Krivokapić gotovo spreman za poslanike

Raniji mandatari iz DPS-a predlog za sastav vlade i program dostavljali pred samu sjednicu, kandidat nove vlasti će promijeniti praksu na zahtjev poslaničkih klubova

50277 pregleda 1034 reakcija 80 komentar(a)
Posljednje konsultacije oko nadležnosti vicepremijera: Krivokapić i Abazović, Foto: Savo Prelević
Posljednje konsultacije oko nadležnosti vicepremijera: Krivokapić i Abazović, Foto: Savo Prelević

Mandatar Zdravko Krivokapić promijeniće dosadašnju praksu ukoliko do petka dostavi Skupštini program i predlog sastava nove vlade, jer su njegovi prethodnici iz Demokratske partije socijalista to činili pred sam izbor, potvrdilo je “Vijestima” više poslanika dosadašnjih saziva parlamenta.

Krivokapića na to ne obavezuje Ustav, kao ni zakoni, dok u Poslovniku Skupštine Crne Gore piše da se ekspoze i predlog za sastav Vlade dostavlja poslanicima najkasnije pred početak sjednice na kojoj se odlučuje o izboru vlade, odnosno 2. decembra.

Na zahtjev poslaničkih klubova tokom sastanka sa mandatarom, dogovoreno je ipak da to bude tri dana ranije, kako bi partije znale za koga glasaju, a s obzirom da je izvršna vlast koncipirana kao ekspertska.

Stranački organi Demokrata, Nove, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene trebalo bi tokom vikenda da formalno odluče da li će podržati mandatara, iako su deklarativno to već svi najavili.

Nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” već je objavio na koje ministre računa, ostala su upražnjena čelna mjesta u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova.

Jedno od njih, kako je juče potvrđeno “Vijestima”, vjerovatno će pripasti lideru GP URA Dritanu Abazoviću koji će biti i vicepremijer, dok je druga pozicija i juče usaglašavana.

Nakon što je advokat Nikola Terzić odustao od kandidature za mjesto u vrhu MUP-a, izbor njegovog nasljednika ide veoma teško jer je malo onih koji nisu politički kompromitovani, raspolažu znanjem i sporemnošću za to mjesto, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

U opciji je bilo nekoliko aktivista civilnog sektora, ali se navodno od toga odustalo.

Abazović je ranije u više navrata insistirao da njegova platforma Crno na bijelo kontroliše bezbjednosni sektor, te da je to i očekivanje “zapadnih partnera”, odnosno uticajnih ambasada, zemalja članica NATO saveza.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

Komentarišući najavu mandatara da će do petka dostaviti Skupštini predlog sastava vlade i ekspoze, iz GP URA su odgovorili “Vijestima” kako vjeruju da je motiv ovog postupka njegova dobra volja i želja da svaki njegov i potez nove Vlade bude transparentan i na vrijeme predočen javnosti i poslanicima.

“Podsjećamo da je URA među prvim konstituentima nove vlasti imala stranačke organe (Predsjedništvo i Glavni odbor) na kojima se raspravljalo o podršci novoj Vladi. Zaključak tih partijskih tijela bila je gotovo jednoglasna podrška Vladi mandatara Zdravka Krivokapića. Velika očekivanja građana svakako su dodatni motiv da se proces formiranja Vlade što prije dovede do kraja kako bi se odmah moglo raditi na izazovnim zadacima koje čekaju crnogorsko društvo u narednom periodu,” rekli su iz GP URA.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović smatra da je “suva logika”, uvažavanje ukupne javnosti i poštovanja organa partija koji treba da zauzmu stav o suštinskim tokovima za budućnost Crne Gore, motiv što će Krivokapić prije Poslovničke obaveze dostaviti svoj predlog parlamentu.

Radulović
Radulovićfoto: Savo Prelević

“Ne zbog nas personalno poslanika PzP-a. Nama je dovoljno i jedno čitanje ekspozea, jer smo u materiji i imamo našu viziju i rješenja kako izaći iz ovih dubioza. Organi partija koje treba da podrže Vladu moraju biti upoznati sa ponuđenim rješenjima i personalnim sastavom Vlade. Ekspoze mora da sublimira data predizborna obećanja i ispuni očekivanja građana. Takođe, on će biti reper u odnosu na koji ćemo ocjenjivati rad Vlade,” rekao je on “Vijestima”.

Radulović kaže da poslovnička rješenja nijesu dobra, treba ih mijenjati i uvoditi bolju praksu koja će biti i predmet planiranih suštinskih izmjena Poslovnika i usvajanja Zakona o Skupštini.

