Liberalna partija: Ne isključujemo saradnju sa srodnim partijama

Intencija LPCG je, kako je objasnio, da nastupa samostalno i izmjeri koliko uspješno ispunjava zadatke koje je obećala ljudima
230 pregleda 8 komentar(a)
Ammar Borančić, Foto: PR Centar
Ammar Borančić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 05.01.2018. 12:37h

Liberalna partija Crne Gore (LPCG) će na predstojećim lokalnim izborima nastupiti samostalno, ali ne isključuje saradnju sa srodnim strankama, saopštio je portparol te partije i predsjednik Mladih liberala, Ammar Borančić.

On je u intervjuu za PR Centar rekao da su Liberali kroz nekoliko izbornih ciklusa učili na sopstvenim greškama.

„To što ih prepoznajemo i otvoreno ukazujemo na njih, garantuje da ćemo se mijenjati na bolje i garantuje dugoročan uspjeh i održivost rasta naših rezultata", naveo je Borančić.

U Beranama je, kako je dodao, formiran sjajan tim kojem se pridružilo mnogo novih i mladih ljudi. Berane će biti prvi indikator uspjeha njihove politike posvećene svakom čovjeku i stvarnom poboljšanju uslova života svakog čovjeka.

Intencija LPCG je, kako je objasnio, da nastupa samostalno i izmjeri koliko uspješno ispunjava zadatke koje je obećala ljudima.

„No, mjesta za saradnju sa srodnim opcijama uvijek ima, ukoliko zajedno možemo više i bolje“, dodao je Borančić.

On je, na pitanje da li su u LPCG zadovoljni kako funkcioniše vladajuća koalicija i učešćem te partije u vlasti, odgovorio da su Liberali, nakon dugo lutanja i pogrešnih poteza, razumjeli na koji način mogu da mijenjaju Crnu Goru.

„Spremno smo preuzeli odgovornost da budemo zakonodavna i izvršna vlast sa svim našim koalicionim partnerima. Uvjeren sam da je to bio hrabar i dugoročno mudar potez. Nezrelo je i, reći ću, kukavički, baviti se kritizerstvom i populizmom pa praznim pričama skupljati kratkoročne političke poene”, rekao je Borančić.

On je rekao da liberali, kao i uvijek biraju teži put, ali njihovo djelo će zato biti čvrsto utemeljeno i istinski služiti građanima i napretku društva kroz godine koje dolaze.

Borančić je, odgovarajući na pitanje postoji li neki razlog zbog kojeg bi LPCG mogla preispitati učešće u vladajućoj koaliciji, kazao da ta partija, iako manji partner, u vladajućoj koaliciji uživa poseban integritet, ugled i poštovanje.

„Baš zato, mi uvijek sa punim pravom kritikujemo sve ono što prepoznamo kao loše za građane i državu, pa često poslanik LPCG u Skupštini i ne podržava predloge i zakone Vlade“, naveo je Borančić.

Tako je, kako je podsjetio, LPCG sopstvenim naporima zaustavila povećanje poreza na internet trgovinu građana, očuvala pravo na dječije dodatke djeci nezaposlenih roditelja, ali i određenim kategorijama majki, ukazala na problem krivolova i dinamitaša.

„Zahtijevali smo posebnu pažnju za smanjenje nezaposlenosti čak četiri odsto. Dok god LPCG može da utiče konkretnim mjerama i mijenja stvari u najboljem interesu građana, bićemo dio vladajuće većine. Ako nekada ne bude tako, nećemo imati problem da napustimo tu većinu. Podsjetiću vas da je Liberalna partija osam godina bila opoziciona partija u državnom parlamentu“, kazao je Borančić.

On je, na pitanje da li u LPCG razmišljaju o kandidaturi za predsjedničke izbore, koji će biti održani u aprilu, odgovorio da ne smije biti dvojbe oko toga ko je za modernu, evropsku, građansku i slobodnu Crnu Goru, a ko su oni čija je politika samo nazadovanje, mržnja i strah.

„Ukoliko bude bilo potrebno braniti takve civilizacijske vrijednosti, liberali će biti spremni da predlože kandidata za šefa države i to smo mnogo puta u svom postojanju dokazali. Isto tako, svako ko je na takvom putu može očekivati naše simpatije i eventualnu podršku“, rekao je Borančić.

On je, odgovarajući na pitanje koliko bi povratak dijela opozicionih poslanika u skupštinske klupe doprinio izlasku iz političke krize, rekao da u LPCG ne vide da je država u takvoj političkoj krizi, kako to pokušavaju predstaviti pojedine opozicione partije.

„Neodgovoran je takav pristup državi i društvu. Oni ne razumiju da građani žele da žive normalnim životom, stabilno i srećno, i da niko ne želi njihova prepucavanja, partijske lomove i sukobe koji počinju da liče na šou programe. Rješavanje takvog problema nude nam, vrlo jednostavno, sami građani koji na izborima takve šalju tamo gdje im je mjesto”, smatra Borančić.

On je podsjetio da je LPCG na Kongresu održanom u oktobru ustanovila novi politički program, oličen u Rezoluciji o političkom djelovanju Liberalne partije u narednim godinama.

„Taj program trasira put za kreiranje novog društvenog poretka utemeljenog na slobodnom pojedincu, šansi za posao za svakoga, boljem zdravstvu i kvalitetnom obrazovanju. Borba za takvo društvo biće cilj našeg novog tima“, poručio je Borančić.

Prema njegovim riječima, ideja LPCG je kreiranje poreskog sistema koji će biti atraktivan za sve, a posebno za mlade.

„Zalagaćemo se za smanjenje opterećenja na zarade zaposlenih, promjenu metodologije obračuna zarade te ćemo sa tim rasteretiti privrednike, a posebno preduzetnike, kako bi kreirali dodatna radna mjesta. Samo sa ambijentom koji stimuliše otvaranje novih radnih mjesta, Crna Gora kao mali ekonomski sistem može da ide naprijed”, ocijenio je Borančić.

LPCG će, kako je najavio, podržavati smanjenje parafiskalnih i ostalih nameta za privrednike.

„Neophodno je dodatno promovisati i razvijati koncept zelene i cirkularne ekonomije na sjeveru Crne Gore koji ima posebno veliki potencijal za razvoj. Studije su pokazale da zeleni poslovi mogu doprinijeti stvaranju 17 hiljada novih radnih mjesta", smatra Borančić.

On je zaključio da će uraditi sve da u narednom periodu makar pola od tih projekcija bude i realizovano, posebno na sjeveru Crne Gore i za mlade ljude.

Bonus video: