SO Pljevlja: Omogućeno elektronsko glasanje odbornicima zaraženim koronavirusom

Opozicija je je i juče pozvala lokalnu vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista, da podnesu ostavke jer su nakon parlamentarnih izbora, kada su ubjedljivo poraženi, izgubili legitimitet da dalje upravljaju tom opštinom

4445 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Skupština Opštine Pljevlja usvojila je danas predlog Odluke o izmjenama i dopunama poslovnika lokalnog parlamenta, kojim je omogućeno elektronsko glasanje odbornicima koji su zaraženi virusom covid 19 ili se nalaze u samoizolaciji.

Protiv odluke bio je samo nezavisni odbornik Predrag Cvijović.

Izmjenu poslovnika omogućilo je prisustvo odbornika opozicije, u skladu sa dogovorom koji je postignut na Kolegijumu predsjednika Skupštine opštine Dragiše Sokića sa šefovima odborničkih klubova.

DPS ni juče u lokalnom parlamentu nije imao većinu jer je odbornik DPS-a Goran Cerović nije prisustovao sjednici.

Šef odbornićkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je Cerović povremeno boravi u Njemačkoj zbog obaveza jer se profesionalno bavi sportom.

Izmjenom poslovnika odborniku koji se bude nalazio u samoizolacji ili na liječenju od covid- 19 biće omogućeno da glasa o tačkama dnevnog reda, ali neće moći da učestvuje u raspravi i omogućava kvorum.

Opozicija je je i juče pozvala lokalnu vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista, da podnesu ostavke jer su nakon parlamentarnih izbora, kada su ubjedljivo poraženi, izgubili legitimitet da dalje upravljaju tom opštinom.

„Ja od vas tražim da podnesete ostavku i od predsjendika Opštine odbornika i svih ova većina nema legitimitet. Trošite vrijeme građanima“, rekao je odbornik DNP Vladislav Bojović obraćajući se predsjedniku SO Pljevlja Dragiši Sokiću..

„Jedan po jedan odbornik vam otkazuje poslužnost. Ja vas pozivam da skratite ovu agoniju. Nemate legitimitet da vodite ovu Opštinu. Nema nagovještaja da ćete realizvati bilo šta od onoga što ste obećali građanima. Samo trošite vrijeme. Vlada ima dosta razloga da uvede prinudnu Upravu u Pljevljima“, rekao je Bojović.

Živković je pozvao pljevaljsku opoziciju da pokrenu proceduru izglasavanja povjerenja predsjedniku Opštine i Skupštine, ako smatraju da sadašnja vlast u Pljelvjima nema većinu.

„Narednih godinu i po do sledećih loalnih izbora gledaćete ovaj sastav lokalnog parlamenta. Ova vlast je konstituisana 2012 godine. Mi imamo potpuni legitimitet koji je stečen na izborima “, rekao je Živković, pozivajući opoziciju da ne zloupotrebljavaju tešku epidemiološku situaciju u političke svrhe.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je funkcionisanje lokalne samouprave dovedeno u pitanje, i da vlada ima uslova za uvođenje prinudne uprave.

On je kazao da je poslednja sjednica lokalnog parlamenta održana 4. Juna

Odbornik Nove Milan Lekić tražio je izvinjenje od predsjednika Skupštine Opštien Dragiše Sokića zbog toga što je sa ostalim odbornicima vladajće koalicije nedavno napustio sjednicu iako je postajao kvorum da se sjednica održi.

„Vi profesionalno obavljate funkciju predsjednika Skupštine Opštine i za to vas plaćaju svi građani Opštine Pljevlja“, rekao je Lekić.

Sokić je kazao da je u u obavezi da poštuje odluke odborničkih klubova jer on nije biran na konkursu već iz redova odbornika.

„Ja obavljam ovaj posao korektno i ne očekujem da se svima sviđa „, rekao je Sokić.

Bonus video: