Šćekić: Jedinstveni opozicioni kandidat imao bi ogromne šanse da pobijedi

Na pitanje da li je SNP razmatrao kako će nastupiti na lokalnim izborima naredne godine, on je odgovorio da je ogroman značaj i politički ulog na tim izborima, i da od toga umnogome zavisi i dalji put Crne Gore
19 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Arhiva Vijesti
Dragoslav Šćekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2018. 12:22h

Socijalistička narodna partija (SNP) će, ukoliko ne dođe do unutaropozicionog dogovora, na predsjedničkim izborima imati svog kandidata, kazao je potpredsjednik te stranke Dragoslav Šćekić, dodajući da ipak vjeruje u razum i veliku šansu koju opozicija ima sa jednim predstavnikom.

Šćekić je agenciji MINA kazao da je stav SNP-a po tom pitanju jasan.

„Jedinstveni opozicioni kandidat imao bi ogromne šanse da pobijedi i pokrene neophodan lanac promjena i, ukoliko se postigne opozicioni konsenzus, spremni smo da podržimo tog kandidata“, kazao j Šćekić.

Sa druge strane, kako je naveo, već figuriraju pojedina imena ispred određenih političkih partija.

„Biću jasan i konkretan - ukoliko se ne napravi unutaropozicioni dogovor, SNP će imati svog predsjedničkog kandidata. Ipak, vjerujemo u razum i veliku šansu koju nam pruža nastup sa samo jednim predstavnikom“, istakao je Šćekić.

Na pitanje da li je SNP razmatrao kako će nastupiti na lokalnim izborima naredne godine, on je odgovorio da je ogroman značaj i politički ulog na tim izborima, i da od toga umnogome zavisi i dalji put Crne Gore.

Uspjeh opozicije bi, smatra Šćekić, sa jedne strane donio toliko nužne promjene, a istovremeno trasirao put demokratizaciji i evropskom putu, u pravom smislu te riječi.

„Iz ovih razloga u obavezi smo da vrlo oprezno povlačimo poteze. Nijesam pristalica ishitrenosti u ovim turbulentnim vremenima. Upravo zato smatram preranim već sada donositi gotova rješenja“, kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, SNP je ozbiljna partija, „i nećemo preko noći i preko koljena donositi bilo kakve odluke, posebno ako se uzme u obzir raznolikost političkih pozicija u gradovima u kojima se održavaju izbori“.

„Moramo, prije svega, čuti mišljenje naših opštinskih odbora. Oni najbolje poznaju prilike u svojim gradovima i model kako Demokratsku partiju socijalista (DPS) ostaviti u opoziciji“, pojasnio je Šćekić.

U SNP-u su, kako je naveo, svjesni i činjenice da su sve oči uprte u Podgoricu.

„Možemo ovih dana pročitati i informaciju da su se određeni subjekti već načelno dogovorili o mogućem nastupu“, dodao je Šćekić.

On je poručio da je SNP otvoren i spreman za svaku vrstu dogovora, i da će strpljivo razmotriti sve modele nastupa.

„Svi koji žele drugačiju Podgoricu, imaju iskrenog partnera u našoj partiji. Kad kažem drugačiju, mislim na to da je sazrelo vrijeme da odu u političku opoziciju oni koji su neodgovorno, nerazvojno i na štetu građana Podgorice vodili ovaj grad“, istakao je Šćekić.

On je kazao da je SNP spreman na dogovor ali se, kako je naveo, ne dovodi u pitanje ni amostalan nastup ukoliko njihov odbor tako odluči, i ukoliko izostane eventualni dogovor.

„Moramo ostaviti po strani uskostranački interes, i jedina politička vodilja mora biti smjena DPS režima i njegovih satelita“, poručio je Šćekić.

Komentarišući to što se takozvana građanska opozicija nije sastajala od novembra, on je rekao da je svakako dobro to što su se sastajali sa jednim jasnim ciljem - naći najbolji model kako da se smijeni režim Mila Đukanovića.

Kako je naveo, imali su i zaključke sa tih sastanaka, određene smjernice i dogovore.

„Moramo priznati, i u najmanju ruku se zapitati koliko smo uspjeli, dokle smo stigli? A opet, pojedini subjekti vuku određene političke poteze u skladu sa nekim svojim pogledima na političku zbilju“, kazao je Šćekić.

On je rekao da će se i SNP odrediti u odnosu na takva dešavanja. „Ali odgovorno mogu reći da nećemo povuči nijedan ishitren potez koji bi išao naruku režimu“.

U SNP-u, kako je kazao, žele da vjeruju da se opšti cilj ne smije dovesti u pitanje.

„Nažalost, i ovih dana smo u prilici da vidimo da su pojedini opozicioni dogovori već postali prošlost. Određene političke partije isključivo gledaju politiku kroz svoje eventualno liderstvo“, smatra Šćekić.

On je istakao da je SNP „za svojih 20 godina časnog političkog bitisanja“, nebrojeno puta ostavio po strani svoj interes, isključivo zarad opšteg cilja i smjene DPS vlasti.

„Nikako da konačno shvatimo da nije uspjeh ako uzmete koji odbornički mandat više, a sa druge strane oni koji vladaju našim životima i sudbinama lagodno uživaju u svojim foteljama“, dodao je Šćekić.

Komentarišući situaciju u partiji, on je rekao da je sasvim jasno da pojedinačni istupi jednog broja članova Glavnog odbora nanose određenu štetu SNP-u.

„Ali, ako uzmemo rezultate koje imaju iza sebe, u svojim sredinama, velike štete i ne može biti, osim što koriste javnost za plasiranje neistina. Nažalost, poslednji njihovi istupi pokazuju da im je SNP, izgleda, bio po volji do momenta dok su imali direktne koristi“, naveo je Šćekić.

Poslije toga, dodao je on, partijska disciplina nije nešto što im je blisko.

„Ja im javno i jasno poručujem - opaki naum rušenja SNP-a neće proći. Prolazila je ova partija za svojih 20 godina svog političkog djelovanja mnogobrojne teškoće, izazove. Opstajali smo u nenormalnim političkim uslovima“, istakao je Šćekić.

Kako je kazao, nema tog pojedinca koji je mogao svojim činjenjem ili nečinjenjem da uništi SNP.

„Časno, čestito i brojno članstvo nikako nije to dozvoljavalo. Neće ni ovoga puta“, dodao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, postoje dokumenta partije, program, koji se jednostavno moraju poštovati.

„Ko nije spreman na to, ko ne želi, ne možemo mu pomoći. Tim i takvima je očigledno ponestalo kondicije za nastavak borbe protiv DPS-a, ili možda obavljaju zadatak po nečijem nalogu. Možda zvuči prejako, ali je tako“, kazao je Šćekić.

On je ponovio da bez jakog SNP-a nema istinske borbe za ljepšu, bogatiju, demokratsku Crnu Goru.

„Pobjeda u Beranama, zajedno sa našim koalicionim partnerima, vraća našu partiju na ono mjesto, koje joj je uvijek i pripadalo“, zaključio je Šćekić.

Bonus video: