Posebna sjednica lokalnog parlamenta održaće se u petak

Rovčanin: Prinudna uprava je neophodna

Šef odborničkog kluba Demokrata tvrdi da postoje brojni razlozi zbog kojih Vlada treba da reaguje

2998 pregleda 111 reakcija 0 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Skupština opštine Pljevlja je u prethodnom periodu grubo i u više navrata kršila Zakon o lokalnoj samoupravi, što je imalo za posljedicu ogromnu materijalnu štetu i dovođenje u pitanje ostvarivanje javnog interesa.

To tvrdi šef odborničkog kluba Demokrata u lokalnom parlamentu Nikola Rovčanin, navodeći da postoje brojni razlozi zbog kojih Vlada treba da uvede prinudnu upravu u Opštinu.

“Pored kršenja obaveza sazivanja sjednica najmanje jednom u tri mjeseca, pored neispunjavanja obaveze usvajanja finansijskih izvještaja do 31. maja, pored pasivnog odnosa kada je u pitanju zaštita životne sredine, ali i neusvajanja Strateškog plana razvoja opštine Pljevlja i brojnih drugih akata, Skupština nije pokretala pitanje ni realizacije usvojenih zaključaka. Naime, 5. decembra 2019. godine Skupština je nakon rasprave o problemima u preduzećima Agencija za stambeno poslovni fond i Komunalne usluge, usvojila zaključke sa ciljem da se prevaziđu finansijski problemi i navedena preduzeća izađu iz krize. Nakon izvještaja revizije i nadzora nadležnog sekretarijata, Skupština je obavezala predsjednika Opštine Igora Golubovića da u roku od 30 dana po dobijenim izvještajima predloži mjere za višegodišnje prevazilaženje finansijskih, kadrovskih i tehničkih problema, što ni nakon više od 11 mjeseci nije učinio”, tvrdi Rovčanin.

Ističe da Skupština u međuvremenu nije pokretala pitanje podnošenja izvještaja o realizaciji zaključka, iako su održane sjednice u martu i junu ove godine.

“Za posljedicu ovakvo nemarnog odnosa, nezakonitog postupanja i grubog kršenja zakona i drugih propisa, izostao je sanacioni plan za izlazak iz krize ovih preduzeća. To je imalo za direktnu posljedicu likvidaciju Agencije i uvođenje stečajnog postupka u Komunalne usluge. Ovom prilikom je više od 50 zaposlenih ostalo bez posla, a dovedeno je u pitanje ostvarivanje javnog interesa u oblastima u kojima posluju ova preduzeća, o čemu svjedoče česta prekidanja procesa rada zbog izuzetno loših uslova”, navodi Rovačanin. Podsjeća da neodržavanje sjednica lokalnog parlamenta šest mjeseci nije jedini uslov za raspuštanje Skupštine opštine Pljevlja i da Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da je to moguće uraditi ako Skupština ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta.

Posebna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti usvojen poslovnik o radu Skupštine opštine Pljevlja, kojom će se omogućiti odbornicima glasanje elektronskim putem održaće se u petak.

To je odlučeno na Kolegijumu predsjednika SO Dragiše Sokića sa šefovima odborničkih klubova. Sastanku nije prisustvovao šef odborničkog kluba Nove Milan Lekić, kao ni nezavisni odbornici Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin, bivši odbornici DPS-a, koji su partiju napustili nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Predstavnik Demokrata Miroslav Anđelić kazao je da je usvojena odluka identična onoj koja je usvojena u državnom parlamentu.

“Prepisana je odluka na državnom nivou što podrazumijeva da će neko ko je zaražen covid-19 moći da glasa s tim što neće moći da pravi kvorum i učestvuje u diskusiji“, rekao je Anđelić. Odluka je privremenog karakterra i biće oročena do kraja godine“, rekao je Anđelić.