila fizičko ili seksualno nasilje

"Rodno zasnovano nasilje se može bilo kome dogoditi. Imperativ društva je da se stalno i neumorno radi na prevenciji nasilja"

2453 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nedopustivo je da u vremenu velikog civilizacijskog napretka i dalje imamo poražavajuće statistike - svaka peta žena je iskusila fizičko ili seksualno nasilje, saopšteno je danas iz Foruma žena Demosa.

"Rodno zasnovano nasilje se može bilo kome dogoditi. Imperativ društva je da se stalno i neumorno radi na prevenciji nasilja. Neophodno je više edukacije za zaposlene u javnim sektorima, ali i građane, nerijetko svjedoke nasilja, kako bi odgovor društva bio jači i efikasniji i kako bi u nekoj, nadamo se bliskoj budućnosti rodno zasnovanom nasilju stali na put. Nasilje je sve ono što drugi čine, a Vama donosi osjećaj nelagode, straha, panike. Nasilje je fizičko, verbalno, seksualno, ekonomsko. Kako je internet javan prostor - internet nasilje zauzima posebno mjesto i predstavlja veliki problem savremenog svijeta", ističe se u saopštenju Foruma žena Demosa povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U saopštenju se dodaje da je rodno zasnovano nasilje svjetski problem pandemijskih razmjera.

"Kao zemlja sa malim brojem stanovnika moramo se boriti za pravo na dostojanstven život svih pojedinaca. Veliki je broj izgubljenih života od posledica rodno zasnovanog nasilja (ubistvo, samoubistvo, narušeno zdravlje zbog kontinuiranog maltretiranja). Forum žena Demosa se pridružuje svim akcijama kojima je cilj iskorenjivanje rodno zasnovanog nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas