Socijalistiobilježavaju godišnjicu formiranja

Jonica: Socijalna pravda zaboravljena riječ u Crnoj Gori, računajte na nas

“Kako prije godinu tako i danas osnovna vodilja Socijalista je želja za podizanjem političke kulture i dijaloga, vraćanjem znanja i stručnosti na mjesto koje im pripada, te borba za socijalnu pravdu u Crnoj Gori.”, kazala je predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica.

2012 pregleda 62 reakcija 5 komentar(a)
Jonica, Foto: Socijalisti
Jonica, Foto: Socijalisti

Socijalisti Crne Gore obilježavaju danas godišnjicu formiranja, a kao datum osnivanja partije nije slučajno izabran 29. novembar, nekadašnji Dan Republike – SFRJ, koji je bio dan ujedinjenja slobodarskih snaga cijele Jugoslavije.

“Kako prije godinu tako i danas osnovna vodilja Socijalista je želja za podizanjem političke kulture i dijaloga, vraćanjem znanja i stručnosti na mjesto koje im pripada, te borba za socijalnu pravdu u Crnoj Gori. U situaciji podijeljenih karata na političkoj sceni i armiranih stranačkih busija pojavili smo se kao glas novih vrijednosti, mukotrpno krčeći put do građana Crne Gore, na kojem nam je stajala i epidemija korone sa svim svojim restrikcijama i ograničenjima”, kazala je predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica.

Formiranjem niza lokalnih odbora Socijalisti su, kaže Jonica, zakoračili ka učešću na izborima na državnom nivou, kao i u Kotoru.

“Međutim, Ustavni sud nam je političkom sabotažom, a ne pravnom odlukom, uskratio pravo učešća na parlamentarnim izborima. Relevantne međunarodne posmatračke organizacije ocijenile su da nam „nije data mogućnost“ da predamo kandidaturu za državne izbore, a konačnu riječ o svemu ovome daće sud u Strazburu”, navodi Jonica.

Kako je istakla, uprkos toj opstrukciji i činjenici da su bili jedina stranka koja nije imala istovremeno i kampanju na državnom nivou, učestvovali su na izborima u Kotoru i u prvom samostalnom nastupu obezbijedili parlamentarni status.

“To smo obezbijedili bez centa finansiranja iz državnog budžeta, niti smo bili na platnom spisku bilo kojih moćnih finansijskih krugova”, kazala je Jonica.

Da im funkcije nikad nijesu bile prioritet jasno su, kaže Jonica, pokazali time što je njihov glas bio odlučujući prilikom izbora predsjednika Opštine i Skupštine opštine u Kotoru.

“Podržali smo točak promjena u Kotoru bez učešća u novoj vlasti i bez ijedne fotelje. Da nam je opšti, a ne partijski interes u prvom planu pokazali smo i time što smo, nakon sabotaže učešća na parlamentarnim izborima, pozvali naše birače da podrže dvije najsnažnije opozicione liste, iako su njihovi predstavnici u Državnoj izbornoj komisiji, zajedno sa DPS, onemogućili našoj listi mogućnost kandidovanja na izborima”, navela je Jonica.

U prvom godini rada, pokrenuli su ili ažurirali više inicijativa, od kojih se najznačajnije odnose na besplatne udžbenike za sve osnovce, formiranje Alimentacionog fonda, vraćanje modela studiranja 3+1+1 i niz drugih.

“Ove naše inicijative podržali su zatim u izbornoj kampanji i ključni subjekti koji danas čine vlast što nas uvjerava da smo osvjetlili budućim donosiocima odluka put ka rješenjima nekih društvenih problema. Socijalna pravda je danas više nego ikad zaboravljena riječ u Crnoj Gori, što nas dodatno obavezuje da istrajemo u borbi za prava svih građanki i građana. Računajte na nas”, poručila je Jonica.

Preporučujemo za Vas