Bošnjak: Zašto Lazović ćuti na naloge SDT-a

"Postoje nedodirljivi, zaštićeni 'bijeli medvjedi' koji se ne 'diraju' bez obzira na sve dokaze koji postoje da je posao nezakonit i da je kasa grada oštećena za višemilionski iznos", kazala je poslanica PzP-a

13432 pregleda 5 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak saopštila je danas da je dobila "sraman odgovor" na zahtjev da joj se dostavi informacija dokle se se stiglo sa istragom povodom krivične prijave protiv više pravnih lica i u njima odgovornih lica za, kako je kazala, višemilionski štetu nanijetu Glavnom gradu u poslu izgradnje mosta na jugozapadnoj obilaznici. Podsjeća da je prijavu podnijela Vrhovnom državnom tužilaštvu prije više od godinu dana, te da je ona upućena Specijalnom državnom tužilaštvu na razmatranje.

"Naime iz odgovora se vidi da gospodin Zoran Lazović koji je kao pomoćnik direktora Uprave policije, nadležan za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i njegovo specijalno policijsko odjeljenje, ćute i ignorišu zahtjev specijalnog tužilaštva da se prikupe potreban obavještenja - neophodna dokumentacija od Glavnog grada i saslušaju gradonačelnik Ivan Vuković, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Srđan Raičević i Milica Abramović rukovoditeljka Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma", navodi Bošnjak.

Nedopustivo je, smatra, da i pored naknadnih urgenicija i Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da se postupi po ovom zahtjevu, Zoran Lazović i njegov tim "ćute i prave se mrtvi".

"Da li je razlog što ovaj posao radi, ko bi drugi, do čuvena "patriotska" firma Bemaks za koju se vezuje i ime gospodina Lazovica ili što je u ovom kurupcionaškom poslu, za koji sam dostavila svu dokumentaciju, crno na bijelo, iz koje je i običnim laicima jasno da je Glavni grad oštećen za višemilionski iznos i da se neko debelo ugradio, je glavni akter miljenik i mogući politički naslednik njegovog šefa Đukanovića, gradonačelnik Ivan Vuković, a možda i što je u posao "masno" uključena i firma Đukanovićevog krvnog naslednika, sina Blaža", navodi Bošnjak.

Ovo samo govori, ocjenjuje ona, o tome da su institucije sistema zarobljene.

"Da postoje nedodirljivi, zaštićeni "bijeli medvjedi" koji se ne "diraju" bez obzira na sve dokaze koji postoje da je posao nezakonit i da je kasa grada oštećena za višemilionski iznos. Čak je i gradonačelnik Vuković, gostujuću u emisiji "Živa istina" na Javnom servisu prije skoro godinu dana, na pitanje novinara u vezi sa ovom krivičnom prijavom, priznao da se posao mogao uraditi duplo jeftinije ali da kako reče "estetika" košta, u ovom slučaju skoro 3 miliona. E pa to luksuziranje i ispunjavanje njegovih estetskih kriterijuma može da forsira kada plaća i svoga džepa i za svoje potrebe, ali ne kada su naše pare u pitanju, posebno kada se radi o višemilionskom iznosu datom za navodnu estetiku i kade su građani mogli dobiti još jedan most da nije bilo Vukovićeve estetike, a na šta su ga upozoravali i revidenti projekta kao stručna lica", kazala je Bošnjak.

Ona je povala direktora Uprave policije Veselina Veljovića da "za ovakvo neodgovorno i bahato ponašanje" suspenduje Lazovića. "I naloži da se prikupe informacije i saslušaju sva odgovorna lica za ovu aferu, kako bi tužilaštvo moglo da podigne optužnicu za ovaj višemilionski korupcionaški posao i izvede pred sud korumpirane aktere. U ovom predmetu imaju čak i priznanje glavnog aktera dato na Javnom servisu, pa je sve više nego jasno", zaključuje Bošnjak.

Bonus video: