"mvp sklon pravljenju propusta"

LP: MVP napravilo propust, Božovića ranije trebalo proglasiti za personu non grata

"Trebalo je ministru Darmanoviću vremena da ozbiljno shvati i razumije šta radi predstavnik beogradske diplomatije u Podgorici i širom Crne Gore i da reaguje u zadnjim danima svog mandata", navodi se u saopštenju

5611 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Logo, Foto: Liberalna partija
Logo, Foto: Liberalna partija

Vladimir Božović rođeni Nikšićanin koji je stekao zvanje ambasadora Republike Srbije u svojoj državi Crnoj Gori odavno je trebao biti proglašen personom non grata odnosno udaljen iz Crne Gore, saopšteno je iz Liberalne partije.

Oni su saopštili da su Božovićeva  činjenja su  liberalima "odavno poznata", te da su oni na njih  više  puta ukazivali "tražeći hitnu reakciju ministarstva vanjskih poslova".

"Očekivali smo da ovo i druga ministarstva djeluju baram upola revnosno prema Vladimiru Božoviću kao što su djelovali prama crnogorskim patriotkinjama Mirni Nikčević i Sandri Bugarin koje su branile svoju državu upravo od ovakvih kao što je naturalizovani Srbin Božović, nažalost sve to je tada izostalo. Trebalo je ministru Darmanoviću vremena da ozbiljno shvati i razumije šta radi predstavnik beogradske diplomatije u Podgorici i širom Crne Gore i da reaguje u zadnjim danima svog mandata", navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je ovaj potez trebalko povući ranije.

"Zar nije trebalo napraviti ovakav diplomatski i politički potez onda kada je Božović negirao crnogorsku naciju, crkvu, identitet ili kada je pozivao na nepoštovanje zakona, ili kada je nedavno tražio da treba i Srbija da se umiješa u sastavljanje nove vlade i da preko njega srpska diplomatija mora biti uključena u izbor ministara. U ovome posljednjem je u sadejstvu sa srpskom crkvom i uspio, ali nije uspio da položi vijenac ispred bedema Starog grada u Budvi, jer su ga u tome spriječile crnogorske patriote i rodoljubi koji takvo poniženje svoje države nijesu dozvolili", smatraju u ovom političkom subjektu.

Kako tvrde, "tada se ambasador iznenada predomislio pravdajući se navodnim razgovorom u MVP Crne Gore gdje je bio pozvan zbog najave posjete spornoj spomen-ploči".

"Za nepunu godinu dana od kada je predstavnik Srbije u svojoj rodnoj državi Crnoj Gori ambasador Božović je uspio da napravi više diplomatskih skandala među kojim treba posebno istaći da je početkom januara 2020. godine odbio da primi protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore koja mu je uručena povodom paljenja crnogorske zastave od više stotina navijača, okupljenih pred Ambasadom Crne Gore u Beogradu. Iste persone se sjećamo i tokom mjeseca maja kada je ovaj rodoljub sa dubokim tragovima svog rada na Kosovu, pokušavao da uređuje jutarnji programa RTCG tačnije njegov muzički dio, iako po prirodi nedovoljno talentovan, a po struci nedovoljno referentan za ovako miješanje ipak je smatrao da mu pripada pravo da se miješa i u uređivačku politiku medija", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da "pored propusta u vezi i sa likom i djelom Vladimira Božovića ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je izgleda sklono da pravi i druge propusta kada su i neke ličnosti kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru u pitanju poput prozaičnog pisca i istoričara naivca Matije Bećkovića".

Kako navode, njima je velika nepoznanica kako je "ovaj rođeni Senčanin koji voli da se predstavlja kao Crnogorac iako sa Crnom Gorom ima malo veze", ušao u Crnu Goru i  besjedio na sahrani mitropolita Amfilohija Radovića u Podgorici.

Oni se pitaju da li je ušao kao dio delegacije zvanične Srbije, "ili kao maskirano lice ostaje da nam saopšti ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, naravno ukoliko i oni sami imaju takvu informaciju", kazali su u ovoj partiji. 

Oni su kazali da što se te partije tiče, "Božović, kao i Selaković, Raković, Bećković i drugi eksperti za crnogorska pitanju su odavno proglašeni za persone non grata i njihov boravak u Crnoj Gori nije poželjan dok se ne upute izvinjenje Crnogorcima i ne promijene svoju opskurnu retoriku".

"Tužno je da jedna država poput Srbije sa bogatom diplomatskom istorijom i mrežom angažuje takvog ambasadora da predstavlja časnu profesiju ambasadora u Crnoj Gori", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas