URA predložila sporazum: Konsolidacija finansija, borba protiv pandemije, lustracija...

Takođe, kako se navodi, izmjena, dopuna i revizija svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku Izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovjesti sa akcentom na ukidanje spornih članova

16749 pregleda 558 reakcija 27 komentar(a)
GP URA (Ilustracija), Foto: Građanski pokret URA
GP URA (Ilustracija), Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA predložio je nosiocima druge dvije pobjedinčke liste Zdravku Krivokapiću (Koalicija za budućnost Crne Gore) i Aleksi Bečiću (Demokrate) Sporazum o prioritetima nove vlade.

Smatraju da bi to trebalo biti konsolidacija javnih finansija, donošenje hitnih mjera za borbu protiv pandemije, lustracija.

Na spisku predloga je i odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uz pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz ovih oblasti, zatim temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora.

Takođe, kako se navodi, izmjena, dopuna i revizija svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku Izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovjesti sa akcentom na ukidanje spornih članova.

Donošenje niza novih sistemskih zakona, među kojima o porijeklu imovine, Zakon o lustraciji, Zakon o Vladi, Zakon o Skupštini, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Na spisku predloga je i sprovođenje seta mjera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao ekološke države, revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima.

Među prioritetima bi bio i nastavak aktivnih pregovora sa EU sa ciljem ostvarivanja napretka u poglavljima 23 i 24, reforma zdravstvenog sistema uz stvaranje uslova za početak realizacije kapitalnih projekata (izgradnja novog Urgentnog centra, izgradnja Klinike za infektivne bolesti, izgradnja Klinike za psihijatriju).

Takođe, reforma obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije Univerzitetu Crne Gore, stvaranje uslova za decentralizaciju lokalnih samouprava kroz izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Nastavak EU integracija, borba protiv oprganizovanog kriminala i korupcije, stabilizovanje socijalno ekonomskog sistema - su prioriteti o kojima su sve partije vladajućeg saveza sale poruke i tokom ali i nakon izbora.

Bonus video: