o odluci o protjerivanju ambasadora srbije

Joanikije: Odlazeća vlast pokazala da joj nema lijeka

Joanikije je poručio kako se nadaju da će nova, demokratski izabrana vlast, čim zvanično preuzme odgovornost, "iako će naslijediti velike i nagomilane probleme", posvetiti punu pažnju "izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podjela u narodu"

15914 pregleda 5568 reakcija 96 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Odlazeća vlast je, odlukom da protjera ambasadora Srbije Vladimira Božovića imala "višestruko zlu namjeru", poručio je danas episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

"Da podigne tenzije i produbi podjele u svim slojevima crnogorskog društva, naročito među braćom Pravoslavne vjere, da izazove recipročne mjere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posijalo što više otrova i bratske mržnje. Ovim potezom odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj lijeka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje. Daj Bože", naveo je Joanikije.

Dodaje kako su uvjereni da ogromna većina naroda u Crnoj Gori želi vlast koja će "učiti i poštovati istoriju Crne Gore kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, sužava ili zloupotrebljava", koja će njegovati unutrašnji dijalog radi stabilnosti države i međusobnog uvažavanja onih koji različito misle i vjeruju, kojoj neće biti potrebni diplomatski skandali i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu, a i šire, znati da uspostavi najbolje odnose, "posebno sa bratskom Srbijom".

Joanikije je poručio kako se nadaju da će nova, demokratski izabrana vlast, čim zvanično preuzme odgovornost, "iako će naslijediti velike i nagomilane probleme", posvetiti punu pažnju "izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podjela u narodu".

"Moleći se Bogu za spasenje svih, vjerujućih i nevjerujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav vjerujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumijevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podjela među braćom i bratskim državama. Želeći da svim pravoslavnim hrišćanima ovaj Božićni post, koji je tek počeo, donese duševno i tjelesno zdravlje i duhovno prosvjetljenje od izvora vječne svjetlosti Bogomladenca Hrista, da bi smo živjeli u međusobnoj slozi i ljubavi sa svim ljudima dobre volje, istrajno radeći na opštem dobru i na takav način svjedočili patriotizam i odanost svojoj otadžbini Crnoj Gori", zaključio je Joanikije.

Preporučujemo za Vas