“Težićemo da unapređenjem pravne regulative doprinesemo da Skupština, kao predstavnički dom građana, bude vodeća institucija u državi i značajno ojača kontrolnu funkciju,” naveo je sagovornik.

Sekretar Izvršnog odbora SNP i poslanik te partije Dragan Vukić podsjetio je da je na sastanku mandatara sa predsjednicima klubova poslanika dogovoreno da “upozna poslanike sa sastavom i programom rada Vlade, a koji su neophodni radi donošenja odluke na organima partija i davanja podrške ili eventualnog osporavanja”.

Lično očekujem podršku SNP-a: Dragan Vukić
Lično očekujem podršku SNP-a: Dragan Vukićfoto: Boris Pejović

“Tačno je da nema zakonske obaveze za ovo jer Crna Gora nema Zakon o Vladi, ni o Skupštini, i na tom polju mora raditi nova skupštinska većina. Tim prije, ovo smatramo dobrom praksom sa kojom bi i u budućnosti trebalo nastaviti”, rekao je on.

Na pitanje da li će SNP podržati vladu Zdravka Krivokapića i da li su velika očekivanja građana dodatni motiv, on je kazao da je to “svakako obaveza više prilikom donošenja odluke o podršci”.

“Na organima partije je da donesu odluku, a lično očekujem da će Vlada mandatara Krivokapića biti podržana,” objasnio je poslanik SNP-a.

Ostale vladajuće partije nisu odgovorile na pitanja “Vijesti”.

Građani se nadaju da će partije i nova vlada početi da rade u njihovom interesu

Građani Podgorice uglavnom nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanje smatraju li da partije rade u interesu građa i šta očekuju od nove vlade.

Oni koji jesu, u anketi “Vijesti” kazali su da ne smatraju da partije rade u interesu građana, ali da se nadaju da će to početi.

„Teško, bar se do sada nijesu dokazali“, kazao je Dejan.

„Nadam se da će (partije) početi da rade u interesu građana“, rekla je Ljubica

„Mi se nadamo da (partije rade u interesu građana), ali ovo danas čovjek ne može da bude precizan, lutaju non-stop, sastaviće vladu, neće sastaviti vladu“, rekao je Branislav.

„Ne mogu da procijenim da li rade u interesu građana, jer su tek stupili na vlast, kratak je vremenski period“, rekao je jedan građanin Podgorice.

„Moguće da rade, ne znam“, kazao je Gojko.

„Sumnjam, ne vjerujem da rade u interesu građana“, kazao je Ljubinko.

„Ne znam da li rade u interesu građana, niti pratim politiku, niti glasam, niti se tim bavim“, kazala je Rada.

Kada se radi o očekivanjima od nove vlade isti sagovornici nisu iznijeli velika očekivanja.

Rada i Gojko su kazali da ne očekuje ništa i da ih to ne interesuje, dok je Ljubinko izrazio pozitivna očekivanja.

„Od nove vlade očekujem da bude bolja od stare, ali opet ne znamo šta će biti, evo kasne sa sastavljanjem.“

„Evo svi se nadaju da će biti nešto od nje, ne znam“, rekao je Dejan

„Očekujem da se malo smiri situacija i da počnemo laganije da dišemo. U svakom smislu to očekujem, jer je nekakva stega u poslovnom, u ljudskom smislu“, rekla je Ljubica.

„Od nove vlade očekujem sve najbolje, da budu pozitivni da rade za građane, da se staraju za građane, da poboljšaju status, ekonomski, pravni, sve...“, kazao je Branislav.

Podržaćemo mandatara isključivo zbog očekivanja građana

Branko Radulović je potvrdio da će PzP podržati mandatara bez obzira, kako je naveo, na sastav Vlade i kvalitet ekspozea.

“Isključivo i jedino zbog očekivanja građana Crne Gore. Nisam siguran da ova ‘Vlada apsurda’ i izvornog nelegitimiteta može da ispuni sva očekivanja i da maksimum. U Skupštini ćemo kroz konkretne konstruktivne predloge pokušati da unaprijedimo rad Vlade. Ukoliko ne bude sluha i sposobnosti da se to realizuje, insistiraćemo na rekonstrukciji Vlade. Jedno je sigurno, prioritet svega mora biti demontaža totalitarnog sistema, revizija prošlosti i izgradnja prosperitetne države u naredne četiri godine,” rekao je Radulović.

Bonus video: