o izjavi ambasadora srbije

DPS Mojkovac: Neprimjerene i zlonamjerne ocjene ambasadora Božovića

Iz DPS-a poručuju da "kao državotvorna stranka koja je dominatno iznijela ideju o obnovi crnogorske nezavisnosti" neće dozvoliti "iskrivljavanja istorije, bilo od koga ona dolazila"

3097 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Mojkovački odbor Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenio je da se ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, na krajnje neprimjeren način i zlonamjerno, iskrivljujući istorijske činjenice, bavi temom Mojkovačke bitke.

"Tada, kao malo ko u istoriji, žrtvovali su se Crnogorci za ideale slobode i spas susjedne države Srbije. Žrtvovali su se da bi pomogli srpskoj vojsci i sačuvali je od totalnog uništenja. Pri tom ne mareći za sopstvene žrtve. Eto to su istorijske činjenice. Na žalost, istorijska je činjenica i da su Crnogorci, poslije ove i ovakve bitke, ostali bez svoje države, kao i bez svoje slobode, u političkom smislu te riječi. Ali je sloboda ponovo vraćena kroz obnovu državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine", navode iz DPS-a.

Volja i potreba crnogorskog naroda - da odbrane svoju zemlju i njenu slobodu - bila je jednaka tada, početkom XX i na dan istorijskog referenduma u XXI stoljeću, poručuju iz te partije.

"Sve ostalo su zlonamjerna tumačenja kojima su se bavili mnogi, a evo im se priključio i ambasador Srbije koji službuje u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zato dodatno zabrinjava što se Božović, umjesto diplomatijom, bez pardona bavi politikom i prekrajanjima istorije, pokušavajući praviti paralelu između dva nespojiva događaja - Mojkovačke bitke i Podgoričke skupštine."

Iz DPS-a poručuju da "kao državotvorna stranka koja je dominatno iznijela ideju o obnovi crnogorske nezavisnosti" neće dozvoliti "ovakva iskrivljavanja istorije, bilo od koga ona dolazila."

"Ovo poručujemo baš iz slobodarskog i antifašističkog mojkovačkog kraja, koji i danas baštini sjećanje na tu slavnu epopeju, i na njene aktere", zaključuje se us saopštenju.

Preporučujemo za Vas